Annonce
Fredericia

Ny 10. klasse vil udfordre efterskoler

Elever til en ny erhvervsrettet 10. klasse skal efter planen blande sig med de øvrige elever på ungdomsuddannelserne på IBC. Eleverne skal undervises i de obligatoriske 10. klasses fag på IBC, mens valgfag som innovation, robotteknologi, sundhed skal foregå på de øvrige erhvervsskoler og på virksomheder. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Et ambitiøst forslag fra de lokale erhvervskoler skal være så attraktivt, at det kan konkurrere med unges ønske om at komme på efterskole. Med et miks af obligatoriske fag og spændende valgfag skal det inspirere eleverne til at vælge enten en ren erhvervsuddannelse eller kombination af studentereksamen og svendebrev.

Fredericia: Erhvervsskolerne i Fredericia vil i fællesskab etablere et nyt 10. klasses tilbud, som skal være så attraktivt, at det kan få elever til at vælge den lokale 10. klasse frem for efterskole. Med forankring på IBC og med valgfag placeret på de øvrige erhvervskoler håber både skolerne og lokalpolitikerne, at flere vælger en erhvervsuddannelse.

- Det kan blive et rigtig godt supplement til vores kommunale 10. klasse. Målgruppen kan være elever, som ellers ville vælge efterskole og de elever, som gerne vil have et år til at tænke sig om i eller skal opkvalificeres, før de vælger ungdomsuddannelse, siger Pernelle Jensen (V), formand for uddannelsesudvalget, som har fået forelagt erhvervsskolernes 10. klasses-planer.

EUC Lillebælt, SOSU skolen og IBC har tilbudt at være klar med den nye 10. klasse fra skoleåret 2020-2021. 10. klassen skal være en kombination af praktiske fag og almene fag. Målet er at give eleverne en bedre fornemmelse for, hvilke muligheder der er for at tage en erhvervsuddannelse eller en eux-uddannelse, hvor man ud over en studentereksamen får en erhvervsuddannelse.

- Rigtig mange vælger at tage på efterskole efter 9. klasse, men det nye tilbud vil måske få flere til at droppe det ophold og i stedet tage den nye 10. klasse, fordi den giver flere muligheder, siger Pernelle Jensen.

Erhvervskolernes tilbud om en ny 10. klasse passer perfekt ind i vores strategi om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Formand for uddannelsesudvalget Pernelle Jensen (V)

Passer ind i strategi

Det er besluttet fra Folketingets side, at 10. klasserne i fremtiden skal have en tættere tilknytning til erhvervsskolerne, og det lokale tilbud foregriber det krav.

- Vi ser gerne, at vi allerede fra næste skoleår kan tilbyde folkeskolens afgangsklasser det tilbud. Vi har i år vedtaget en strategi for at få flere til at søge erhvervsuddannelserne, og der spiller det nye tilbud fint ind, siger Pernelle Jensen.

I dag vælger størstedelen af afgangseleverne i Fredericia en ungdomsuddannelse på gymnasiet, men mange bruger den ikke som afsæt til en videregående uddannelse. Derfor håber erhvervsuddannelserne, at man med det nye tilbud kan friste flere til at gå den faglærte vej.

10. klassen skal placeres på IBC på Mosegårdsvej, hvor eleverne får undervisning i de obligatoriske fag som dansk, engelsk og matematik. Undervisningen i valgfag foregår på hele og halve dage/uger på den relevante skole. Eleverne får mulighed for at vælge fag som innovation, iværksætteri, sundhed, velfærdsteknologi, robotteknologi og produktion.

Der bliver desuden tale om virksomhedspraktik og andre brobygningsforløb tilpasset de enkelte elevers behov. Endelig indlægges to studieture i forløbet. Henholdsvis i Danmark og udlandet.

Annonce

Hurtigt på plads

10. klasse-tilbuddet på erhvervsskolerne bliver ligestillet med det kommunale. Det vil sige, at pengene følger eleverne.

- I forestiller jer ikke, at den nye 10. klasse vil opsuge elever fra den eksisterende 10. klasse?

- Nej, for som vi ser det, er der som nævnt tale om forskellige målgrupper. Vores nuværende 10. klasse gør det rigtig godt, men erhvervsskolernes tilbud vil måske tiltrække nogle andre unge, siger Pernelle Jensen.

Det er planen, at den nye 10. klasse skal være klar til at byde elever velkomne fra næste skoleår, så alt skal være på plads, inden de kommende 9. klasser skal vælge, hvad vej de ønsker at gå.

- Vi drøfter projektet videre med erhvervsskolerne, og så skal elever og ikke mindst forældrene gøres opmærksom på den nye mulighed, siger Pernelle Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Live fra pressemøde: Alle test af Eriksen ser fine ud - har holdt videomøde med landsholdskollegerne

Sport

Vejle-boksere tror på medaljer

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce