Annonce
Kultur

Ny aftale fastfryser tilskud til Fredericia Teater: - Er 10 millioner kroner nok?

Fredericia Teater er sikret mindst 10 mio. kroner i årlig støtte fra Fredericia Kommune de kommende fire år.
Når Fredericia Teater 1. januar lander på finansloven, betyder det, at kommunen samtidigt forpligter sig til at skyde omkring 10 mio. kroner årligt i Fredericia Teater de kommende fire år. Men er det nok, spurgte løsgænger Karsten Byrgesen, da vedtægterne for teatret skulle revideres.

Fredericia: Byrådet godkendte mandag aften nye vedtægter for Fredericia Teater og at frigive et lån på fem millioner kroner til teatret her og nu. Løsgænger Karsten Byrgesen benyttede lejligheden til at lufte sig bekymring for, om teatret får den økonomiske støtte, der er behov for.

- Jeg siger det af kærlighed til teatret og de dygtige medarbejdere. Jeg tror ikke, at vi betaler nok. Der tegner sig lige nu et underskud på ni millioner kroner, og vi har bevilget lån på i alt ti millioner kroner. Er det holdbart? sagde han.

Borgmester Jacob Bjerregaard mente, at det er helt legitimt at drøfte kommunens økonomiske støtte, men påpegede, at teatret rent faktisk har haft overskud i både 2017 og 2018.

Medlem af teatrets bestyrelse Ole Steen Hansen (S) var enig:

- Borgerne kan med rette sige, at vi giver meget. Men sammenlignet med andre teatre får vi i Fredericia meget lidt i støtte fra staten. Selv om vi altid budgetterer konservativt, så er det med hånden på kogepladen gang på gang. Men jeg synes, at vi tager bekymringen med, når vi som aftalt taler om det i 1. kvartal 2020, sagde han.

Nye vedtægter på plads

Formålsbestemmelsen for Fredericia Teater er ændret som følge af teatrets overgang fra egnsteater til teater med særlige opgaver, hvor der fortsat er fokus på en stærk lokal forankring.

Bestemmelsen om udpegning, konstituering, valgperiode og genvalg til bestyrelse er ændret, da teatret frem over går fra syv til seks bestyrelsesmedlemmer.

Som største tilskudsyder vil Fredericia Kommune tillige skulle udpege formanden for bestyrelsen blandt alle de udpegede bestyrelsesmedlemmer.

Bestyrelsen udpeger selv sin næstformand.

Fredericia Kommune vil som største tilskudsyder fortsat varetage tilsynet med Fredericia Teater.

Seks års indsats

Den nye aftale betyder, at staten fremover årligt tilfører Fredericia Teater omkring ni millioner kroner. Teatrets status ændres fra egnsteater og bliver et såkaldt paragraf 5-teater. Det har kostet år at nå det mål.

- I seks år har vi arbejdet på at nå så vidt. Vi har som samlet byråd været i Folketinget med Søren Møller flere gange uden resultat, men endelig sidste år lykkes at få en sprække åbnet. Vi har fået åbnet en dør på klem, som vi vil arbejde på at få yderligere åbnet, og jeg glæder mig til at tale Fredericia Teater i det nye år, sagde Susanne Eilersen (DF), som har nævnt Fredericia Teater på Christiansborg ved enhver given lejlighed i sine fire år i Folketinget.

At døren til finansloven kan presses yderligere op, vurderede borgmesteren som mulig.

- Vi har fået et mertilskud på 4,4 mio. kr. i 2020. Burde vi ligge højere? Er det realistisk? Ja, det tror jeg. Nu går vi ind i et fælles projekt, hvor jeg faciliteter processen. Vi skal have alle med, også borgerne. Vi skal blandt andet også have fokus på, hvad konsekvensen bliver, hvis vi som kommune ikke støtter teatret, sagde han.

Annonce

Afventer ny bestyrelse

Fra 1. januar træder de nye vedtægter for teatret i kraft og en ny bestyrelse skal sætte sig sammen. Byrådet valgte, at de siddende bestyrelsesmedlemmer Ole Steen Hansen og Pernelle Jensen bliver kommunens repræsentanter frem til næste byrådsvalg.

Borgmesteren blev bemyndiget til at udpege den kommende formand for bestyrelsen, som ud over kommunens repræsentanter skal bestå af to medlemmer udpeget af kulturministeriet, en medarbejderrepræsentant og et medlem fra Statens Kunstfond.

Bestyrelsen skal være klar til at trække i arbejdstøjet 1. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce