Annonce
Jelling

Ny aftale på plads: Kommunens næststørste turistattraktion fortsætter med fri entré

Kongernes Jelling har oplevet stigende besøgstal gennem flere år, og med en ny aftale om fortsat gratis adgang til museet, er der gode muligheder for endnu flere besøgende i fremtiden. Arkivfoto: Leif Baun

Byrådet i Vejle Kommune har godkendt en ny aftale med Nationalmuseet om driften af Kongernes Jelling. Blandt de vigtigste elementer i aftalen er, at der også i fremtiden bliver gratis adgang til museet.

Jelling: Vejle Kommune har et princip om, at alle museer i kommunen skal være gratis at besøge, og det princip fastholdes også i den kommende tid på Kongernes Jelling.

Det har lokalpolitikerne i Vejle Kommune besluttet på et byrådsmøde onsdag aften, efter en ny samarbejdsaftale med Nationalmuseet om drift af Kongernes Jelling er blevet godkendt.

Dermed er den foreløbige tvivl fejet til side, om hvorvidt der skal være fri entré eller ej. En tvivl, der opstod efter tv-programmet "Ranes Museum", hvor Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, for åben skærm opsagde driftsaftalen med det lokale oplevelsescenter.

Anesminde-twist

Aftalen er som udgangspunkt gældende fra 1. januar 2019 til 31. december 2028, men så lang tid kommer den formentlig ikke til at vare.

Det skyldes, at Vejle Kommune for nylig købte ejendommen Anesminde, som ligger ved siden af Kongernes Jelling. Erhvervelsen af den ejendom giver mulighed for videreudvikling af museet, og derfor skal kontrakten genforhandles, hvis eller når det bliver aktuelt. Samtidig er der et punkt i kontrakten, som betyder, at diskussionen om fri entré hurtigt kan komme på dagsordenen igen:

"I forbindelse med genforhandling af aftalen ved inddragelse af Anesminde-grunden genovervejes indførelse af entre," står der beskrevet.

Men står det til Dan Arnløv Jørgensen (K), formand for kultur- og idrætsudvalget i Vejle Kommune, vil man stadig stå fast på gratis adgang til museet.

- Der kan forandre sig meget på to-tre år. Men lige nu mener jeg ikke, at vi skal indføre entré. For mig er det væsentligt, at vores kulturarv er tilgængelig, og at alle vores museer er gratis i Vejle Kommune. Det er et spørgsmål om demokrati og dannelse, at der er lige og fri adgang til kulturarv, sagde udvalgsformanden i sidste måned til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Faldende bidrag

Ifølge den nye aftale kommer Vejle Kommune til årligt at betale et driftsstilskud på 3.280.020 kroner. Nationalmuseet bidrager med en million kroner årligt, men det beløb reduceres fra og med 2019 med 100.000 kroner om året de næste fem år.

Den løbende reducering fra Nationalmuseets side skyldes det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at statslige institutioner skal spare to procent af udgifterne om året. Det gik i oktober ud over 34 ansatte, der fik en fyreseddel, mens yderligere otte ansatte valgte at takke ja til frivillige fratrædelser. Ingen af disse var tilknyttet Kongernes Jelling.

I 2017 havde Kongernes Jelling 222.800 gæster ifølge Visit Denmark, og i år forventes dette tal at stige yderligere, når det endelige besøgstal gøres op om en uges tid. Det gør museet til den næststørste turistattraktion i Vejle Kommune målt på antal besøgende. Der er dog et stykke op til Givskud Zoo, der havde 389.386 gæster i 2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Kampen genoptages efter Eriksens kollaps

Annonce