Annonce
Erhverv

Ny aktør bygger fabrik til produktion af medicinsk cannabis: Vil imødekomme skepsis med faglig viden

Canify A/S er en del af brancheorganisationen Medicinsk Cannabis Industri, og virksomheden satser på et bredt samarbejde med de øvrige danske producenter af medicinsk cannabis. - Vi tror ikke, vi selv kan producere alt den medicin, der skal bruges. Derfor vil vi gerne supplere vores portefølje med andre produkter, så vi får en stærk portefølje til gavn for patienterne, siger administrerende direktør Anders Hummer (tv.), der her står sammen med projektleder Claus Deichgraeber. Foto: Mette Mørk
Hollandsk-ejede Canify begynder i løbet af det kommende halve år at fremstille medicinsk cannabis. Virksomheden vil i samspil med de øvrige producenter i Danmark skabe den viden, som skeptiske læger efterspørger.

Cannabis: Der er en ny, dansk spiller på vej på markedet for medicinsk cannabis.

Den hollandsk-ejede virksomhed Canify A/S har siden sidste år været ved at bygge produktionsfaciliteter i nordvest for Vejle. Her skal der under fuldstændig farmaceutiske forhold produceres medicinsk cannabis i form af blomster og olie. Det betyder, at cannabisplanternes vækst kontrolleres i et lukket miljø, hvor temperatur, luftfugtighed og lys kontrolleres med teknologisk udstyr.

Selvom størstedelen af de 8000 kvadratmeter kommer til at bestå af 10 vækstrum, ser virksomheden ikke sig selv som en produktionsvirksomhed.

Annonce

- Vi har en strategiplan, som er meget mere end blot at producere medicinsk cannabis. Det handler lige så meget om at skabe en bevægelse, der kan hjælpe patienter. Den bevægelse vil skabe interaktion med andre producenter, vidensmiljøer samt læger og sygeplejerske, siger Anders Hummer, der er administrerende direktør for Canify.

Anders Hummer mener, at Canify lægger sig komfortabelt i anden bølge af cannabisproducenter i Danmark. Det skyldes blandt andet, at mange af de første virksomheder, der etablerede sig i landet, har måttet kæmpe ekstra hårdt mod ”børnesygdomme”.

- Der er kommet meget mere fokus på at lave en god registrerings- og godkendelsesproces, og vi oplever en utrolig stor velvillighed fra Lægemiddelstyrelsen, fordi de også er blevet mere trygge ved medicinsk cannabis, siger han.

Samspillet er afgørende

25. maj blev et flertal af partierne på Christiansborg enige om at gøre lovgrundlaget for erhvervet permanent. Hidtil har ordningen for produktion og ordinering af medicinsk cannabis stået til at udløbe, men aftalen betyder, at det permanent gøres lovligt at producere medicinsk cannabis i Danmark. Den del af ordningen, der gør det muligt for danske læger at udskrive medicin, forlænges i yderligere fire år.

Politikerne har vedtaget aftalen for at sikre et mere stabilt fundament for aktørerne i branchen, og de hundredvis millioner af kroner, de har investeret i forskning og produktionsapparater.

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for det, fordi der kommer ro omkring det. Ud fra et personligt synspunkt, er jeg også glad for, at man gør det permanent lovligt at producere, for jeg kan ikke forestille mig et land, hvor det er lovligt at producere og distribuere det, hvor det ikke også er lovligt at udskrive det. Det giver ingen mening at have lov til at producere det, hvis lægerne ikke må udskrive det.

- Derfor er det helt fint, at man af hensyn til nogle skeptiske læger har sagt, at man kører videre i fire år for at indsamle mere data på nogle danske produkter, inden den del gøres permanent, siger Anders Hummer.

Evaluering af forsøgsperiode

  • I januar trådte en fireårig forsøgsperiode med medicinsk cannabis i kraft, og i efteråret sidste år fremlagde Sundhedsministeriet en evaluering. Heri fremgår det, at ”ordningen har opfyldt formålet med at etablere en forsvarlig ramme for brug af medicinsk cannabis”, idet det kan fungere som et alternativ til patienters brug af ikke-godkendte produkter.
  • Samme evaluering påpeger samtidig en række udfordringer. Blandt andet betyder en begrænset viden om effekten og sikkerheden, at mange læger tøver med at udskrive ordinær medicinsk cannabis til patienterne. Derudover er det stadig et begrænset antal produkter, der er blevet godkendt.

Ifølge direktøren udgør aftalen et ”point of no return”, fordi den endegyldigt beviser politikernes velvilje til at satse på, at udviklingen af medicinsk cannabis er en branche, man tror på i Danmark.

- Det er vigtigt for os, at der kommer danske produkter på markedet, for meget af den forskning, der refereres til, er til syntetiske produkter og til gamle studier, som ikke repræsenterer de moderne, nye produkter.

- Her tager vi alle de aktive stoffer i en blomst. Der er omkring 400, og vi tror på, at det samspil mellem de aktive stoffer skaber et rigtig stærkt produkt. I de syntetiske produkter har man isoleret et eller måske to af dem, og dermed får du ikke samspillet mellem de 400 aktive stoffer, der er i blomsten. Det er derfor, man ikke kan sammenligne det med syntetiske produkter, siger Anders Hummer.


Der er selvfølgelig skepsis blandt nogle læger i Danmark i dag, og den skepsis kan man kun imødegå med fagligt dokumenteret viden, og det mangler der.

Anders Hummer, administrerende direktør Canify


Bygningen kommer til at rumme 10 vækstrum på hver 650 kvadratmeter. Det er her, de tre-fire forskellige cannabisplanter skal vokse. Foto: Mette Mørk
Annonce

En dyr indgangsbillet

En af de udfordringer, der blev påpeget, da Sundhedsministeriet i efteråret udgav sin evaluering af en fireårig prøveperiode med medicinsk cannabis, var, at der fortsat mangler dokumentation for effekten og sikkerheden af produkterne. Det resulterer i, at mange læger holder sig fra at udskrive medicinen til deres patienter.

Anders Hummer er enig i, at der fortsat mangler veldokumenterede undersøgelser om medicinsk cannabis.

- Der er selvfølgelig skepsis blandt nogle læger i Danmark i dag, og den skepsis kan man kun imødegå med fagligt dokumenteret viden, og det mangler der. Det er jeg helt med på. Man refererer til de samme undersøgelser hele tiden, men grunden til, at vi er her, skyldes, at vi tror på medicinsk cannabis. Der er tusindvis af gode eksempler på, at det virker, og at det simpelthen giver folk en forbedret livskvalitet.

- Det kan være en kemopatient, der lige pludselig får appetitten tilbage, kan sove om natten og får noget smertelindring. Det forbedrer simpelthen livskvaliteten for en gruppe mennesker.

Når I har så stor en tro på, at I kan fremstille et produkt, der virker og dermed ramme et umættet marked, så ser i vel også et vist økonomisk potentiale?

- Indgangsbilletten er utrolig høj, og da det skal produceres under farmaceutiske vilkår, er kravene til det utroligt omkostningstunge. De omkostningerne kan finansieres ved det potentiale, der er.

Du kalder det indgangsbilletten. Hvad koster den?

- Du kan skrive 100 millioner kroner, lyder svaret fra Anders Hummer.

Canify forventer at igangsætte produktionen af medicinsk cannabis omkring nytår. I første omgang skal størstedelen af produktionen eksporteres til Tyskland.

I første omgang opføres der 8000 kvadratmeter til administration, dyrkning og processering, men på sigt kan der udvides på grunden i Give. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Fik et års fængsel for knivstik og indbrud: 31-årig nægtede næsten alt - og blev dømt for næsten det hele

Annonce