Annonce
Hedensted

Ny børnebog med regnbue-tema er skrevet af Tørring-borger

Mai Mortensen fra Tørring har skrevet en regnbue-børnebog om en prinsesse, som bliver forelsket i en anden prinsesse. Foto: Michael Svenningsen.
Den 33-årige seksualvejleder Mai Mortensen fra Tørring har fået udgivet børnebogen "Prinsessen, som var alene", der har fået stor opmærksomhed på grund af bogens lesbiske undertoner. I bogen finder prinsessen nemlig en prinsesse at danse med, og ikke en prins.
Annonce

Tørring: Den 33-årige seksualvejleder Mai Mortensen fra Tørring har fået udgivet børnebogen "Prinsessen, som var alene" på Forlaget Bolden, og det er en bogudgivelse, som har skabt en vis debat over det ganske land, ligesom den også har fået medieomtale i landsdækkende medier som TV2 og Radio Nova.

Der er tale om et eventyr, hvor en ensom prinsesse tager ud i verden for at finde en prins at danse med. Hun møder to, men den ene vil ikke, og den anden kan ikke danse. I stedet beslutter hun sig for at kysse en frø, og vupti dukker der en prinsesse op, som hun lynhurtigt bliver meget glad for, og de beslutter sig så for at danse gennem livet sammen. Bogen er tiltænkt børn i alderen fra tre til ti år.

Mai Mortensen

Mai Mortensen er født og opvokset i Galten. For cirka 14 år siden flyttede hun fra Horsens til Tørring sammen med sin mand Morten Mortensen, der arbejder i VVS-branchen. Sammen har de børnene Barbara på ti år og Lauge på syv år.

Hun har en mastergrad i sexologi, og arbejder med seksualundervisning i folkeskolen og holder oplæg om børneseksualitet for blandt andre pædagoger. Hun har også selv arbejdet som socialpædagog i 13 år - blandt andet på institutionen Fogedvænget i Hedensted. Her har hun også fungeret som seksualvejleder.

Hun har dog sagt farvel til pædagogverdenen for at starte sin egen virksomhed op omkring seksualundervisning og -rådgivning af fortrinsvis fagprofessionelle, men også enkeltpersoner. I det regi arbejder hun syv timer om ugen for Aarhus Kommune.

Ved siden af det har hun netop fået et deltidsjob som aktivitetsmedarbejder i Distrikt Vest i Hedensted Kommune, som dækker plejecentre og plejeboliger i henholdsvis Tørring, Rask Mølle, Uldum, Lindved og Øster Snede.

Endelig er hun forperson for Seksualvejlederforeningen i Danmark.

Annonce

Stærke reaktioner

Mai Mortensen fortæller, at hun har fået mange reaktioner på bogen. Langt de fleste positive, men også enkelte negative. Hun beskyldes blandt andet for at ville seksualisere børn, ligesom der er nogle der mener, at hun forsøger at indoktrinere små børn til at blive lesbiske eller homoseksuelle, når de bliver voksne. Hun ryster på hovedet over begge beskyldninger.

- Det er slet ikke det, der er min mission med bogen. LGBT-personer er voldsomt underrepræsenteret i børnelitteraturen, og når man stadig kan læse dystre rapporter om lavt selvværd og selvmordsforsøg blandt LGBT-personer, så synes jeg, der bør arbejdes benhårdt på mange fronter for at få det budskab igennem, at det er okay, uanset hvilket køn man er tiltrukket af. Og hvorfor ikke via børnebøger. Det er der altså ikke noget odiøst i. I forvejen har vi pligtig børneseksualundervisning helt fra 0. klasse, siger Mai Mortensen, og fortsætter:

- Når den er rettet mod de tre til ti-årige, så skyldes det, at de er påvirkelige på en anden måde end teenagere, hvor et stereotypt kønsrollemønster ofte allerede er etableret. Jeg har blandt andet læst bogen højt i de små klasser i skolen, og her er det typisk nogle helt andre ting, de lægger mærke til. Eksempelvis de tusinde måner eller tusinde stjerner i bogen. Det kunne jo også snildt være, at en enkelt elev eller to i klassen har to mødre. Så kan det jo meget nemt blive en helt naturlig ting for dem, at to personer af samme køn godt kan være kærester, siger Mai Mortensen, der selv lever et meget traditionelt familieliv med mand og to børn i Tørring.

Annonce

Ny børnebog på vej

"Prinsessen, som var alene" kan købes via Forlaget Boldens hjemmeside eller hos de lokale boghandlere. Den kan også lånes på biblioteker og skolebiblioteker. Og så er det jo naturligt at spørge om, hvorvidt der er en ny bog på vej. Og det er der skam. Den kommer til at hedde "Dragen med det gyldne halsbånd". Også her bliver der leget lidt med kønsrollerne.

- Det der med, at drenge er stærke og modige, og piger er stille og svagelige, holder jo ikke en meter. Der findes masser at piger, der klatrer i træer og er til vilde lege, ligesom der også er mange stille og følsomme drenge. Så i den her bog kommer der selvfølgelig en sej og stærk pige og redder en følsom og bange dreng. Igen et tema, der er affødt af, at jeg har det meget svært med stereotyper og fastlåste kønsroller. Hjemme hos os er tandféen eksempelvis en lille tyk mand med vinger, slutter en smilende Mai Mortensen.

Seksualvejleder Mai Mortensen har fået mange reaktioner på sin regnbue-børnebog. Rigtig mange positive, men også enkelte negative. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce