Annonce
Hedensted

Ny beregning: Luk de otte mindste skoler og spar 24 mio. kr.

Ølholm Skole er en af de otte mindste skoler i Hedensted Kommune med sine i alt 100 elever. Om seks år forventes elevtallet at være dalet til 90. Foto: Mads Dalegaard
Borgmester Kasper Glyngø (S) har fået forvaltningen til at beregne, hvor mange penge, der kan spares på at lukke de skoler, som har færre end 100 elever i 2027. Han håber, det kan bremse debatten om skolelukninger.

Hedensted: Det redder ikke Hedensted Kommunes skolebudget at lukke en eller to af de mindste skoler.

Sådan lyder borgmester Kasper Glyngøs (S) konklusion efter at have set beregningerne på, hvor mange penge kommunen kan spare ved at lukke skoler med færre end hhv. 50, 75 og 100 elever.

I alt otte af kommunens 21 folkeskoler vil ifølge prognoserne have under 100 elever i 2027, og hvis man lukker dem alle sammen, vil der være små 24 mio. kr. at spare, når der er fraregnet nye udgifter til fx friskoler og ekstra befordring. Det svarer til en gennemsnitlig besparelse på tre mio. kr. pr. skole, ud af et samlet skolebudget, der i 2019 var på 472 mio. kr.

Annonce

- Man kan have forskellige meninger om, hvorvidt det er meget eller lidt, men for mig er tallene en bekræftelse i, at skolelukninger ikke er løsningen på områdets økonomiske udfordringer. Vi må erkende, at vi har nogle problemer, vi skal have løst, men pengene skal findes andre steder end ved at lukke skoler, siger Kasper Glyngø.

Borgerne skal have svar

Det er borgmesteren selv, der i forbindelse med de nyligt afsluttede budgetforhandlinger har bedt forvaltningen om at lave beregninger på, hvor mange penge kommunen kan spare ved at lukke skoler.

Så meget koster de otte mindste skoler

Otte skoler i Hedensted Kommune vil ifølge prognoserne have under 100 elever i 2027. Forvaltningen har lavet en beregning på, hvor mange penge kommunen kan spare på at lukke hver enkelt. Her følger en oversigt over forventet elevtal i 2027 og besparelse ved lukning (nye udgifter til fx friskoler og befordring er fratrukket).

  • Korning Skole, 35 elever: 3,05 mio. kr.
  • Barrit Skole, 64 elever: 2,85 mio. kr.
  • Aale Hjortsvang Skole, 80 elever: 2,8 mio. kr.
  • Daugård Skole, 80 elever: 3,15 mio. kr.
  • Rårup Skole, 80 elever: 2,95 mio. kr.
  • Ølholm Skole, 90 elever: 2,7 mio. kr.
  • Stouby Skole, 95 elever: 2,75 mio. kr.
  • Øster Snede Skole, 97 elever: 3,6 mio. kr.

Intentionen har dog på intet tidspunkt været at bruge tallene til at argumentere for skolelukninger, fortæller han.

- Nej, det er der ingen partier i byrådet, der er interesseret i. Men jeg synes, vi skal have synliggjort, hvordan økonomien ser ud, så det ikke længere er tankespind og mavefornemmelser. Jeg får ofte spørgsmål fra borgerne om, hvad de små skoler egentlig koster, og jeg vil gerne kunne give et svar, forklarer borgmesteren.

Han mener også, at prissætningen kan give et bedre udgangspunkt for samtalen i byrådet.

- Vi snakker rigtig meget om, hvordan vi skal løse nogle helt konkrete udfordringer, vi har på skoleområdet, og så er det vigtigt at have alle tal og fakta på bordet. Jeg vidste, at ingen partier ville spørge til besparelser på skolelukninger, fordi de så ville få skudt i skoene, at de var ude på at lukke skoler. Derfor tog jeg som borgmester og øverste chef det ansvar på mig, siger Kasper Glyngø.

Annonce

Slut med spekulationer

Han mener, at spørgsmålet om at bevare eller lukke små skoler har fyldt for meget i den offentlige debat i forhold til diskussionen om, hvordan udfordringer med fx inklusion, lærernes forberedelsestid og megaklasser skal løses.

Derfor håber han, at det kan stoppe spekulationer om skolelukninger, at tallene for eventuelle besparelser nu er dokumenteret sort på hvidt.

Borgmester Kasper Glyngø (S) mener ikke, vi skal være så bange for at diskutere skolepolitik. Heller ikke, når det drejer sig om, hvad det koster at bevare de små skoler. Arkivfoto Michael Svenningsen

- Jeg synes, tallene viser, at det ikke er den vej, vi skal gå, og jeg håber, vi nu kan bruge tiden til at snakke om andre konstruktive løsninger, som fx bedre udnyttelse af de tomme kvadratmeter og flere børneuniverser. Det er noget af det, læringsudvalget skal i gang med, siger han.

- Men kan du forstå, at nogle forældre kan være bekymrede for, at deres børns skole skal lukke, når borgmesteren beder om at få lavet beregninger på det?

- Det kan jeg sagtens forstå, men min forklaring er, at det her handler ikke om, at jeg vil lukke skoler, men at vi skal have alle nøgletal på bordet. Jeg vil synliggøre, hvad tingene koster, siger Kasper Glyngø.

- Hvis du stadig er borgmester i 2027, er der så stadig 21 folkeskoler i Hedensted Kommune?

- Det er mit bedste bud, ja, det tror jeg.


Jeg vidste, at ingen partier ville spørge til besparelser på skolelukninger, fordi de så ville få skudt i skoene, at de var ude på at lukke skoler. Derfor tog jeg som borgmester og øverste chef det ansvar på mig.

Kasper Glyngø (S)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Give

Sundhedschef er tryg ved smitteudvikling i coronaramt område: - Indbyggerne har taget det alvorligt

Annonce