Annonce
Egtved

Ny butik sælger bålmadsudstyr og støbejernspander

Victoria og Gabriel Bancila har selv en stor passion for at lave mad over bål. Den passion vil de gerne være med til at give videre gennem deres nye butik Elegarden, hvor de sælger udstyr til netop madlavning over bål. Foto: Mette Mørk
Victoria og Gabriel Bancila har åbnet butikken Elegarden, hvor de sælger udstyr til madlavning over bål og støbejernspander og -gryder.

Egtved: Det er en helt anden oplevelse at stå ude i naturen og lave mad over bål, end det er at stå ved komfuret hjemme i køkkenet.

Det ved Victoria og Gabriel Bancila, som oprindeligt stammer fra Rumænien, hvor der det er meget mere udbredt at tilberede mad over bål, end det er her i Danmark. Men fordi det ikke er særlig udbredt i Danmark, kan det være svært at finde det rigtige udstyr til de udendørs kokkerier.

Men det kan man nu i Egtved, hvor parret har åbnet butikken Elegarden, der netop forhandler udstyr til madlavning over bål som eksempelvis støbejernspander og -gryder af forskellig størrelse og stativer til at stille over bålet, der kan holde gryder eller pander.

Annonce

- Vi havde selv meget svært ved at finde den slags i Danmark. Man kan godt finde lidt i nogle af større butikker som Bauhaus, men udvalget er ikke ret stort. Derfor måtte vi finde det, vi ønskede, på nettet, fortæller de.


Vi havde selv meget svært ved at finde den slags i Danmark. Man kan godt finde lidt i nogle af større butikker, men udvalget er ikke ret stort. Derfor måtte vi finde det, vi ønskede, på nettet.

Victoria og Gabriel Bancila, indehavere af Elegarden


Heraf opstod idéen med i første omgang at starte en webshop.

- Vi startede med få ting, og har løbende udvidet sortimentet, men efterhånden havde vi ikke plads nok derhjemme til alle varerne. Vi havde brug for mere plads, fortæller Victoria Bancila.

Derfor har de nu lejet sig ind i butikslokalet i Østergade 4, hvor de har indrettet en lille, hyggelig butik. At de nu har en fysisk butik, har en klar fordel.

- Folk vil gerne komme og se og mærke de forskellige varer og få en fornemmelse af kvaliteten, forklarer de.

Sundere og bedre for pengepungen

For parret, der begge har andet arbejdet også, er det tænkt som en hobbyvirksomhed. Det handler ikke om at tjene store penge. Det handler i stedet om at være med til at udbrede en passion, nemlig madlavning over bål.

- I Østeuropa er det meget almindeligt, at man mødes flere familier og laver mad sammen over bål. Det er en helt anden oplevelse at stå ude i naturen og få frisk luft, mens man laver mad. Og så sidder man ved bålet og spiser sammen bagefter, forklarer Gabriel Bancila.

Bruger man det rigtige udstyr, er det samtidig sundere at spise mad lavet over bål end hjemme over komfuret.

- De almindelige pander, mange køber, er som regel belagt med teflon eller noget tilsvarende. Men hvis man slider hul i det nogen steder, så kommer der partikler fra metallet inden under med i maden, og det er ikke godt for sundheden, forklarer Victoria Bancila og tilføjer:

- Samtidig holder sådan en almindelig pande måske to år, og så har man brug for en ny. Det er heller ikke godt for miljøet.

Med det rigtige udstyr, som eksempelvis et stativ, der kan holde gryden, er det nemt og hyggeligt at lave mad over bål. Foto: Mette Mørk

I stedet er en pande i støbejern bedre for både sundhed og miljø - og pengepung.

- Hvis man passer på sin støbejernspande eller -gryde, så kan de holde i hvert fald 30 år, siger hun.

Og ikke mindst, så er en støbejernspanden også bare bedre at stege eksempelvis en bøf på, mener parret.

Annonce

Sælger kun støbejern

Hos Elegarden sælger parret derfor heller ikke andre former for pander og gryder end dem, der er fremstillet af støbejern. Til gengæld har de forskellige typer og størrelser, så der er noget for de fleste.

Dem kan man komme og se nærmere på i butikken, eller man kan se dem på deres webshop. Desuden har parret oprettet en YouTube-profil, hvor de blandt andet deler opskrifter, tips og tricks til udendørs madlavning.

- Vi vil gerne klæde folk på til at lave mad udendørs. For maden smager bare anderledes, når man står udenfor og laver den, og det er noget, der bringer folk sammen, siger de.

Pander af støbejern er både sundere, bedre for miljøet og giver en bedre smag mener parret. Derfor sælger de kun pander og gryder af støbejern i deres forretning. Derudover har de blandt andet også forskellige knive, skærebrætter og andet, der er nyttigt at have. Foto: Mette Mørk
Annonce
Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB spillede en god kamp i Brøndby, og det lignede længe point; blev fældet af to sene mål

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Podcast

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Vejle Boldklub For abonnenter

Læs livebloggen: Sådan forløb VB's kamp mod Brøndby

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Vejle For abonnenter

Lones kræftknude blev dobbelt så stor, mens flere af hendes venner svigtede: - Det kom som et lyn fra en klar himmel og slog mig fuldstændig ud

Alarm 112

Det røg fra halmen: Brandfolkene måtte igen ud til nedbrændt gård for at slukke efter

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle For abonnenter

Den store guide til Vejles offentlige toiletter: Her kan du lade vandet på strøgturen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

Annonce