Annonce
Erhverv

Ny café åbner - her kan du få dine ting repareret

Vejle Kommune agerer fødselshjælper for en café, hvor alle gratis kan komme og få hjælp til at reparere deres cykel, computer, møbel eller andre ting. Den åbner 14. og 28. januar i Spinderihallerne, og interessen de to aftener skal afgøre, om caféen skal gøres permanent. Foto: Vejle Kommune
Vejle Kommune afviser at drive konkurrenceforvridende virksomhed, når en reparationscafé åbner i Spinderihallerne. Her kan alle lære at reparere egne ting.

Vejle: Vejle får i næste uge en ny café, men det er andre ting end caffe latte og sandwich, der er på menuen.

Hos Café Repair er det reparationer og bæredygtighed, der er i højsædet, når cafeen slår dørene op i Spinderihallerne tirsdag 14. januar.

Her kan alle komme og gratis få hjælp til at reparere stolen, der har brækket et ben, elkedlen, der ikke længere er liv i, cyklen, computeren eller noget helt andet, der kræver en reparation.

I stedet for at smide tingene ud og købe nyt, er det her tanken, at man uden tilmelding skal kunne møde op med sine effekter og gerne medbringe reservedele, så tingene kan få forlænget deres levetid.

- I første omgang holder vi caféen åben to aftener, og de skal vise, om der er interesse for at gøre caféen permanent. Vi har en række frivillige, der har meldt sig til at hjælpe med reparationerne, men det kræver også, at der er borgere, som vil benytte sig af caféen, hvis den skal fortsætte. Det skal de to aftener vise, siger Mikkel Dragmose-Hansen fra afdelingen for Innovation & Entreprenørskab i Vejle Kommune.

Annonce

Engang købte vi for at beholde, og vi fik tingene repareret, når det var nødvendigt. Men sådan er det ofte ikke længere. Nu har vi i stor omfang en "køb, brug og smid væk"-kultur. Det er ærgerligt.

Mikkel Dragmose-Hansen, Innovation & Entreprenørskab, Vejle Kommune

Det handler om læring

Er I som kommune ikke bange for at skabe konkurrenceforvridende vilkår, når I går byens cykelsmede, systuer, mobil- og computerreparatører i bedene med et gratis tilbud?

- Vi går ikke i bedene på nogle af de erhvervsdrivende. Det kunne vi aldrig finde på. Vi vil gerne byde op til dans, der hvor borgerne selv lærer at reparere deres ting. Vi henviser til butikkerne ved større reparationer, eller hvis borgeren ikke selv er interesseret i at lære at gøre det selv.

Så jeg kan ikke komme og aflevere tre mobiltelefoner, jeg gerne vil have skiftet glas i?

- Det er ikke det, der ligger i det. Det er læringsdelen, det handler om, og vi håber også, at det kan gå fra at være et kommunalt projekt til et frivilligt projekt, siger Mikkel Dragmose-Hansen.

Vil skabe forening

Han henviser til Repair Cafe Danmark, der er en non-profit forening med danske reparationscaféer, som ligger spredt rundt i landet på i øjeblikket 33 forskellige adresser.

Her arbejder alle 100 procent frivilligt, både i hovedforeningen og i de lokale afdelinger, som Vejle kan få sin egen af, hvis interessen er til stede.

- Hvis det er en succes, vil vi gerne gøre det til en frivillig forening. Men vi kunne se, at vi som kommune var nødt til at være fødselshjælper på det. Vi kunne høre forskellige steder, at interessen var der, og så er det med at smede, mens jernet er varmt, siger Mikkel Dragmose-Hansen.

Hvis flere melder sig til at etablere en lokal afdeling af Repair Cafe Danmark, vil kommunen gerne hjælpe med at lave vedtægter og indkalde til stiftende generalforsamling.

Skal bekæmpe ensomhed

Kommunen ser samtidig cafeen som en mulighed, hvor de fremmødte deltager i et anderledes socialt fællesskab. På den måde er cafeen en måde at arbejde med to af kommunens vigtige dagsordener: At sætte fokus på bæredygtighed og reducere antallet af mennesker, der føler sig ensomme.

Men ingen cafe uden frivillige reparatører. Derfor inviterede Vejle Kommune tilbage i november interesserede frivillige til informationsmøde for at undersøge interessen. - Og det var der heldigvis. Der var god opbakning til mødet. 50 mødte op, og cirka halvdelen skrev sig på en interesseliste. Og ved den første aften kommer syv af dem og lærer fra sig, fortæller Mikkel Dragmose-Hansen.

Caféen er i første omgang åben 14. og 28. januar fra klokken 19 til 21 i det store areal ved Spinderihallernes FabLab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce