Annonce
Vejle

Vejles nye citychef: - Tallene er super skræmmende

Kun omkring en tredjedel af gågadens butikker holder fortsat åbent, og alle har det svært under coronakrisen, fordi kunderen følger opfordringen fra regeringen og holder sig hjemme. Foto: Torben Juhler
Likviditetsproblemer kan koste butikkers eksistens, hvis coronakrisen bliver langvarig. Vejle Kommune støtter digital markedsplads med lyntilskud.

Vejle: "Detailhandlen er i dyb krise. Omsætningstallene er super skræmmende. Vejles butikker lider."

Sådan lyder konklusionen fra den nyansatte chef for City Vejle, Andreas Kiis Antonsen.

Han skulle først være begyndt i sit nye job 1. april, men den igangværende coronakrise betyder, at citychefen - der afløser Marianne Jeppesen på posten -allerede er sprunget i arbejdstøjet.

Det er der hårdt brug for, og en af citychefens første udadvendte opgaver var at give en situationsrapport for Vejles handelsliv, da Vejle Kommune onsdag inviterede det lokale erhvervsliv på virtuelt erhvervsmøde om Covid19-situationen.

De oplever en nedgang i salget på mellem 80 og 95 procent, og nogle steder er det 100 procent. Det er super skræmmende tal.

Andreas Kiis Antonsen, nytiltrådt chef for City Vejle

Giver likviditetsproblemer

Her slog citychefen fast, at mange forretninger er i knæ i disse dage, hvor butikkerne bugner med forårsvarer.

Men de samme butikker har ingen omsætning, fordi vejlenserne følger regeringens opfordringer og bliver hjemme. Derfor mangler butikkerne de penge, de skal bruge til at betale leverandørerne og udlejerne for husleje.

- Butikkerne melder om indekstal fem til 20. Det vil sige, at de oplever en nedgang i salget på mellem 80 og 95 procent, og nogle steder er det 100 procent. Det er super skræmmende tal. Alle forårsvarer kommer ind ad døren, mens salget udebliver. Vejles detailhandel lider under stort pres fra den manglende omsætning, og det vil give likviditetsproblemer, hvis coronakrisen bliver langvarig, forudser Andreas Kiis Antonsen.

Annonce

Glade for solgte sokker

Han anslår, at blot en tredjedel af butikkerne på Vejles gågade fortsat holder åbent, og deler butikkerne ind i tre kategorier.

- Der er de tvangslukkede butikker i Bryggen. Der er gruppen af butikker, der selv har valgt at lukke, fordi de ingen omsætning har. Og så er der dem, der stadig er åbne. Den sidste tredjedel er åbne, fordi de alligevel er på arbejde for at pakke webshop-ordrer, mens andre hellere vil sidde i butikken end derhjemme. De er glade for at sælge et par sokker. Det er i det niveau, vi er, siger citychefen.

Han oplever, at mange af de lokale butiksejere er i tvivl om statens forskellige hjælpepakker. De er svære at gennemskue, og det giver nervøsitet. Men City Vejle har sammen med det lokale selskab Get Clients og Vejle Kommune i løbet af få dage etableret en digital handelsplads med hjemmesiden shopivejle.dk for at støtte butikkerne.

Annonce

Digital gågade får tilskud

- I stedet for at gå ned ad gågaden, kan man nu gå tur på Vejles digitale gågade. Hele ånden er, at vi skal hjælpe hinanden på alle mulige måder, og den digitale handelsplads har haft mere end 6000 individuelle besøg fra potentielle kunder. Der kommer hele tiden nye butikker til, som kan se en værdi i den nye handelsplads, fortæller Andreas Kiis Antonsen.

Det er gratis at melde sin butik til siden, som Vejle Kommune netop har valgt at støtte med et tilskud på 100.000 kroner. Det fortalte borgmester Jens Ejner Christensen på det virtuelle erhvervsmøde.

- De penge skal bruges til at hjælpe butikker med at komme på den nye platform, og til at få markedsført den digitale handelsplads. Samtidig holder vi webbaserede møder i de forskellige BID-distrikter (for handelslivet, red.) for at tale om, hvordan man lokalt kan sætte tiltag igang. Der er ingen tvivl om, at vores levende by og detailhandel er en vigtig del af Vejles identitet. Derfor skal vi hurtigt tilbage til normale tilstande, når det her er klinget af, sagde borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smitten falder i Vejle Kommune: Men én befolkningsgruppe skiller sig stadig negativt ud

Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce