Annonce
Jelling

Ny fiktionsbog tager afsæt i Bjerlevs fællesskab: - Der var en historie om alle folk

Estrid Dyekjær havde en ambition om at få sin forfatterdebut, inden hun fyldte 40 år. Det nåede den 39-årige forfatter med bogen "To liv", der tager afsæt i livet ved Bjerlev efter anden verdenskrig. Pressefoto
"To liv" af Estrid Dyekjær handler om nærhed og fællesskab, men også om alle de ting i lokalsamfund, som man ikke snakker om. Bogens handling udspringer af livet i Bjerlev i tiden efter anden verdenskrig.
Annonce

Bjerlev: Det, der ikke kan ændres, må bære.

Ordsproget har Estrid Dyekjær taget med sig fra sin mor, og det stammer fra moderens opvækst på gården Mariesminde i Bjerlev. Det er samtidig blandt temaerne i en ny fiktionsroman af Estrid Dyekjær, der trods hendes opvækst i Esbjerg og nuværende bopæl i Nordsjælland, ikke var i tvivl om, at bogens handling skulle have udgangspunkt i Bjerlev.

- Min far kom fra et overklassemiljø i Esbjerg, og det var ikke nær så tillokkende eller charmerende, som den kultur min mor er kommet ud af. Der er et sammenhold i det miljø, kan jeg stadig mærke, som jeg ikke har genfundet andre steder. Derfor kunne det ikke rigtig tage udgangspunkt andre steder, siger Estrid Dyekjær.

Estrid Dyekjærs mor valgte tidligt at stikke til søs og slog sig siden ned i Esbjerg, men alligevel har 39-årige Estrid Dyekjær gennem utallige besøg på Mariesminde lært området og personerne i Bjerlev at kende. Hun tror især, at de tætte og historiske bånd mellem beboerne i området, har skabt et særligt fællesskab.

- Det betyder, at familierne har kendt hinanden gennem generationer. Alle ved alt om hinanden, og på en eller anden måde er der selvfølgelig også nogle ting, man ikke taler om. Helt til det sidste var det altid hjem for min mor, når vi kørte der. Der var en historie om alle folk, fordi man voksede op sammen, blev voksne sammen og man blev gift ind i hinandens familier.

- Helt til det sidste var det altid hjem for min mor, når vi kørte der. Der var en historie om alle folk, fordi man voksede op sammen, blev voksne sammen og man blev gift ind i hinandens familier

Estrid Dyekjær, forfatter

Annonce

Man følger hinanden

Den 260 sider lange bog, der har titlen ”To liv”, handler om Kirsten, der bliver gravid og gifter sig med barndomsvennen Johannes, selvom han ikke er hendes drømmemand.

- Hvis min mor ikke havde været en oprørsk, rebelsk type, der stak til søs, så var det dét liv, de havde tænkt for hende, og det var det liv, som rigtig mange af hendes jævnaldrende fik. Det var sådan, det var. Havde man rodet sig ud i noget, måtte man tage konsekvensen, siger Estrid Dyekjær.

Sidste år udgav Estrid Dyekjærs fætter, Bo Christiansen, også en bog om livet i Bjerlev og på Mariesminde. I ”Bondedreng fra Bjerlev” beskriver han sin opvækst med, hvad han husker fra begyndelsen af 1960'erne og frem til 1981.

- Bo lancerede sin bog hjemme på gården, og der var 150 lokale, der mødte op. Det er et godt eksempel på, hvad det er for et miljø. Man følger hinanden i verden, hvor folk nu så end er kommet hen. Folk ved godt, hvad der er blevet af hinanden, fortæller Estrid Dyekjær.

”To liv” er udkommet på Byens Forlag.

To liv

"To liv" er en fiktionsroman af 39-årige Estrid Dyekjær, der er udgivet på Byens Forlag.

Estrid Dyekjærs mor er opvokset på Mariesminde, mens hun selv er opvokset i Vestjylland. I dag bor hun i Nordsjælland i en sammenbragt familie med mand og fire børn.

Professionelt har Estrid Dyekjær arbejdet med tekster i danske og internationale virksomheder, og sideløbende har hun skrevet essays og noveller. "To liv" er hendes første roman.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce