Annonce
Børkop

Ny forening for Gårslev-vartegn: - Vi vil gerne have borgerne med på råd

Gårslev Transformatortårn er en ny forening, der er i gang med at ville omdanne byens røde vartegn til et samlingspunkt for borgerne med kreative og kunsthistoriske udtryk. Foto: Jørgen Flindt
Transformatortårnet i Gårslev skal bruges til noget kunst og kreative projekter. Ny forening bag er ved at blive oprettet, og borgerne skal inddrages.
Annonce

Gårslev: Selvom den nye forening ikke er så langt i processen endnu med, hvad transformatortårnet i Gårslev skal bruges til, så er der nyt for, hvad vartegnet kan blive brugt til.

I vedtægterne til foreningen fortæller formanden for Gårslev Transformatortårn, at foreningens formål er til for fremme kunst og kulturhistorie.

- Vi er meget tidligt i processen og er i gang med at oprette en bankkonto og at få tårnet overdraget fra Trefor, som stadig ejer tårnet, siger Maria Kramme og fortsætter:

- Men det praktiske og kreative arbejder vi også på højtryk med. Her vil vi gerne inddrage Gårslev-borgerne til at hjælpe os med, hvad tårnet skal bruges til. Også hvis man ikke er medlem af foreningen, kan man jo godt byde ind med en god idé, som vi meget gerne vil overveje, selvom det er bestyrelsen, som i sidste ende bestemmer, hvad det skal bruges til.


Med den gruppe af mennesker, vi er i Gårslev, kan alt lade sige gøre, og det skal være til gavn for dem

Maria Kramme


Annonce

Drømme om at samle borgerne

Ejeren af tårnet, Trefor, har været villig til at overlade tårnet til gårdejer og byrådsmedlem Peder Hummelmose, som ejer grunden, tårnet står på. Han lod det være op til lokalområdet, om de ville overtage det, hvis de havde en idé til, hvad det skulle bruges til.

Og det har Maria Kramme.

- Tårnet er ret stort i forhold til andre sammenlignelige tårne, så der kunne godt være flere ting derinde på samme tid. Det er fire gange fire meter, og det er cirka størrelsen på et kollegieværelse, siger Maria Kramme.

Håbet for Maria Kramme er enten at kunne komme rundt til borgerne i Gårslev i løbet af foråret eller have mulighed for at afholde et arrangement ude ved det røde tårn.

- Når vi ikke selv har overtaget det endnu, har vi heller ikke været derinde endnu og set de komplette muligheder an. Men drømmen er et arrangement til at samle borgerne ved tårnet, som dog er svært at spå om i den kommende fremtid, siger Maria Kramme.

Annonce

Skal komme til gavn for hele byen

Selvom det endnu ikke vides, hvornår og hvad tårnet skal bruges til, så ved foreningen godt, hvad de vil have ud af at samle borgerne.

- Det skal være et vartegn, som samler borgerne og omegn, og med deres idéer skal det nok blive rigtig godt. Med den gruppe af mennesker, vi er i Gårslev, kan alt lade sige gøre, og det skal være til gavn for dem, siger Maria Kramme og fortsætter:

- Der er jo mange muligheder indenfor det kreative og kunsthistoriske. Det kunne også være sjovt med historien om transformatortårne, hvad deres funktion har været for lokalsamfundene.

Transformatortårne

Tranformator-tårne findes over hele landet, men mange er dog med tiden blevet revet ned.

Tårnets formål var at give læ og afdækning til en transformator. Når man skal transportere strøm over lange afstande, sætter man den elektriske spænding op, men når det skal ud til forbrugerne, skal spændingen sættes ned igen, og det er det, en transformator gør.

Det er dog mange år siden, man begyndte at grave strømmen ned, og tårnenes værdi som skærme forsvandt.

I Børkopområdet findes der andre transformator-tårne end det i Gårslev, deriblandt et i Gauerslund, men det i Gårslev har en så tydelig placering, at det er blevet byens vartegn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce