Annonce
Hedensted

Ny forestilling i ærmet: Teatertrup vil indsætte værnemagere i Bjerre Arrest i 2020

Et kommende teaterprojekt kaldet "1945" skal efter planen være efterkommeren til den lokale teatersucces "Generalforsamlingen" på Bjerre Arrest i 2020, hvis pengene kan findes til det. Arkivfoto: Michael Svenningsen
"1945" er navnet på et nyt teaterprojekt i Hedensted Kommune, som efter planen skal finde sted på Bjerre Arrest til næste år, hvis pengene kan findes til det. Bag plottet står blandt andre Teater Jævn, som havde succes med forestillingen "Generalforsamlingen" i efteråret.
Annonce

Bjerre: Historien har det med at gentage sig selv, og det kan være en af grundene til, at Danmarks befrielse måske vender tilbage til Bjerre Arrest næste år. Dog i form at et teaterprojekt denne gang.

For står det til Udvalget for Fritid og Fællesskab i Hedensted Kommune, skal Teater Jævn i samarbejde med lokale borgere og foreninger opføre en ny teaterforestilling kaldet “1945” i 2020. Et teaterstykke, der vil omhandle Anden Verdenskrigs afslutning for næsten 75 år siden, og hvad den dengang betød for borgerne i og omkring Bjerre.

At opføre teaterforestillingen “1945” vil løbe op i 1,25 mio. kr., hvilket er samme pris, som efterårets succesfulde teaterstykke “Generalforsamlingen”, der solgte 706 billetter, kostede.

Det nye teaterprojekt vil også denne gang kræve tilskud fra de samme parter, som også støttede “Generalforsamlingen”.

- Vi har sagt god for teaterforestillingen “1945”, hvis Fritidsudvalget og Det Fælles Landdistriktsråd vil bidrage økonomisk på samme måde, som de gjorde i forbindelse med teaterprojektet “Generalforsamlingen”. Vi skal ligesom sidst finde økonomien til en ny teaterforestilling ved at deles om tilskuddet, siger udvalgsformand for Fritid og Fællesskab, Liselotte Hillestrøm (S).

Udvalget for Fritid og Fællesskab ønsker, at Fritidsudvalget og Det Fælles Landdistriktsråd vil bidrage med henholdsvis 125.000 kr. og 250.000 kr. til det nye teaterprojekt, hvilket er samme opskrift, som finansierede “Generalforsamlingen”.

Statens Kunstfond har meldt ud, at den ønsker at støtte teaterprojektet med 750.000 kr., hvilket svarer til næsten 65 procent af den samlede finansiering.

Vi har sagt god for teaterforestillingen “1945”, hvis Fritidsudvalget og Det Fælles Landdistriktsråd vil bidrage økonomisk på samme måde, som de gjorde i forbindelse med teaterprojektet “Generalforsamlingen”. Vi skal ligesom sidst finde økonomien til en ny teaterforestilling ved at deles om tilskuddet.

Liselotte Hillestrøm (S).

Annonce

En anderledes forestilling

Teaterprojektet “1945”, som bliver kaldt en vandreforestilling, fordi publikum skal bevæge sig rundt på Bjerre Arrest undervejs i forestillingen, handler om efterkrigstidens problematikker med likvideringer og fordømmelse af de såkaldte værnemagere og landsforrædere i og omkring Bjerre Arrest natten til lørdag 5. maj i 1945.

- Vi har gravet i Bjerre Lokalarkiv og Rigsarkivet i Viborg for at finde frem til gamle avisudklip og journaler om og fra Bjerre Arrest. På den måde har vi fundet et historisk nedslag på Bjerre Arrest, som på under 24 timer fortæller en væsentlig del af Danmarkshistorien. Det er retsopgøret, der bliver omdrejningspunktet for "1945", siger Morten Mosgaard, der er komponist og producent i Teater Jævn.

Hvor lokationerne til forestillingen “Generalforsamlingen” lå spredt rundt i Hedensted Kommune, vil det nye teaterprojekt have fast spillested. Det betyder, at publikum denne gang ikke kan forvente, at forestillingen ligger tæt på deres bopæl.

- “1945” er en helt anden teaterforestilling end “Generalforsamlingen”, fordi her foregår alle forestillinger samme sted, nemlig på Bjerre Arrest, hvilket betyder, at vi skal fragte borgerne derud. Det vil vi arbejde på at få på plads, siger Liselotte Hillestrøm.

Næste år er det 75 år siden Danmarks befrielse, og Teater Jævn vil til foråret lave events, såsom en foredrags- og debataften samt en workshop, der skal vække interessen for befrielsen og efterkrigstiden og dermed også for den nye teaterforestilling.

- Vi vil som teater komme borgerne i møde og skabe en forståelse for, hvad Danmarks befrielse har betydet, siger Morten Mosgaard.

Et egnsteater fra 2021 i Hedensted Kommune med Teater Jævn bag roret ligger stadig højt på Udvalget for Fritid og Fællesskabs ønskeliste, men det bliver først til januar 2020, at der kommer en afklaring på, om pengene kan findes til det. Ansøgningsfristen om et egnsteater til Slot- og Kulturstyrelsen løber til 1. april 2020, og det er kun muligt at ansøge hvert fjerde år.

Teaterforestillingen "1945"

  • Teaterprojektet "1945" skal finde sted på Bjerre Arrest og tager udgangspunkt i Danmarks befrielse og retsopgøret i 1945.
  • Teater Jævn skal stå for at fremføre teaterforestillingen i samspil med sit publikum, som blandt andet skal synge med på sange fra besættelsestiden og vandre rundt i Bjerre Arrest under forestillingen.
  • Teaterprojektet er støttet af Hedensted Kommune og ønsker at samarbejde med Foreningen til Bevarelse af Bjerre Arrest og Bjerre Lokalarkiv.
  • Det samlede teaterprojekt koster 1.250.000 kr., og Statens Kunstfond har givet tilsagn om støtte til projektet på 750.000 kr. Hedensted Kommune skal bidrage med 500.000 kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce