Annonce
Vejle

Ny genbrugsplads bygges med andres produktionsfejl

Fra efteråret 2022 er det slut med containere. Materialer og affald smides ind i den 19.000 kvadratmeter store RCV-bygning, der er centrum i det nye center på Voervej. Illustration: Ravn Arkitektur
Vejles nye genbrugsplads RessourceCenter Vejle (RCV) skal bygges med en andel af produktionsfejl og overskudsmaterialer. Det har medført helt nye arbejdsgange for Vejle-firmaet Ravn Arkitektur.

Vejle: Mursten der er lidt for korte til at blive til murværk.

Men de kan godt bruges til belægning på torvet i Vejles nye genbrugsplads RessourceCenter Vejle.

Mange overskuds- og genbrugsmaterialer og produktionsfejl står til at indgå i RCV-byggeriet.

Annonce

Det var vinderholdets evne til at tænke i disse baner, der blandt andet skilte dem fra de øvrige konkurrenter i udbuddet af RCV, forklarer Vejle Kommunes stadsarkitekt, Lisbet Wolters.

Selvom RCV rejses med en andel af genbrug - og overskudsmaterialer, skal det ikke ligne noget, der er fundet i en container. Det forsikrer stadsarkitekten.

- Byggeriet bliver smukt. Det skal vise nye veje til genanvendelse og genbrug, men det skal ikke ligne skrald. Det er vigtigt at sige, at byggeriet kommer til at leve op til standarderne som andet nybyggeri, siger Lisbet Wolters, der er stadsarkitekt i Vejle Kommune.

Politikerne havde på forhånd bestemt, at arkitekturen skulle spille en vigtig rolle. RCVs udtryk skal øge lysten til at sortere og tage på genbrugspladsen. RCV kommer til at være synligt på lang afstand. På de mørke eftermiddage og i aftentimerne vil bygningen lyse op.


Der sker årligt mange produktionsfejl og fejlleverancer i Danmark. Ofte bliver det kasseret, selvom det i princippet ikke fejler noget.

Uffe Lumbye Nielsen, partner i Ravn Arkitektur.


Mister kontrol

Brugen af overskudsmaterialer har betydet en helt ny måde at arbejde på for Ravn Arkitektur, der ligger på Toldbodvej. Vejle-firmaet skal på arkitektsiden udvikle RCV sammen med Loop Architects fra Aarhus.

- Vi har aldrig før prøvet, at tegne et byggeri, hvor vi endnu ikke havde materialerne. Det er grænseoverskridende, fordi du mister kontrol. Du vil jo helst have så meget kontrol som muligt. Men vi har gjort det til et lærerigt og sjovt benspænd, siger Uffe Lumbye Nielsen, der er partner i Ravn Arkitektur.

For eksempel kender Ravn Arkitektur endnu ikke udseendet af de store vinduespartier i genbrugscentret. De skal først findes.

- Der sker årligt mange produktionsfejl og fejlleverancer i Danmark. Ofte bliver det kasseret, selvom det i princippet ikke fejler noget. Vi og de andre partnere i projektet har antennerne ude for at sikre os materier, der kan bruges til RCV, siger Uffe Lumbye Nielsen.

Det er dog ikke nyt for Ravn Arkitektur at arbejde med overskudsmaterialer. Firmaet står bag det kommende havneparkeringshus, der blandt andet bygges med overskudsten fra Fjordenhus.

- Vi har aldrig før prøvet, at tegne et byggeri, hvor vi endnu ikke havde materialerne, fortæller Uffe Lumbye Nielsen, som er partner i Ravn Arkitektur. Ravn Arkitektur har sluppet en del af kontrollen i arbejdet med Vejles nye genbrugsplads. Foto: Mette Mørk
Annonce

Høj standard

RCV skal leve op til en høj standard inden for bæredygtighedscertificering kaldet DGNB - nemlig DGNB Guld. Det betyder, at der skal være garanti for, at RCV er en bæredygtig bygning lige fra opførelsen til det færdige resultat.

I certificeringen måles der blandt andet på indeklima, materialer, robusthed, arbejdsmiljø og brugertilfredshed. RCV får blandt andet et græstag, der skal opsamle regnvand. Desuden skal en gangbro sno sig rundt indenfor og udenfor byggeriet. Her får borgerne mulighed for at se, hvad der sker med affaldet.

Det er første gang, at et projekt tegnet af Ravn Arkitektur tegner til at blive certificeret som DGNB Guld.

De skal bygge og tegne

Vinderteamet består af HM Entreprenør A/S, Raunstrup Byggeri A/S, Ravn Arkitektur A/S, Loop Architects A/S, Ekolab A/S, Hundsbæk & Henriksen A/S og Schønherr.

Administrationsbygningen bliver DGNB-certificeret i guldklassen.

Byggeriet bliver et cirkulært byggeri, hvor alle materialer kan pilles fra hinanden igen og genanvendes i størst muligt omfang.

Der bliver lavet miljøvenlige installationer som sedumtag ("græstag") til opsamling af regnvand og solceller til energiproduktion.

FN’s 17 verdensmål tænkes ind i byggeriet.

Anlægget forventes at behandle mere end 100.000 ton affald hvert år.

- Vi har før arbejdet med principperne, men hvor det ikke har været kundens krav at opnå certifikat, siger Uffe Lumbye Nielsen.

Han kalder bæredygtighed for et vidt begreb, og derfor er der mange parametre at tage højde for såvel i RCV som andre i byggerier. I Ravn Arkitektur oplever, at flere kunder efterspørger bæredygtige byggeprojekter. Han forestiller sig, at firmaet i højere grad kommer til at bygge efter principper og arbejdsgangene set fra RCV.

- Bæredygtighed er kommet for at blive, siger han.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

KLUMME

Motionscyklister sætter livet på spil, når de fylder hele vejen - jeg oplevede det selv og tænkte: 'Hvordan pokker er det, I cykler?'

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Annonce