Annonce
Vejle

Ny klage bremser salg på Posthusgrunden: Skohandler går i aktion

NPV meldte i tidligere i år ud, at udvilingsselskabet vil beskære antallet af butiksarealer fra 29.000 til 10.000 kvadratmeter i byggeprojektet. Lokal- og kommuneplanen for Posthusgrunden giver dog fortsat mulighed for op mod 30.000 kvadratmeter butikker, og det er blandt det tal og konsekvenserne at så stor en udvidelse af byen butikker, der har fået skohandler Helle Madsen til at klage. Illustration: Årstiderne Arkitekter
Skohandler Helle Madsen har sendt en ny klage over kommuneplanen for Posthusgrunden. Dermed er Banedanmark forhindret i at sælge til NPV eller Vejle Kommune.

Vejle: Spillet om fremtiden for Posthusgrunden ved Gammelhavn har taget mange overraskende drejninger, siden Vejle Byråd vedtog lokalplanen for området midt i Vejle 5. oktober 2016.

Lokalplanen og det tilhørende kommuneplantillæg fik fire vejlensere til at klage over flere mangler i planerne, og de fik i første omgang delvist medhold.

Siden valgte Planklagenævnet at omgøre sin egen beslutning, så kommune- og lokalplanen for posthusgrunden alligevel blev kendt gyldig.

Men nu kan en ny klage bremse udviklingen på området.

Den ene af de fire oprindelige klagere, Helle Madsen, der driver skobutikken Helle M. i Søndergade, har sendt en ny klage over den nu godkendte kommuneplan.

Da Planklagenævnet omgjorde sin beslutning i slutningen af september, åbnede nævnet mulighed for, at de fire klagere - og kun de fire - på grund af det spegede forløb kunne klage igen, hvis de fandt det relevant.

Konsekvensen er, at vi får en kæmpe klods liggende dernede, og ikke nok med det: Prøv at forestille dig, hvad det vil betyde for trafikken i midtbyen.

Helle Madsen, indehaver af skobutikken Helle M

Hvor skal butikker komme fra

Det afviste hovedarkitekten bag den oprindelige klage, lokalhistoriker Vigand Rasmussen, med den begrundelse, at der skulle være noget nyt at klage over, og det havde han ikke fundet. Men det har den lokale skohandler.

I klagen slår Helle Madsen på, at kommuneplanen ikke gør rede for alle de nødvendige elementer, planloven kræver.

Hun efterlyser blandt andet fyldestgørende vurderinger af nødvendigheden af en ny dagligvarebutik og nye specialbutikker på Posthusgrunden, og hvordan det vil påvirke byens eksisterende dagligvare- og detailbutikker.

- I forhold til den tidligere kommuneplans ramme øges antallet af butikskvadratmeter i Vejle by fra 120.00 til 188.000 kvadratmeter. Det er en forøgelse på mere end 50 procent. Hvordan tør politikerne gøre det, for hvor skal de butikker komme fra, og hvordan skal byens eksisterende detailhandel klare sig? Det er det, jeg klager over, og det synes jeg, er værd at kæmpe for, siger Helle Madsen.

Annonce

Får trafikale konsekvenser

I sin klage slår hun samtidig på, at kommuneplanen mangler en beskrivelse af, hvordan den trafikale tilgængelighed skal sikres i Vejles bymidte, når kommuneplanen tillader en forøgelse af detailhandlen på mere end 50 procent.

- Konsekvensen er, at vi får en kæmpe klods liggende dernede, og ikke nok med det: Prøv at forestille dig, hvad det vil betyde for trafikken i midtbyen, for der skal også foretages en trafikomlægning, og det er der kun borgerne til at betale for. Det er ikke noget NPV, vil betale, siger Helle Madsen.

Annonce

Bremser en handel

Spørgsmålet er nu, om Planklagenævnet overhovedet vil behandle skohandlerens indsendte klage.

I sin seneste afgørelse i sagen pointerede nævnet, at en eventuel klage fra en af de tidligere klagere "skal indgives uden unødigt ophold, da det ellers vil afsvække de undskyldelige omstændigheder".

Nævnets afgørelse faldt 27. september og Helle Madsen har sendt sin klage ind 31. oktober. Altså godt en måned efter afgørelsen. Om det er tids nok, skal Planklagenævnet afgøre og den delafgørelse afventer Vejle Kommune, inden kommunen sender sit syn på klagepunkterne til nævnet. Det har kommunen meddelt i et brev sendt tirsdag.

Under alle omstændigheder er der nu - igen - ikke længere en vedtaget og upåklaget kommune- og lokalplan for Posthusgrunden. Derfor kan Banedanmark ikke sælge sin del af det samlede areal, for det har hele tiden været et krav fra Folketingets finansudvalg, der skal godkende handlen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce