Annonce
Børkop

Ny plan: Det hvide bjerg skal i pleje

Drone over Hvidbjerg Klit på en varm sommerdag. Man kan se, den stadig er hvid, men det grønne bliver der mere og mere af. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Hvidbjerg er ved at blive mere og mere grøn, for naturen sætter sine egne dagsordener. Vejle Kommune har fået lavet en plejeplan, så man kan bibeholde den store klit som et levende sted, der stadig er "hvid".
Annonce

Hvidbjerg: Nok er det vinter, men prøv lige at lukke øjnene.

Forestil dig, det er sommer, det hvide sand er varmt, og dine fusser går nedad den store klit. Ned mod fjordens vand, hvor en badebro stikker ud i det lune vand. Når du står ude for enden af badebroen, kigger du tilbage, og du ser den majestætiske hvide dame trone sig op mod himlen.

Hvidbjerg.

Men ok, hun er nu på vej mod at blive en mere og mere grøn dame, og det grønne skal der gøres noget ved nu. Noget skal fjernes, andet skal plejes. Meget skal forblive.

Vejle Kommune og Naturstyrelsen har, i samråd med borgere og andre interessenter, fået udarbejdet et udkast til en plejeplan, der skal sikre, at Hvidbjerg forbliver et sted, hvor naturen og mennesket kan deles om goderne.

I 1937 blev Hvidbjerg klit totalfredet, hvilket betyder, at den skal bevares i sin nuværende naturtilstand.

Annonce

Mange punkter

Planen lægger op til mange forskellige ting, for Hvidbjerg er ikke en statisk størrelse. Der er forskel på, hvor på bjerget man er. Og hvad man bør gøre.

Derfor er Hvidbjerg delt op i fem områder, hvor man, hvis man fastholder billedet om en hvid dame, skal pleje hende på forskellig vis. Nogle steder skal hun nusses, andre steder skal man gå mere hårdt til værks.

Ifølge Vejle Kommune lægger planen op til forskellige hovedpunkter: Førstegangspleje hvor man fjerner vedopvækst på klinten og langs klinten. Det kan være træer som fyr, eg og birk. Skovbrynet skal også tilbageskæres, da det er ved vokse sig længere og længere ud på klinten.

Forsøg med harving af overfladebevoksning bestående af lav og græsser, som holder på sandet, men skjuler den hvide klit. Forsøget skal vise, om det kan lade sig gøre uden sandflugt. Fredningsnævnet skal give dispensation til dette.

Efterfølgende årligt plejeeftersyn med fjernelse af vedopvækst og tilbageskæring af bryn langs sommerhuse og langs kysten. Eksempelvis skal gyvel løbende fjernes, og skovbrynet skal løbende holdes skarp.

Desuden skal der ske en nedskæring af rynket rose, som er en invasiv art, man ser ved mange strande. Også ved Hvidbjerg. Her lægges op til, at den lokale grundejerforening delvist hjælper til.

Annonce

Sandfygning

I øvrigt hører det med til puslespillet, at for meget sand, de forkerte steder, betyder for meget sandfygning.

Sådan er der så meget, når man har med en smuk gammel, hvid dame, der bestemt stadig er ret levende.

Nu ligger udkastet til plejeplanen klar, men det er ikke lig med, at arbejdet kan sættes i gang, for den skal først i høring hos arbejdsgrupperne.

Ah, hvem kunne ikke godt lige bruge sådan en stund, som denne. Hvidbjerg er et specielt sted. Arkivfoto: Martin Ravn

Ejes af Naturstyrelsen

Naturstyrelsen ejer Hvidbjerg Klit, men der har siden 1977 været en driftsaftale, der betyder, at Vejle Kommune står for den daglige drift af klitten og badestranden.

I 1937 blev Hvidbjerg klit totalfredet, hvilket betyder, at den skal bevares i sin nuværende naturtilstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce