Annonce
Trekantområdet

Efter protester: Nu bliver antallet af boliger i naturskønt område mere end halveret

Det er her på det her grønne areal, at der skal bygges boliger. Nu bliver det langt færre end først antaget. Foto: Søren Gylling
Birch Ejendomme A/S kan nu tidligst komme i gang med at bygge boliger ved Stadionvej til foråret. Nu skal et nyt lokalplanforslag først i offentlig høring, så alle berørte igen får mulighed for at komme med indsigelser.

Kolding: Så er Kolding Kommune snart klar til at sende en helt ny lokalplan for et boligbyggeri ved Stadionvej ud i offentlig høring, efter at Planklagenævnet i juni dømte kommunens første lokalplan for et byggeri med i alt 86 boliger ulovlig.

Politikerne i byrådets økonomiudvalg har med undtagelse af Enhedslistens Benny Dall netop sagt god for forslaget, og det samme ventes at ske, når Kolding Byråd tager stilling til sagen i næste uge.

Det nye lokalplanforslag begrænser bygherrens udfoldelsesmuligheder voldsomt.

Annonce

Faktisk får Birch Ejendomme A/S fra Silkeborg nu kun lov til at opføre 40 boliger på sin 19.000 kvadratmeter store grund, når den nye lokalplan forventeligt bliver godkendt i det nyvalgte byråd næste år.

Arealet med pragtfuld udsigt til ådalen er i området kendt som vandværksgrunden, fordi der engang lå et vandværk her - og det er på den del af arealet, der ligger længst op mod Stadionvej, at den nye lokalplan åbner mulighed for at placere 40 boliger i fire blokke i op til fire etagers højde.

Rigtig fint

Formand for plan- bolig- og miljøudvalget Birgitte Kragh (V) siger, at det reviderede projekt "er rigtig, rigtig fint".

- Det er blevet bedre af de bump, det har mødt på vejen. Nu får vi et byggeri, der vil opleves let og med fine indkig fra vejen ned til å-miljøet og også den modsatte vej, siger hun og påpeger, at det ikke er muligt at ændre så voldsomt på ret mange byggeprojekter.

- I det her tilfælde tror jeg, at vilkårene for handlen er blevet ændret, så vi er så heldige, at det stadig er muligt for Birch Ejendomme at bygge på grunden, siger hun.

Det er blevet bedre af de bump, det har mødt på vejen. Nu får vi et byggeri, der vil opleves let og med fine indkig.

Birgitte Kragh (V), formand for plan- bolig og miljøudvalget
Annonce

Procenterne

Planklagenævnet ophævede lige før sommerferien den første lokalplan, som Kolding Byråd godkendte i juni 2020 med en bebyggelsesprocent på 45 med 86 boliger på vandværksgrunden. Nævnets afgørelse skyldes, at kommunen var nået frem til den lave bebyggelsesprocent ved at indregne et stort grønt areal, som er udlagt til fritidsformål - og altså ikke boligbyggeri - i kommuneplanen.

Det er i strid med lovgivningen, fastslog Planklagenævnet, som afviste kommunens forklaring om, at der er tale om ét matrikelnummer.

Desuden har Miljøstyrelsen afvist at imødekomme Kolding Kommunes anmodning om, at åbeskyttelseslinjen i området skulle trækkes længere ud i ådalen for at give plads til alle de 86 boliger. Allerede dét tvang Birch Ejendomme til at reducere sit projekt drastisk.

Begge statslige myndigheder kom ind i billedet, efter at Danmarks Naturfredningsforening havde indbragt byrådets godkendelse af lokalplanen for Planklagenævnet.

Annonce

Lang tid

Boligbyggeriet ved Stadionvej har været undervejs i lang tid og er stødt på meget modstand både fra beboerne i området, Danmarks Naturfredningsforening og fra politisk hold, hvorfra man flere gange har forlangt, at Birch Ejendomme skulle ændre sit projekt for at gøre det mindre bastant.

Men endelig i juni 2020 blev plangrundlaget for de 86 boliger altså godkendt af et stort flertal i Kolding Byråd, hvilket betød, at Birch Ejendomme omsider havde udsigt til at kunne opføre sit  byggeri.

Nu bliver det forår, før byggeriet kan komme i gang, fordi den nye lokalplan først skal i offentlig høring i oktober og november, hvor alle berørte igen har mulighed for at komme med indsigelser og protester, som by- og udviklingsforvaltningen skal bearbejde og tage stilling til, før embedsmændene igen kan lægge et lokalplanforslag frem for politikerne til endelig vedtagelse i starten af det nye år.

Birch Ejendomme

  • Birch Ejendomme overtog et byggeprojekt fra Ewii på Stadionvej i efteråret 2019.
  • Planen var, at selskabet skulle have været i gang med at bygge de 86 lejligheder for længst.
  • Birch Ejendomme er fra Silkeborg, og selskabet har tidligere udtalt, at man regner med at opføre 100 boliger i Kolding om året i de kommende år.
  • Birch Ejendommes næste meget store projekt i Kolding er udvikling af Opelgrunden ved Fynsvej med 119 boliger.
  • Selskabet står også bag bl.a. det nye boligbyggeri med 75 lejligheder på Hviidsmindegrunden.
Sådan ser bebyggelsesplanen ud nu. Illustration: Birch Ejendomme
Sådan så bebyggelsesplanen ud i den første lokalplan, som blev kendt ulovlig af Planklagenævnet. Illustration: Birch Ejendomme
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce