Annonce
Billund

Ny plan for Morsbøl: Højhuse og klyngefællesskaber ved Engsøen

Sådan ser en visualisering ud for det kommende boligområde syd for Engsøen. Illustration: Billund Kommune

Der skal bygges højhuse ved Engsøen, og i stedet for parcelhuskvarterer skal boligerne varierer mere i størrelse og type. Det er de to hovedoverskrifter i en revideret plan for udviklingen af Morsbøl-området.

Grindsted: Højhuse ned til Engsøen og klyngefællesskaber.

Det er de to radikale ændringer i den nye helhedsplan for at omdanne området syd for Engsøen til boligområde - en plan, som byrådet nu har godkendt.

Billund Kommune har siden 2004 haft en helhedsplan for, hvordan området syd for søen skulle omdannes fra landbrugsareal til by. Noget af planen er allerede blevet til virkelighed i nybyggerkvarteret på Morsbølvej og Morsbøl Søvej, men nu har byrådet altså godkendt en revideret plan.

En af de to største ændringer er, at kommunen vil have højhuse på området mellem Engsøen og Morsbølvej. Et område, der i dag primært består af spredt beplantning og bebyggelse. Der vil være tale om de smalle, såkaldte punkthuse i op til fire etagers højde, så der også kan etableres offentlige stier mellem Engsøen og resten af de nye boligområde syd for Morsbølvej.

- Vi vil prøve at bygge nogle høje, slanke bygninger. Planen er en ramme, som bliver mere præcist i en lokalplan, så når vi siger høje, ved vi ikke præcist endnu, hvor højt det bliver. Men det bliver ikke blokke. Det skal være højt og slankt, så dem, der bor bagved, også har udsigt til søen, siger Ib Kristensen (V), borgmester.

Annonce

Det bliver ikke blokke. Det skal være højt og slankt, så dem, der bor bagved, også har udsigt til søen.

Ib Kristensen, borgmester, om de kommende punkthuse ved Engsøen
Helhedsplanen for området ser sådan ud. Punkthuse mellem Engsøen og Morsbølvej samt klyngefællesskaber i området syd for Morsbølvej. Illustration: Billund Kommune

Attraktive boliger

Håbet er, at højhusene ved søen vil være attraktive boliger, der kan trække endnu flere mennesker til kommunen og byen.

Kan man ikke frygte, at højhuse vil skæmme naturoplevelsen ved Engsøen?

- Nej, det er derfor, at bygningerne ikke må placeres for tæt, og det er derfor, vi heller ikke snakker 5-8 etager. Det må ikke ødelægge området, siger borgmesteren.

De første punkthuse vil blive bygget i den østlige ende af søen, tæt på Søndre Ringvej. Det område ejer kommunen nemlig allerede i dag.

- Vi vil prøve at bygge en eller to dér, så vi kan se, hvordan det passer ind i området, siger Ib Kristensen.

På den resterende areal mellem vejen og søen har kommunen allerede købt en af grundene, men ifølge borgmesteren vil kommunen først kigge på yderligere opkøb, når der ligger en lokalplan for området.

Etapeplanen. Kommunen begynder med området lige vest for det nuværende bebyggelse samt punkthuse i den østlige ende af Engsøen. Illustration: Billund Kommune

Tættere bebyggelse

Den anden store ændring er det kommende boligområde syd for Morsbølvej.

I den gamle plan blev der lagt op til traditionelle parcelhuskvarterer. Nu vil kommunen hellere have, at det bliver klyngefællesskaber, hvor der er større variation i boligtyperne med både store parceller til børnefamilier og små parceller for enlige eller ældre, så området bliver en blanding af forskellige familier og generationer. I den forbindelse lægges der også op til at gøre de private haver mindre og i stedet have flere og større fælles lege- og naturområder.

- Vi vil gerne udfordre det traditionelle, men vi ser måske også lidt en tendens til, at flere ønsker at bo i mindre boliger. Der findes mange familietyper i dag, og der er også ældre, der søger mindre boliger, hvor man stadig kan bo tæt på naturen, som man for eksempel gør i Morsbøl, siger Cecilie Lehmann Egeblad, byplanlægger, der har været med til at udforme den nye plan.

Kommunen forventer, at en lokalplan for området først er klar i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Spøgelse fra fortiden dukker op igen: Omstridt vej er med i ny trafikundersøgelse

Billund

Længe ventet rapport er landet: Motorvej øst om Billund giver bedst aflastning for E45

Vejle

Han sad i Folketinget i 27 år: En mand med både rødt og grønt hjerte skal føre an i Vejles klimakamp

Annonce