Annonce
Danmark

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: Markant færre børn på Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger

Sammenslutningen af Steinerskoler i Danmark mener ikke, skolerne skal blande sig i, om børn er blevet vaccineret mod mæslinger eller ej. Genrefoto: Peter Mason / Colourbox
Rudolf Steinerskoler skraber bunden, når det gælder andelen af børn, der er vaccineret mod mæslinger. Det viser Sundhedsstyrelsens årsrapport for børnevaccinationsprogrammet.

Markant færre børn på Rudolf Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger. Det viser Sundhedsstyrelsens årsrapport for børnevaccinationsprogrammet, der for første gang har opgjort vaccinationsdækningen for MFR2-vaccinen på skoleniveau. Ud af de 20 skoler med lavest vaccinationsdækning i landet er 11 Steinerskoler, og flere af dem har en vaccinationsdækning ned til 50-55 procent.

Mens blot cirka halvdelen af børnene på Rudolf Steinerskolerne i Gentofte og Skanderborg er vaccineret mod mæslinger, gælder det til gengæld 95 til 100 procent af børnene på knap 50 andre grundskoler i landet.

Den store forskel i vaccinationsgraden kommer ikke bag på Sammenslutningen af Steinerskoler i Danmark.

- Vores skoler er ikke involveret i, hvordan forældrene træffer deres valg, men det at fravælge vaccine hænger godt sammen med Steiners syn på sundhed og sygdom. Han mente nogle sygdomme var væsentlige for, barnet kunne udvikle sig. Det kan være en del af årsagen, at forældre har beskæftiget sig med hans syn på sygdom i forbindelse med, de har sat sig ind i det pædagogiske, siger sekretariatsleder i Sammenslutningen af Steinerskoler i Danmark, Christina Vilhelmsen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er heller ikke overrasket over, at det særligt er Rudolf Steiner Skoler, der har en meget lav vaccinationstilslutning. Hun har en klar opfordring til forældrene: At de genovervejer deres beslutning og forholder sig til den fare, de udsætter andre børn for.

-Det kan godt være, de selv har den holdning, at de ikke ønsker at vaccinere. Men hvis det betyder, at andre børn ikke kan deltage i børnehave eller skoleaktiviteter eller andet, fordi de har en sygdom, der gør dem særligt udsatte, er det noget, man er nødt til at forholde sig til, uanset om man er forældre eller institution, siger ministeren.

Annonce

De 20 skoler

Her er de 20 skoler med lavest vaccinationstilslutning:

Rudolf Steiner skolen i Gentofte, Vidar Skolen: 50-55 procent

Rudolf Steiner Skolen, Skanderborg: 50-55 procent

Aarhus Academy for Global Education: 55-60 procent

Kildeskolen: 55-60 procent

Rudolf Steiner skolen Kvistgård: 60-65 procent

Freja Skolen - Rudolf Steiner Skolen på Midtsjælland: 60-65 procent

Thorup-Klim Skole: 60-65 procent

Rudolf Steiner skolen i Vordingborg: 60-65 procent

Østskolen, Waldorfskolen i Aalborg: 65-70 procent

Michael skolen Rudolf Steiner i Hjortespring: 65-70 procent

Vedsted Friskole: 65-70 procent

Røsnæs Skole og Børnehus: 65-70 procent

Copenhagen International School: 65-70 procent

Det Frie Gymnasiums Grundskole: 65-70 procent

International School of Hellerup: 65-70 procent

Rudolf Steiner-Skolen i Odense: 65-70 procent

Kristofferskolen: 65-70 procent

Rudolf Steiner skolen i Silkeborg: 65-70 procent

Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 70-75 procent

Esbjerg International School: 70-75 procent

- Har respekt for det frie valg

Christina Vilhelmsen fra Sammenslutningen af Steinerskoler i Danmark oplyser, at Steinerskolerne benytter sig af kommunens sundhedspleje og vejledere, som alle andre skoler. Samtidig arrangerer nogle af Steinerskolerne på forældreinitiativ foredrag om Steiners baggrund for hans tanker om sygdom og sundhed, ligesom de inviterer til oplæg om sundhedsemner som sociale medier, alkohol, rygning med kommunens sundhedsplejersker og andre eksperter.

- Vi favner både dem, der vælger at vaccinere og dem, der vælger det fra. Vi har respekt for, at forældre får mulighed for at træffe det frie valg. Både når det gælder sundhed, men også den pædagogiske tilgang til deres barn, siger Christina Vilhelmsen.

WHO anbefaler en vaccinationsdækning på 95 procent på landsplan for at undgå udbrud af eksempelvis mæslinger. Ser I den lave vaccinationsdækning på Steinerskolerne som problematisk?

- Vi blander os ikke i forældrenes valg. Det er et valg, folk har truffet, før børnene kom i skole. Vi har ikke oplevet problemer med det. Vi oplever heller ikke, at der skulle være debat om det inde på skolerne.

Kun få folkeskoler med lav tilslutning

Christina Vilhelmsen påpeger, at forældre til børn på Steinerskoler i Danmark uddannelsesmæssigt og økonomisk ikke adskiller sig væsentligt fra forældre til børn på de nærmeste folkeskoler.

- Socioøkonomisk ligger vores skoler faktisk en smule lavere end de nærmeste folkeskoler. Derfor er det ikke sikkert, at alle, der ikke har vaccineret børnene har taget et aktivt valg om det. Der er sandsynligvis også nogle, der ikke har fået det gjort, eller ikke har haft ressourcerne til at få det gjort, siger hun.

Ud over Steinerskolerne er der mange andre privat- og friskoler blandt skolerne med lavest vaccinationsgrad. Blot fem af de 30 skoler med den laveste dækning er folkeskoler.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce