Annonce
Kultur

Ny rekord: Museum overgår sig selv for femte år i træk

I sidste uge kunne museumschef Morten Teilmann-Jørgensen fejre 25 års dagen for Jellingmonumenternes optagelse på Unescos verdensarvsliste. I denne uge kan han fejre, at Kongernes Jelling atter sætter besøgsrekord. Arkivfoto: Mette Mørk
228.000 gange er Kongernes Jelling blevet besøgt i løbet af 2019. Dermed har museet sat besøgsrekord hvert eneste år siden genåbningen i 2015.
Annonce

Jelling: Det var en svær opgave, Morten Teilmann-Jørgensen blev sat på, da han overtog roret som museumschef på Kongernes Jelling i februar 2019.

Forgængeren, Hans Ole Matthiesen, havde nemlig stået i spidsen for en imponerende besøgsfremgang gennem flere år. En fremgang fra 136.870 besøgende i 2015 til 226.128 besøgende i 2018.

Men med få dage tilbage af 2019 kan Morten Teilmann-Jørgensen konstatere, at luften ingenlunde er gået ud af ballonen i Kongernes Jelling.

Museet har nemlig sat besøgsrekord for femte år i træk: 228.000 besøgende lyder årets resultat på. Et tal, der stadig kan nå at stige en smule, da museet har et par åbningsdage tilbage, inden 2019 er helt forbi. Men faktum er, at der er tale om en fremgang i forhold til sidste år.

Og det glæder naturligvis Morten Teilmann-Jørgensen.

- Jeg havde egentlig forventet et lille fald i besøgstallet, hvilket også havde været tilfredsstillende, men at det ligefrem skulle stige yderligere, kan jeg kun være stolt af, siger han.

Besøgstal på Kongernes Jelling

  • 2019: 228.000 besøgende
  • 2018: 226.128 besøgende
  • 2017: 222.800 besøgende
  • 2016: 187.117 besøgende
  • 2015: 136.870 besøgende
Annonce

Et år i Unescos tegn

2019 har også været et særligt år for Kongernes Jelling, fordi det er 25 år siden, at Jellingmonumenterne blev optaget på Unescos verdensarvsliste. Derfor har der været en række events siden september, heriblandt folkefejringen 26. oktober og den officielle fejring 17. december.

- Der var mange indenfor til verdensarvsfejringen i oktober, men den bedste måned var juli, da vi havde over 40.000 besøgende. Det er den mest besøgte måned nogensinde i Kongernes Jellings historie, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen.

At området har status som Unesco-verdensarv, giver flere internationale gæster, men der er ikke tale om det helt store udenlandske indtog.

- Jeg tror ikke, danskerne har så stor fokus på det, men vi oplever indimellem turister fra Frankrig, Italien og andre sydeuropæiske lande, som har opdaget os, fordi vi er på Unescos liste. Dog har vi eksempelvis ikke oplevet et kinesisk boom endnu, forklarer museumschefen.

- Men Unesco-mærkatet er uden tvivl en fordel. Den giver os et kvalitetsstempel, og hvis ikke vi havde det stempel, skulle vi gøre meget mere for at overbevise folk om, at Jelling er et fantastisk sted, tilføjer han.

Annonce

Tvivler på ny rekord i 2020

Med til historien om besøgsfremgangen hører også, at det er gratis at komme ind på Kongernes Jelling og monumentområdet.

- For os er flere gæster ikke lig med flere penge i kassen. Det betyder mere rengøring og flere folk til at servicere de gæster, der kommer. Vi kan så håbe, at de bruger flere penge i caféen og i butikken. Det er noget, vi vil have større fokus på, for med flere penge kan vi forbedre formidlingen, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Han tror dog ikke på, at museet kan forbedre rekorden for sjette år i træk i 2020.

- Det regner jeg ikke med. Vi kommer ikke til at have en helt stor nyhed i 2020, men der vil stadig være god grund til at komme forbi. Den nye danefæudstilling åbner i januar, og så begynder vi også at tage hul på forskellige formidlingstiltag på Anesminde. Derudover ansætter vi en eventkoordinatorelev for at blive skarpere på at skabe events, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Man skal være præcis i sin kritik

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce