Annonce
Kultur

Ny type byvandring: Kom med en af byens udsatte på en guidet rundtur til Vejles skyggesider

My Ravn ( i den hvide skjorte) er forretningsudvikler i Gadens Stemmer. Hun havde Sami (med sort cardigan) og Steen (i grå hættetrøje) med til Vejle for at fortælle om byvandringsprojektet. Marianne Jensen (i stribet bluse) og Henrik Nørgaard Christensen (i lyseblå skjorte) skal måske væres guider i Vejle fra efteråret. Foto: Yilmaz Polat
Den social-økonomiske virksomhed Gadens Stemmer vil tilbyde byvandringer i Vejle guidet af eksperter- nemlig byens egne udsatte. De første ture starter efter planen til efteråret.
Annonce

Vejle: Siden 2010 har virksomheden Gadens Stemmer tilbudt byvandringer i København.

Vandringerne har ikke fokus på de typiske seværdigheder i hovedstaden med museer, slotte og smukke parker. Formålet er derimod at vise byens skyggesider og give deltagerne et indblik i, hvordan det er at leve på kanten af samfundet.

Byvandringerne er især populære blandt skoleklasser, der er på lejrtur,, og nu vil Gadens Stemmer udvide konceptet til flere steder i landet. Første stop er Vejle.

- Vi tror på, at alle større byer har en skyggeside. Hjemløshed og udsathed findes ikke kun i de største byer, forklarer My Ravn, der er forretningsudvikler i Gadens Stemmer.

Tirsdag var hun i Vejle sammen med to af de københavnske turledere for at give erfaringer videre til Henrik Nørgaard Christensen og Marianne Jensen, der er blandt dem, som måske skal være "Gadens Stemmer" i Vejle, når projektet er klar til at gå i luften til efteråret.

et møde på tværs af samfundsskel

Gadens Stemmer A.M.B.A. er en registreret socialøkonomisk virksomhed, som udbyder byvandringer og foredrag i København.

Virksomhedens formål er blandt andet at skabe fleksible job til dem, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet.

At andet formål med virksomheden er at få danskerne til at mødes på tværs af samfundsskel og skabe en større forståelse for det at være udsat.

I øjeblikket er der i København 19 ansatte guider, som er imellem 22 og 71 år.

De har alle oplevet af være udsatte eksempelvis som hjemløse, misbrugere eller ramt af psykisk sygdom.

Som guide tjener man 400 kroner per byvandring.

Gadens Stemmer har i første omgang planer om at udvide sin forretningsmodel til Vejle og Fakse.

Annonce

Forståelse på tværs

På mødet forklarede My Ravn, hvorfor projektet er vigtigt.

- Der findes mange fordomme om socialt udsatte. Hvis man møder et udsat menneske i virkeligheden, bliver der skabt en forståelse, som man ikke får ved at læse en bog eller se en dokumentar, sagde hun og tilføjede, at Gadens Stemmer på den måde gerne vil styrke sammenhængskraften i samfundet.

Virksomheden har også til formål at skabe reelle job til nogle af de udsatte, som ikke vil kunne fungere på det ordinære arbejdsmarked. Som guide i Gadens Stemmer kan de selv være med til at styre, hvor mange byvandringer, de har overskud til at tage ansvar for. Samtidig får de hjælp med det praktiske, når indkomsten skal indberettes til myndighederne.

At Gadens Stemmer har fået øjnene op for Vejle, skyldes ikke mindst Henrik Nørgaard Christensen, der selv er tidligere hjemløs og misbruger.

Han forsøgte på hjemløsedagen i 2018 at gennemføre nogle guidede ture rundt om i de sidegader i Vejle, som turisterne ikke altid får at se. Der, hvor de hjemløse og misbrugerne lever deres liv.

Og det var netop på denne baggrund, at Gadens Stemmer tog kontakt til ham i håbet om at overføre det københavnske koncept til provinsen.

Annonce

Man skal give af sig selv

Tirsdag i Café Parasollen blev brugt på at finde de steder i Vejle, som kan give et indblik i byens skyggesider, og på at tale om, hvad man ellers skal fortælle gæsterne om på den halvanden time lange rundvisning, som Gadens Stemmer-konceptet lægger op til.

På en guidet tur med Gadens Stemmer skal man ikke forvente at få historisk viden om byen. Størstedelen af turen er en personlig beretning fra guiden, mens det i mindre grad handler om byens rum set fra en udsats perspektiv.

Det vigtigste er, at deltagerne på turen bliver rørt og får stof til eftertanke at tage med sig hjem

- Man skal hellere give lidt for meget og bevæge nogen, end at holde igen. Det er virkeligheden vi sælger, lød ét af rådene fra My Ravn.

Hvis alt går efter planen, er det meningen, at de første guidede ture for betalende gæster skal gennemføres i Vejle fra september.

Gadens Stemmer, en københavns socialøkonomisk virksomhed, har planer om at starte byvandringer i Vejle og andre provinsbyer. I denne uge besøgte repræsentanter fra virsomheden Café Parasollen for at fortælle om projektet. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Interesse for nye Vinding-boliger overgås kun af studieboliger i København

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce