Annonce
Hedensted

Ny uddannelse på vej: Snart kan man blive struktør, tømrer eller murer på Tørring Gymnasium

Eleverne på Tørring Gymnasium får fra næste år selskab af forventeligt 25 EUX-elever fra Learnmark Horsens. Aftalen er et led i HEdensted Kommunes bestræbelser på at få flere lokale uddannelser. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Tørring Gymnasium vil fra 2020 samarbejde med Learnmark Horsens om en ny EUX-uddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen. EUX kombinerer en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen.

Tørring: Når kalender rammer august 2020 vil det første hold gymnasieelever på en EUX-uddannelse for byggeri begynde på Tørring Gymnasium. Det lokale gymnasium har nemlig lavet en samarbejdsaftale med Learnmark Horsens om at oprette en EUX-linje i Tørring.

Rektor på Tørring Gymnasium ser samarbejdet med den konkurrerende ungdomsuddannelsesinstitution som oplagt. Blandt andet fordi der er en politisk dagsorden om, at flere unge skal tage erhvervsuddannelser, og Tørring Gymnasium de senere år har oplevet et faldende elevtal.

- Jeg tror, det politiske fokus på erhvervsuddannelserne har været medvirkende til vores fald i elever. Men i stedet for at se erhvervsuddannelserne som en konkurrent, vælger vi at se det som en vogn, vi hopper med på. Samarbejdet er for os også en måde at konsolidere vores position som en vigtig uddannelsesinstitution i lokalområdet, lyder det fra Johannes Grønager.

EUX og STX

Med EUX kombinerer man sin erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen og bliver faglært og student samtidig.

De gymnasiale fag og niveauer svarer omtrent i omfang til en to-årig gymnasial uddannelse, og man kan søge optagelse på videregående uddannelser på samme vilkår som personer med stx, hhx eller htx, eller man kan få et job indenfor sit fag.

EUX-uddannelsen i Tørring kommer til at vare fire år og består af et grundforløb på ét år samt vekslende praktik og skoleforløb de resterende tre år. Man vil i Tørring komme til at uddanne sig til anlægsstruktør, bygningsstruktør, brolægger, murer, stenhugger og tømrer.

Den almene studentereksamen (STX) er tre-årig, og man får en bred vifte af fag indenfor samfundsvidenskab, naturvidenskab og humaniora. Den er adgangsgivende til de videregående uddannelser på alle niveauer og inden for alle videnskabsområder.

Kilde: Uddannelsesguiden samt Learnmark Horsens

Arbejder på egen transport

De praktiske detaljer om, hvordan uddannelsen bliver skruet sammen, er endnu ikke 100 procent på plads, men udgangspunktet er, at undervisningen i gymnasiefagene vil foregå på Tørrring Gymnasium, mens den praktiske, håndværksmæssige del finder sted hos Learnmark i Horsens. Eleverne skal desuden i halvandet år af den i alt fire-årige uddannelse i praktik hos lokale virksomheder og håndværkerfirmaer.

EUX-uddannelsen er bygget op med et grundforløb, hvorefter eleverne et halvt år ad gangen på skift er i praktik og i skole.

- Vi er i gang med at undersøge mulighederne for at lave vores egen transport mellem Tørring og Horsens, sådan at eleverne vil møde ind i Tørring hver dag. Noget af det, vi kan tilbyde de EUX-studerende, er en stærk skolekultur, fortæller Johannes Grønager.

Han håber desuden, at EUX-linjen vil kunne tilføre den traditionelle STX-undervisning en tættere kontakt til erhvervslivet.

Annonce

Kommunalt fokus

Aftalen mellem Tørring Gymnasium og Learnmark Horsens er desuden et led i Hedensted Kommunes bestræbelser på at tiltrække flere ungdomsuddannelser til kommunen. Sidste år begyndte 14 elever på en automationsteknologuddannelse i Hedensted, og kommunens ambition er flere uddannelser efter samme model og gerne samlet i et egentligt uddannelsescampus i Hedensted, lyder det i en pressemeddelelse fra Hedensted Kommune.

- EUX-uddannelsen kræver et tæt samspil med de lokale virksomheder, som får gode muligheder for at rekruttere lærlinge fra lokalområdet, og for de unge vil flere uddannelsesmuligheder i kommunen betyde, at de ikke som i dag behøver at søge til andre byer for at uddanne sig, siger Kirsten Terkilsen (V), der står i spidsen for arbejdet med et uddannelsescampus i Hedensted.

At det netop er blevet bygge- og anlægslinjen, samarbejdet i første omgang vil udbyde, handler om, at det er inden for disse fag, de lokale virksomheder især mangler arbejdskraft.

- Vi har vurderet, at vi med en EUX-uddannelse inden for netop byggeri modsvarer et stort behov hos de lokale virksomheder. Samtidig vil vi kunne tiltrække flest elever. Erfaringerne på landsplan viser, at der indtil nu har været en pæn interesse blandt de unge for muligheden for at få en kombineret teoretisk og praktisk uddannelse, og at virksomhederne er glade for EUX-eleverne, siger Niels Yde, direktør Learnmark Horsens i pressemeddelelsen.

Annonce
Jelling Musikfestival For abonnenter

Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Annonce