Annonce
Egtved

Ny udvalgsformand om elevflugt fra lille skole: 'Der skal handles nu, ellers dør skolen bare en stille død'

Martin Sikær er som ny formand for børne- og familieudvalget meget opmærksom på udviklingen i Vandel, som han kalder "bekymrende". Nu handler det om at drøfte løsninger og muligheder for skolen - men det skal hele tiden være med elevernes tarv for øje, slår han fast. Arkivfoto: Mette Mørk
Den nye formand for børne- og familieudvalget Martin Sikær er opmærksom på situationens alvor i Vandel, hvor Firehøjeskolens afdeling fra tirsdag kun tæller 43 elever. Det er et kritisk niveau, mener han.

Vandel: Når klokken ringer ind til skole på Firehøjeskolens afdeling i Vandel på tirsdag, vil der kun være 43 elever, der skal til undervisning. Siden september er 11 elever blevet meldt ud, to på grund af flytning fra lokalområdet, mens ni er blevet boende i lokalområdet men er flyttet til andre skoletilbud.

Det er en alvorlig situation, mener den nye formand for børne- og familieudvalget i Vejle Kommune Martin Sikær (S).

- Det er en bekymrende udvikling, og derfor skal vi helt sikkert drøfte i udvalget, hvordan vi kan sikre eleverne i Vandel den bedste skolegang, siger Martin Sikær.

Annonce

Det er en bekymrende udvikling, og derfor skal vi helt sikkert drøfte i udvalget, hvordan vi kan sikre eleverne i Vandel den bedste skolegang.

Martin Sikær, udvalgsformand

I 2020 var det daværende børne- og familieudvalg ude i store overvejelser om skolens fremtid, idet skolen i Vandel gennem flere år havde oplevet faldende elevtal, og prognoserne tegnede ikke et bedre billede - tværtimod.

Dengang stemte fire ud af syv af de daværende udvalgsmedlemmer for at bevare skolen i Vandel og give den to år til at vise, at den kunne vende den negative udvikling. De tre socialdemokratiske udvalgsmedlemmer stemte imod.

- Vi synes simpelthen, at skolen er blevet så lille, at det er svært at se perspektiverne for skolen på sigt. Samtidig viser prognoserne, at elevtallet vil falde yderligere de næste år, og vi risikerer måske at stå med klasser med kun fire-seks elever, og med så små klasser er det svært at sikre fagligheden, lød det dengang fra det socialdemokratiske Dan Skjerning.

Et kritisk niveau

Samme bekymring i forhold til fagligheden har Martin Sikær.

- Jeg har tidligere siddet ti år i børne- og familieudvalget, hvor vi flere gange har diskuteret, om der er et eller andet kritisk niveau for, hvornår niveauet for den faglige sparring blandt lærerne bliver for presset. 43 elever er godt nok ikke mange elever, siger han.

- Det er klart, at der skal handles på det her, for ellers lider skolen bare en stille død, og det er ikke i nogens interesse.

Derfor er han også glad for, at skolebestyrelsen og ledelsen på et ekstraordinært skolebestyrelsesmøde torsdag aften besluttede af indkalde skolens forældre til et møde i næste uge. Her er målet at blive klogere på, hvad der for nogle forældre måtte være af utilfredshed med skolen, og hvad der måske kan gøres anderledes.

Martin Sikær ser selv frem til at drøfte situationen og mulige indsatser med resten af børne- og familieudvalget, skolen, udviklingsrådet og andre parter. Det vigtige er dog for udvalgsformanden, at man fra Vejle Kommunes side hele tiden har elevernes tarv for øje.

- Vi skal ikke drive skoler for at drive et lokalsamfund, selvom vi ved, at skoler er meget vigtige for de små lokalsamfund. Vi skal drive skoler for at give eleverne den bedste skolegang. Vores fokus skal være, hvordan vi kan sikre børnene i Vandel den mest optimale skolegang, siger han.

Annonce

Ingen fastlagte kriterier

Til oktober er de to år, som skolen i 2020 fik af børne- og familieudvalget til at vise "en væsentlig stigning i elevtallet", som det lød dengang fra den daværende udvalgsformand Torben Elsig-Pedersen (R), gået.

Der blev i 2020 ikke fastsat nogle nærmere kriterier for, hvad "en væsentlig stigning" dækker over. Men for den daværende udvalgsformand var det et klart mål, at flere forældre skal vælge skolen til, idet Vejle Kommunes statistikker viste, at kun omkring 40 procent af lokalområdets børn blev indskrevet på Firehøjeskolens Vandel-afdeling.

- Vi har tidligere talt om, at hvis skolen kan nå op på 65-70 procent af børnene, så ser det ganske fornuftigt ud. Jeg forventer ikke, at vi når derop på to år, men der skulle gerne være en stigning, der viser en klar fremgang og tro på, at vi kan nå derop på et tidspunkt, sagde han dengang.

Ved starten af skoleåret 2020/2021 faldt elevtallet fra 72 til 60 elever, og ved dette skoleårsstart startede 54 elever på skolen. Fra tirsdag, hvor de sidste udmeldelser træder i kraft, tæller Firehøjeskolens afdeling i Vandel altså kun 43 elever.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce