Annonce
Egtved

Ny udvalgsformand om elevflugt fra lille skole: 'Der skal handles nu, ellers dør skolen bare en stille død'

Martin Sikær er som ny formand for børne- og familieudvalget meget opmærksom på udviklingen i Vandel, som han kalder "bekymrende". Nu handler det om at drøfte løsninger og muligheder for skolen - men det skal hele tiden være med elevernes tarv for øje, slår han fast. Arkivfoto: Mette Mørk
Den nye formand for børne- og familieudvalget Martin Sikær er opmærksom på situationens alvor i Vandel, hvor Firehøjeskolens afdeling fra tirsdag kun tæller 43 elever. Det er et kritisk niveau, mener han.

Vandel: Når klokken ringer ind til skole på Firehøjeskolens afdeling i Vandel på tirsdag, vil der kun være 43 elever, der skal til undervisning. Siden september er 11 elever blevet meldt ud, to på grund af flytning fra lokalområdet, mens ni er blevet boende i lokalområdet men er flyttet til andre skoletilbud.

Det er en alvorlig situation, mener den nye formand for børne- og familieudvalget i Vejle Kommune Martin Sikær (S).

- Det er en bekymrende udvikling, og derfor skal vi helt sikkert drøfte i udvalget, hvordan vi kan sikre eleverne i Vandel den bedste skolegang, siger Martin Sikær.

Annonce

Det er en bekymrende udvikling, og derfor skal vi helt sikkert drøfte i udvalget, hvordan vi kan sikre eleverne i Vandel den bedste skolegang.

Martin Sikær, udvalgsformand

I 2020 var det daværende børne- og familieudvalg ude i store overvejelser om skolens fremtid, idet skolen i Vandel gennem flere år havde oplevet faldende elevtal, og prognoserne tegnede ikke et bedre billede - tværtimod.

Dengang stemte fire ud af syv af de daværende udvalgsmedlemmer for at bevare skolen i Vandel og give den to år til at vise, at den kunne vende den negative udvikling. De tre socialdemokratiske udvalgsmedlemmer stemte imod.

- Vi synes simpelthen, at skolen er blevet så lille, at det er svært at se perspektiverne for skolen på sigt. Samtidig viser prognoserne, at elevtallet vil falde yderligere de næste år, og vi risikerer måske at stå med klasser med kun fire-seks elever, og med så små klasser er det svært at sikre fagligheden, lød det dengang fra det socialdemokratiske Dan Skjerning.

Et kritisk niveau

Samme bekymring i forhold til fagligheden har Martin Sikær.

- Jeg har tidligere siddet ti år i børne- og familieudvalget, hvor vi flere gange har diskuteret, om der er et eller andet kritisk niveau for, hvornår niveauet for den faglige sparring blandt lærerne bliver for presset. 43 elever er godt nok ikke mange elever, siger han.

- Det er klart, at der skal handles på det her, for ellers lider skolen bare en stille død, og det er ikke i nogens interesse.

Derfor er han også glad for, at skolebestyrelsen og ledelsen på et ekstraordinært skolebestyrelsesmøde torsdag aften besluttede af indkalde skolens forældre til et møde i næste uge. Her er målet at blive klogere på, hvad der for nogle forældre måtte være af utilfredshed med skolen, og hvad der måske kan gøres anderledes.

Martin Sikær ser selv frem til at drøfte situationen og mulige indsatser med resten af børne- og familieudvalget, skolen, udviklingsrådet og andre parter. Det vigtige er dog for udvalgsformanden, at man fra Vejle Kommunes side hele tiden har elevernes tarv for øje.

- Vi skal ikke drive skoler for at drive et lokalsamfund, selvom vi ved, at skoler er meget vigtige for de små lokalsamfund. Vi skal drive skoler for at give eleverne den bedste skolegang. Vores fokus skal være, hvordan vi kan sikre børnene i Vandel den mest optimale skolegang, siger han.

Annonce

Ingen fastlagte kriterier

Til oktober er de to år, som skolen i 2020 fik af børne- og familieudvalget til at vise "en væsentlig stigning i elevtallet", som det lød dengang fra den daværende udvalgsformand Torben Elsig-Pedersen (R), gået.

Der blev i 2020 ikke fastsat nogle nærmere kriterier for, hvad "en væsentlig stigning" dækker over. Men for den daværende udvalgsformand var det et klart mål, at flere forældre skal vælge skolen til, idet Vejle Kommunes statistikker viste, at kun omkring 40 procent af lokalområdets børn blev indskrevet på Firehøjeskolens Vandel-afdeling.

- Vi har tidligere talt om, at hvis skolen kan nå op på 65-70 procent af børnene, så ser det ganske fornuftigt ud. Jeg forventer ikke, at vi når derop på to år, men der skulle gerne være en stigning, der viser en klar fremgang og tro på, at vi kan nå derop på et tidspunkt, sagde han dengang.

Ved starten af skoleåret 2020/2021 faldt elevtallet fra 72 til 60 elever, og ved dette skoleårsstart startede 54 elever på skolen. Fra tirsdag, hvor de sidste udmeldelser træder i kraft, tæller Firehøjeskolens afdeling i Vandel altså kun 43 elever.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Der er kun 200 meter fra den ene Kirk Johansen-restaurant til den anden: Men der er himmelvid forskel på regnskaberne

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Psykiatrisk afdeling skal finde ny leder igen: Ledende overlæge stopper uden at have andet job på hånden

Alarm 112 For abonnenter

13-årig pige gav to drenge oralsex ved Spinderihallerne i 2020: Efter tre retsmøder er dommen endelig faldet

Billund

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Alarm 112

Husejer står med hul i hækken, efter at to biler tørnede sammen på Søndermarken

Holger og konen sagde nej til unionen og gik fra hinanden - nu siger han ja til at forlade sit eget forbehold

VEJLE

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Sport

Se video: Tidligere cykelstjerne fra Vejle kæmper med Danmarks stejleste vej, mens VAF's reporter kommer halsende bagefter

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Kultur

Ja, ja, jaaaaaaaa: Her bliver der kæmpe tour-fest for hele familien - og festen starter lige fra morgenstunden

Vejle For abonnenter

Lejlighed solgt for 2.835.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Alarm 112

Varebil gik op i flammer på Agerglimt - ilden tog også lidt af græsplænen

Annonce