Annonce
forside

Ny undersøgelse: Flere og flere småbørn passes privat

Flere og flere børn bliver passet privat, viser nye tal. Arkivfoto


familie - Antallet af børn, der bliver passet privat, stiger igen i år, viser en ny undersøgelse, som Avisen.dk omtaler.

I år vil omkring 8.500 børn blive passet hos private børnepassere. Det er næsten to en halv gang så mange som i 2004, da ordningen med tilskud til privat pasning for alvor gik i gang.

Tallene kommer fra en ny undersøgelse lavet af det uafhængige analyseinstitut Bureau 2000 for FOA.

Den viser, at kommunerne forventer at øge deres driftstilskud til privat børnepasning med 19 procent fra 2015 til 2016.

Stor stigning

Ifølge undersøgelsen udgør den private pasning nu syv procent af de 2,2 milliarder kroner, samfundet i alt bruger på børnepasning. For ni år siden var den private andel blot to procent.

FOA organiserer de kommunale dagplejere, og her møder væksten kritik.

- Vi synes, det er problematisk. Vi kritiserer ikke den enkelte private børnepasser, men generelt mener vi, det er et problem, at de private ikke er krav om pædagogiske læreplaner og ikke får det samme pædagogiske tilsyn som de kommunale, siger sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen til Avisen.dk.

Siden 2007 er antallet af kommunale dagplejere halveret, så det nu er omkring 10.000 tilbage.

Meget trist

Ifølge FOA er den private pasning kun skyld i en del af nedgangen for de kommunale dagplejere. En del landkommuner har bygget vuggestuer, og kommunerne tager flere småbørn ind for at fylde op i børnehaverne.

- Det er meget trist, at så godt et tilbud som den kommunale dagpleje bliver udraderet på den måde. Alene i 2016 skærer kommunerne otte procent på dagplejen. Det er 400 millioner, siger Mogens Bech Madsen til Avisen.dk.

Der findes ikke tal på, hvor mange der er beskæftiget med privat børnepasning. I Kristelig Fagbevægelse (Krifa) har man registeret knapt 800 private dagplejere som medlemmer.

Fortørnet over kritik

Krifa er fortørnede over kritikken af de private tilbud. Politisk konsulent i Krifa Rolf Weber mener, at den private dagpleje er et vigtigt alternativ, hvor forældrene kan vælge selv.

Hans oplevelse er, at mange af de private dagplejere specialiserer sig med tilbud om skov-dagpleje eller øko-dagpleje og en meget initiativrige.

- Hvad angår kritikken af tilsynene, mener vi, at der hver dag er kvalitetskontrol i den private dagpleje. Hvis ikke forældrene var tilfredse, ville de tage børnene ud med det samme, siger Rolf Weber til Avisen.dk.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce