Annonce
Jelling

Nye ejerboliger i støbeskeen: 180-årig Jellinggård skal fjernes

Niels Kjærgaard til venstre fortæller, at genbrug er en naturlig ting for hans familie. Hans far byggede udhuse på Gl. Viborgvej af materialer fra huse i Vejle, der blev revet ned, da Vardevej blev udvidet. Nedrivningen er starten på at afløse Nørrgård med 15 ejerboliger. Foto: Leif Baun

En af de klassiske Jellinggårde viger i løbet af et par år for nye boliger. Nedrivningen er begyndt i det små.

Jelling: Torsdag begyndte de spæde tilløb til nedrivning af en af de sidste Jellinggårde, der endnu ligger på sin oprindelige plads. Familien Kjærgaard fra Runecentret har købt ejendommen Nørregård. Planen er at fjerne alle bygninger og erstatte dem med 15 ejerboliger. At skabe nye boliger i Jelling er noget, som el-installatør og tidligere borgmester Niels Kjærgaard har gjort i snart 40 år. Et par eksempler er andelsboligerne langs Ringvejen samt lejligheder og butikker i det ombyggede mejeri, i dag kendt som Runecentret. Nu er næste generation i form af Thomas med i arbejdet via selskabet Runex A/S, hvor også datteren Ellen er medejer. Selskabet hed tidligere Jelling Elforretning A/S.

Annonce

- Med lidt held kan vi måske komme i gang med at bygge i 2019, og fra vi starter går der nok et års tid, før boligerne er klar.

Niels Kjærgaard

En rædselsdag for Jelling

9. juni 1840 kunne man læse følgende i Vejle Amts Avis (Vejle Amts Folkeblad begyndte først i 1865): "Onsdagen den 3die Juni var en Rædselsdag for Jellinge Bye. I den voldsomme Storm, som da herskede, udbrød i en Gaard Ildløs, der inden en Times Forløb nedbrændte tvende andre Gaarde og et Huus, hvorved 7 Familier med Tjenestetyende bleve huusvilde. Den ene Gaaardmand og et Par Familier i det afbrændte Huus mistede Alt, den første endog 7 Køer."

Lokale sognepræster indrykkede annoncer om indsamling, og avisen modtog beløb fra Vejleegnen.

Ilden var opstået i Landmålergården ved Jelling Friskole. Gristerne truede Højgård, der dog blev reddet. Men det blev tvillingegårdene Nørrelide og Nørregård ikke. Ved genopførelsen blev Nørrelide rykket mod nord ud på marken for at mindske brandfaren. Nørregård blev genopført på sin tidligere plads.

Nørregårds stuehus er fra 1840, opført efter at denne gård sammen med to andre og et hus i Jelling brændte. Foto: Leif Baun

Flot beliggenhed

- Byggeprojekter er jo ikke en fremmed ting for os. Vi kom for sent i forhold til Østergård, men så kom muligheden her. Ejendommen, der ligger og gemmer sig bag høje hække, har været til salg i en periode, da vi kom i forhandling, fortæller Niels Kjærgaard.

Sælger er familien Nagbøl Jørgensen, der også ejer Haughus. Det meste af Nørregårds jord er nu lagt under Haughus, men Kjærgaards har købt en parcel på 16.000 kvadratmeter. Grunden har sit toppunkt, hvor gårdens bygninger nu ligger. Herfra skråner grunden mod nord, hvor der er en storslået udsigt over palisade, gravhøje og åbne marker til Kollerup Kirke. Syd for bygningerne skråner grunden ned mod Vejlevej og Østerbydammen. I den nuværende have satser Niels Kjærgaard på at bevare to-tre af de store træer.

Nørregård set fra nordøst. På marken mellem kameraet og gården og et stykke ned i haven vil familien Kjærgaard opføre 15 ejerboliger på hver 125 kvadratmeter. Formentlig starter teknisk udvalg under Vejle Byråd lokalplanarbejdet i næste uge. Foto: Leif Baun

Thyras Have

På dette areal er det planen at opføre 15 gårdhavehuse i en solid kvalitet på omkring 125 kvadratmeter boligareal i et plan. Niels Kjærgaard understreger, at arkitekten vil få frie hænder, bortset fra boligernes størrelse og at det skal være gode materialer med minimal vedligeholdelse. Foreløbig tænker Niels Kjærgaard sig røde teglstensmure og et tegltag med énsidig taghældning.

- Vi går ikke efter at lave noget billigt udlejningsbyggeri. Udgangspunktet er, at det skal være ejerboliger. Projektet er navngivet Thyras Have, et navn der frem til 1965 var knyttet til en mindre gård, der lå tæt øst for Nordhøjen.

Teknisk udvalg under Vejle Byråd skal på tirsdag tage stilling til, om lokalplanlægning i området skal startes. Vejle-museum er meget interesseret i at undersøge området.

- Med lidt held kan vi måske komme i gang med at bygge i 2019, og fra vi starter, går der nok et års tid, før boligerne er klar, vurderer Niels Kjærgaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

540 løbere deltog i crossløbet

Annonce