Annonce
Vejle

Nye midtbyboliger rykker nærmere: Første del af Håndværkerbyen forsvinder til efteråret

Håndværkerbyen på Flegmade skal laves om til boliger. Foto: Mette Mørk
Ejendomsselskab forventer at rive den første af tre etaper ned i Håndværkerbyen til efteråret. Hastigheden af byggeprojektet afhænger af salget.
Annonce

Vejle: Flere af de rødmurede bygninger i Håndværkerbyen på Flegmade i Vejle står tomme.

Ekspert Renseriet er flyttet til Nørremarken. Samme bydel er butikken Horseworld Rideudstyr rykket til, og sådan står flere af bygningerne i dag ubenyttede hen i den tidligere så driftige bydel.

Det er en del af prisen, når investorer ønsker at forvandle det lille erhvervsområde i midtbyen til et nyt og 16.000 kvadratmeter stort boligområde, sådan som det allerede er sket på modsatte side af Flegmade.

Liv er der dog stadig i de to autoværksteder, i dyreklinkken og flere andre af lokalerne i Håndværkerbyen, men det er på lånt tid, for snart rykker nedrivningsholdet ind på området.

Det fortæller Morten Hansen, der er en af de fem investorer, der har planer om at udvikle området og til formålet har etableret selskabet Flegmade 9-13 ApS.

- Vi har opdelt byggeriet i tre etaper startende fra byen, og så rykker vi efterfølgende videre mod vest. Vi er i dialog med lejerne i etape ét om, hvornår de skal være ude af lejemålene. Vi håber, at vi kan starte nedrivningen her til efteråret, men det afhænger også af lejerne og deres tidsplan. Men det er meget få, at vi mangler at få endelige afklaring med i første etape, fortæller Morten Hansen.

De fem investorer

Selskabet Flegmade Holding A/S står bag forvandlingen af Håndværkerbyen fra liberalt erhvervsområde til boligområde på Flegmade i Vejles Midtby.


Selskabet er ejet af kendte erhvervsfolk og ejendomsinvestorer, som via deres investerings- holdingselskaber ejer hver en femtedel af selskabet.

Ejerkredsen består af:

  • Omnia Invest A/S, investeringsselskab ejet af lokale Morten Hansen, medudvikler af Tirsbæk Bakker mv.
  • JFI ApS, ejet af Jens Find, ejer og direktør i det lokale softwareudviklingsselskab Unik System Design A/S mv.
  • Sole Holding ApS, ejet af brødrene Jens og Tage Pedersen, der bl.a. producerer mink, minkfoder og minkudstyr i Hedensted mv.
  • Anders Borring Holding ApS, ejet af den fynske fabrikant Anders Borring, ejer og direktør i Scangrip A/S, der producerer arbejdsbelysning og specialværktøj i Svendborg mv.
  • Hans Lybecker Holding ApS, ejet af speciallæge og ejendomsinvestor med base i Hillerød, Hans Lybecker, der blandt andet er medejer af det lokale Ejendomsselskabet Vejle A/S mv.

Han kan ikke udstyre lejerne i Håndværkerbyen med en præcis tidsplan for, hvornår de skal være ude af lejemålene i det etapeopdelte byggeprojekt. Det skyldes, at de cirka 110 boliger bliver udbudt som ejerboliger og ikke som på modsatte side af Flegmade som ét stort, samlet udlejningsbyggeri.

Annonce

Bygger i takt med salget

- Vi har tænkt ejerboliger, og derfor går vi først i gang med næste etape, når et vist antal af de første boliger er solgt. Derfor er det vanskeligt at sætte præcise datoer på. Det ville have været en anden situation, hvis det havde været lejeboliger, siger ejendomsudvikleren.

Han forventer, at holdingselskabet, der skal udvikle området, skal have solgt mellem 60 og 70 procent af boligerne i første etape, før de går i gang med anden etape.

- Vi begynder med præ-salget af boligerne i etape ét samtidig med, at vi begynder at rive de første bygninger ned til efteråret, og vi skal have solgt mellem 20 og 30 procent, inden vi sætter selve byggeriet i gang, siger Morten Hansen.

Den tidligere erhvervsgade Flegmade skifter fuldstændig karakter i disse år, hvor boligbyggerier skyder op på begge sider af vejen. Til venstre er det kommende boligbyggeri syd for Flegmade illustreret. Illustration fra lokalplanen

Investorerne ser ingen grund til helt at tømme Håndværkerbyen for lejere, så længe byggeriet ikke er sat i gang i hver af de tre etaper. Grundejerne må så leve med, at nogle af lejerne forlader stedet, inden de reelt skal være ude.

- Vi må acceptere, at nogle flytter før, og at vi står med tomme lokaler. Det er prisen, at driftindtægterne falder. Vi prøver at skitsere overfor lejerne, hvad planerne er, og så har de en ramme for og en vis tid til at finde en alternativ placering, siger Morten Hansen.

Annonce

Kan ikke melde noget ud

Pausgaard Autoteknik er en af de lejere, som for halvandet år siden blev overrasket over at høre om byggeplanerne igennem avisen.

Det skete, da Vejle Kommune på vegne af investorerne søgte politikernes opbakning til at udarbejde en lokalplan for boligprojektet. En lokalplan, som siden er vedtaget i byrådet.

Anders Pausgaard har sammen med sin bror Peter overtaget værkstedet på Flegmade, efter deres nu afdøde far, navnkundige Hans Pausgaard. Men de får ikke mulighed for at fortsætte værkstedet i Håndværkerbyen, og brødrene har ikke fundet den rette placering i midtbyen. Arkivfoto: Mette Mørk

På det lokale autoværksted, er indehaverne Anders og Peter Pausgaard endnu ikke afklarede med hensyn til en fremtidig placering.

- Vi er selvfølgelig trætte af, at vi ikke kan blive her i Håndværkerbyen, for det er vigtigt for os at være i midtbyen. Vi har endnu ikke fået en officiel opsigelse, og vi ved ikke, om vi skal ud om et halvt år, eller om vi kan blive her to eller tre år mere. Så længe, det ikke er afklaret, kan vi ikke melde noget ud til vores kunder, fortæller Anders Pausgaard.

Annonce

Mæglerne kom hurtigt efter

Med en vedtaget lokalplan er brødrene bevidste om, at de på et tidspunkt skal forlade lejemålet, men de har endnu ikke fundet et egnet sted neden for byens bakker, og det giver frustration.

- Da det kom frem, at Håndværkerbyen skulle nedlægges, kom der tre forskellige erhvervsmæglere og tilbød andre lejemål, men der var ikke noget interessant. Vi håber at finde noget i midtbyen, men vi kan ikke lige se, hvor det kan være, siger mekanikeren.

Morten Hansen forstår lejernes frustration, men fortæller at Vejle Kommune er på banen.

- Vi har haft drøftelser med kommunen, der er positiv overfor at hjælpe med at finde nye lokationer til lejerne. Det gælder også steder, hvor det er tilladt at være autooperatør, siger udvikleren.


Vi har tænkt ejerboliger, og derfor går vi først i gang med næste etape, når et vist antal af de første boliger er solgt. Derfor er det vanskeligt at sætte præcise datoer på.

Morten Hansen, investor
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce