Annonce
Børkop

Storstilet plan for Børkop skal skabe mere liv i midtbyen

Ny Boder fylder meget i Børkops midtby. Men som handelscenter har stedet mistet pusten. Foto: Mette Mørk
Nye udviklingsplaner vil omdanne handelscentret Ny Boder midt i Børkop til et sted med forskellige former for boliger krydret med handelsliv. Kuben Management og boligforeningen AAB står bag planerne.
Annonce

Børkop: Børkop midtby kan stå over for den største forandring i 40 år.

Der er planer om at rive det nuværende handelscenter Ny Boder ned og i stedet bygge nye boliger i form af to høje huse, en boligkarre samt terrassehuse. Det hele krydret med lejemål til butikker, måske en café og den slags. Samt to torve.

Den omfattende udviklingsplan med navnet Børkop Bymidte er udarbejdet af Kuben Management. Det er en virksomhed, der har en mangeårig og stor erfaring i at udvikle bymidter.

- Vi finder Børkop meget interessant. Det er jo almindelig kendt, at Vejle-området er i kraftig vækst, og især i Børkop, og vi ser et stort potentiale i at være med til at udvikle Børkop og gøre byens midte mere interessant, siger Martin Holst, der er projektdirektør i Kuben Management.

Han forklarer videre:

- Når man taler om mindre byer som Børkop, kan det være svært at få folk ind og gøre brug af byens midte, for folk arbejder typisk andre steder end der, hvor de bor. Skal man have flere folk ind til Børkops centrum, så skal de bo der, og det er det, vi lægger op til. Vi vil skabe en fortætning af byens midte, og det skal ske på en måde, der tager udgangspunkt i byens karakteristika, forklarer han.

Hvis projektet bliver til mere end planer, lægges der op til, det skal ske i etaper. Og dermed over måske rigtig mange år.

Markante kræfter bag

  • Det er store spillere, der har meldt sig på banen med planer for Børkop Bymidte, der skal erstatte det nuværende Ny Boder.
  • Kuben Management A/S, som har rødder tilbage til sparekassen Bikuben, laver blandt andet byudvikling, og har har gjort det rundt i hele landet gennem flere årtier.
  • Firmaet står for den del af processen, der går forud for selve byggerierne.
  • AAB Vejle er Vejles største boligforening.
Annonce

Grundlaget er der

Der lægges ligeledes op til at bygge en blandet boligmasse i form af almene lejligheder, lejeboliger, ejeboliger og andelsboliger.

- Vi laver ikke sådan noget, uden at vi mener, at der er et grundlag for at gøre det. Og det mener vi der. Børkop er en by i vækst, men det er mest med det, man kalder tæt-lav bebyggelse, hvor folk bor og har egen have. Men det er jo ikke alle, der ønsker at bo sådan. De vil gerne bo i en anden form for bolig, og her vil det ligge lige midt i byen og ligge lige overfor banegården, siger han.

Det er 40 år siden, at Børkop senest så en markant ændring af byens midte. Dengang rev man et gammelt kvarter ned og byggede den nuværende Ny Boder. Det var i en tid, hvor der skulle skabes en ny form for handelsliv i Børkop. Med gågade og mange butikker side om side. Men det var dengang. Tiden har overhalet indenom, og der er en del tomme forretninger i Ny Boder.

At der nu tænkes i flere boliger, er ikke lig med, at der ikke fortsat skal være et handelsliv, understreger Martin Holst.

Annonce

Kræver politisk opbakning

Boligforeningen AAB Vejle har allerede meldt sig som bygherre af den forholdsvis store del af projektet, der omhandler de almene boliger.

Men det er ikke lig med, at man er i mål. Der er forskellige ejere af bygningerne i Ny Boder, og de skal med ind over. Politikerne skal også på banen. Det skyldes den såkaldte grundkapital, som groft sagt betyder, at kommunen lovmæssigt set skal støtte projektet med en medfinansiering på 8 til 12 procent. På den måde har en kommune det sidste ord i, hvor der skal ske en vækst i almene boliger.

Netop de almene boliger er en vigtig grundsten i projektet i Børkop.

- Et stort skridt i det fremadrettede arbejde fra nu af er selvfølgelig, at politikerne bakker projektet op med grundkapital. Den side er ude af vores hænder, men vi håber selvfølgelig, at Vejle Kommune også kan se visionen i vores projekt, lyder det fra Martin Holst.

Det er her, Ny Boder ligger nu. Tegningen her viser, hvordan området i stedet kan disponeres. De fem etaper er alle boliger. På især etape to og tre er der muligheder for at skabe butikker. Illustration: Kuben Management
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce