Annonce
Jelling

Nye problemer med ældreplejen: Medarbejdere flygter fra Jellings plejecenter

Højagercentret har mistet adskillige medarbejdere, som har forladt plejehjemmet i protest over dårlige arbejdsforhold. Foto: Mette Mørk
Vejle Amts Folkeblad har de seneste uger afdækket de store problemer, der plager hjemmeplejens Distrikt Vest 2 i Vejle. I dag kan vi afsløre, at dén sag ikke er enestående - på Højagercentret i Jelling er antallet af fratrædelser eksploderet på halvandet år.

Jelling: Dårligt arbejdsmiljø, højt sygefravær og en massiv personaleflugt.

Det har været tilværelsen på Højagercentret i Jelling det seneste halvandet år, efter at en mangeårig centerleder stoppede og gik på pension i foråret 2019.

- Det fantastiske plejecenter, som er bygget op af en stabil ledelse, en sammentømret medarbejderflok og engagerede frivillige, er fuldstændig faldet sammen, siger en tidligere medarbejder til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Medarbejderen er blandt de mere end 33 ansatte, der i år har forladt Højagercentret, som aktuelt har 58 personer på lønningslisten. I 2019 var der 22 fratrædelser, viser en aktindsigt fra Vejle Kommune.

Tallene fra 2020 gælder indtil 5. oktober. Siden er flere medarbejdere fratrådt. Grafik: Anders Kynde

Vejle Amts Folkeblad har talt med 10 personer, som har været eller stadig er ansat på Højagercentret. De fortæller alle, at problemerne begyndte, da en ny centerleder uden den store ledererfaring blev ansat 1. april 2019. Denne leder var der kun et halvt års tid, hvorefter en ny leder kom til roret.

Medarbejderne fortæller enstemmigt om et stigende arbejdspres på grund af besparelser efter et højt vikarforbrug. Det har resulteret i dårligt arbejdsmiljø og mange sygemeldinger. Så mange sygemeldinger, at sygefraværet i 2020 har været langt højere end gennemsnittet for alle plejecentre i Vejle Kommune, viser en aktindsigt.

Mange henvendelser til FOA

Hos fagforeningen FOA, som organiserer de ansatte sosu-hjælpere, siger formand for FOA Vejle, Erik Jul Nielsen, at man har været på sagen i længere tid.

Bag om historien

  • Allerede i sommer blev Vejle Amts Folkeblad kontaktet af en borger, der var bekymret for forholdene på Højagercentret i Jelling. I mellemtiden er sagerne om Vejle Kommunes hjemmeplejedistrikt Distrikt Vest 2 dukket op.
  • Ved hjælp af aktindsigt og interviews med tidligere og nuværende medarbejdere, frivillige og pårørende afdækker vi situationen på Højagercentret, som har haft en drastisk tilværelse det seneste halvandet år.
  • Flere af de medvirkende er anonyme af hensyn til deres jobsituation, men avisen kender deres identitet.
  • Har du flere oplysninger, skriv til journalist Anders Kynde ankyn@vafo.dk eller ring til 79 12 45 91.

- Vi har modtaget mange henvendelser fra Højagercentrets medarbejdere i løbet af hele året. Selvfølgelig er jeg bekymret for den store udskiftning i personalet. Det har betydet, at stedet er blevet presset økonomisk, fordi der skal bruges mange vikarer. Jeg kan ikke fortælle detaljeret om enkelte henvendelser, men generelt har de handlet om særligt arbejdsmiljø, vagtplaner og lignende, siger Erik Jul Nielsen.

Annonce

Fåmælt kommune

I Vejle Kommune har seniorudvalgsformand Kenneth Fredslund (DF) også kendt til sagen siden begyndelsen af 2020.

- Vi har haft nogle udfordringer på Højagercentret, som vi løbende er blevet informeret om i udvalget, fortæller Kenneth Fredslund, som ikke har yderligere kommentarer.

Vi har også forsøgt at forholde Vejle Kommunes velfærdsdirektør Anne Mette Lund og seniorchef Helle Brinch kritikken om Højagercentret. Trods gentagne henvendelser over flere dage via telefon og mail har ingen af dem vendt tilbage.

I Plus-artiklerne og i den trykte udgave af Vejle Amts Folkeblad tirsdag kan du læse hele sagen. Læs om hullede vagtplaner, et massivt vikarforbrug, tvivlsomme lederrekrutteringer og det dårlige arbejdsmiljø, der har fået en stor del af personalet til at flygte fra Højagercentret.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Jelling

Det vrimler med mikrobagerier: Mange om den gode krumme

Vejle

Vejle-firma giver naturen en chance: Græsslåmaskinen køres i garage, så rådyr, harer, fasaner og vilde planter får plads

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Egtved

Nicoline er nyslået europamester i westernridning: - Det var en kæmpe overraskelse

Annonce