Annonce
Børkop

Nye stier og grønne pladser: Kommunen lader græsset gro

Anne Dorte Elkjær Tiedt (tv) og Sarah Brun står lige midt i det nye landskab, der er skabt i år. Det er første gang, kommunen prøver at lade græsset gro i stedet for at slå det ti gange om året. Som det kan ses, er der skabt stier og "torve" inde i det lange græs. Foto: Jørgen Flindt
Forskellige steder rundt i kommunen er Vejle Kommune begyndt at lade græsset gro. Men det sker kun på steder, hvor der er lokal opbakning til det. I Børkop hedder byvisionen Naturbyen, og det er netop i den by, man er nået længst med de nye tanker.
Annonce

Børkop: Nær rundkørslen ved Søndergade og Lilholtvej er der skabt nogle nye stier. De fører en ind i det græs, der bliver højere og højere.

- Vi har omlagt stedet her fra ti årlige slåninger til en i foråret. Det betyder, at græsset selvfølgelig bliver meget højere, men det er helt bevidst. Normalt har de ti slåninger været det normale, men holdninger ændrer sig.

Det forklarer Anne Dorte Elkjær Tiedt, der er skov- og landskabsingeniør ved Vejle Kommune.

Hun står inde midt i det nye græslandskab sammen med sin kollega Sarah Brun, der er landskabsarkitekt.

De står midt i en nyhed. Der vokser langsomt.

- Alle er jo på sin vis vant til, at græs skal slås, og der er altid nogen, der synes, vi gør det for lidt, mens andre synes, vi gør det for meget. Men nu lægger vi op til, at der meget gerne må være områder, hvor græsset får lov til at vokse. Det skal dog stadig se ordentligt ud. Derfor har vi valgt at lave stierne, der gerne skal indbyde folk til at gå en tur her igennem. Det giver en ny oplevelse end tidligere, siger Sarah Brun.


Vi lægger op til, at der meget gerne må være områder, hvor græsset får lov til at vokse. Det skal dog stadig se ordentligt ud

Sarah Brun, landskabsarkitekt


Annonce

Dyr og planter er glade

Det gør det også for biodiversiteten, hvor der nu er stor fokus på at skabe flere og flere muligheder for dyr og planter.

- Vi har ikke undersøgt nærmere, hvad sådanne græsområder gør ved biodiversiteten, men bare mens vi står her, kan vi jo se et liv af bier og sommerfugle, siger Sarah Brun.

Annonce

Mange mulige steder

Kommunen har nok af græsområder, blandt andet ved stier, der kan slås meget mindre, end det gør nu. Faktisk har kommunen ansvaret for i alt otte millioner kvadratmeter græsareal, som bliver slået mellem tre og ti gange om året. Og der hvor man ønsker det, kun en gang om året. Som her på den store grund i Børkops yderste kvarter.

Selvom det meste græs må blive langt, er der styr på sagerne. Helt ned i centimeter. For græsset slås efter koordinator. Foto: Jørgen Flindt

- Det vil ikke kunne ske alle steder, for der er mange hensyn at tage. Vi skal ikke for tæt på naboer, eller gå på kompromis med trafikale oversigtsforhold og vejens tarv, men vi er åbne for, at der kommer længere græs flere steder. Det kræver dog, at vi får en henvendelse om det. Der skal være en lokal opbakning, og den skal være bred. Det er ikke nok, at en enkelt person ønsker det. Det skal være et lokalråd, grundejerforening eller den slags, som henvender sig, siger Anne Dorte Elkjær Tiedt.

Annonce

Bionetværk hjælper til

En af dem er Bionetværk Børkop, som Vejle Kommune har et godt samarbejde med. Netværket var dog tidligere på ugen ude her i avisen for at lufte en skuffelse over, at Vejle Kommune har slået græsset blandt andet på nogle sydvendte skråninger ved nogle cykelstier.

Disse skilte er lige blevet lavet, og de skal nu sættes op forskellige steder, hvor græsset får lov til at gro. Foto: Jørgen Flindt

- Vi har en rigtig god dialog med Bionetværk Børkop. Det er netværkets fortjeneste, at det ser sådan ud her nu. Men vi må også gøre opmærksom på, at vi er lige startet med dette projekt, og det er et tankskib, der skal vendes. Det kommer til at foregå med mange små skridt. Vi har gennem mange år haft beskrivelser på græstyperne og hyppigheden af slåning, og det kan vi stille og roligt tilpasse til de aktuelle tendenser, siger Anne Dorte Elkjær Tiedt.

Vil gerne brede det ud

Det er rundt i hele kommunen, at Vejle Kommune gerne vil udvælge egnede områder, hvor det er muligt at lade græsset gro og urterne blomstre - og dermed give plads til mere natur.

Det er første år, projektet - om man så må sige - blomstrer, så det er endnu på et beskedent niveau, men fra kommunens side håber man, at flere melder sig.

Der skal være bred opbakning til et projekt, så det er lokalråd, borgerforeninger og den slags, som skal henvende sig. Enkeltpersoner kan ikke.

Det er ikke alle områder, hvor man kan undgå at slå græsset, men hvis et område vælges ud til at få længere græs, skal projektet som minimum køre i to år. Naturen skal have tiden til at, nå ja, gro.

Vejle Kommune:Bynatur - Vejle Kommune
https://www.vejle.dk/om-kommunen/udvikling-med-vilje/vi-udvikler-byerne/bynatur/

Hverken hun eller Sarah Brun tøver på spørgsmålet, om det en spændende opgave med de nye visioner.

- Ja meget. Det er jo meget dejligt at se på, og det er godt for dyr og planter. Det giver da mere liv til et område. Det er en meget spændende opgave at skabe mere biodiversitet, siger Sarah Brun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce