Annonce
Hedensted

Nyindkøb for 17 millioner: Sådan ser din nye skraldespand ud

Alle husstande får to ens, grønne spande med forskellige rumdelinger. I den ene skal der være restaffald og madaffald,  i den anden papir og pap samt metal, plast og fødevarekartoner. Foto: Mads Dalegaard
Hedensted Kommune har indkøbt godt 40.000 nye skraldespande, som bliver fordelt til borgerne næste forår. Spandene giver mulighed for at opdele i otte fraktioner og er en del af den nye affaldsordning.
Annonce

Hedensted: 22.000 husstande i Hedensted Kommune får i løbet af næste forår hver især leveret to spritnye skraldespande. Det er et led i den nye affaldsplan, der skal sørge for, at borgerne kan få hentet skrald i 10 opdelte fraktioner.

Teknisk udvalg har i mere end et år arbejdet på affaldsplanen, som blev endeligt vedtaget på byrådsmødet i oktober, og efterfølgende har både produktionen af skraldespande og opgaven med at afhente skraldet været sendt i udbud.

Nu er både den nye renovatør og de nye spande fundet.

- Vi har indkøbt omkring 40.000 spande, som lige nu er ved at blive produceret. Vi har givet i alt 17 mio. kr. for dem, men det er så inklusive nogle store affaldscontainere, der fx skal stå ude ved boligselskaberne, fortæller Morten Christensen, der er leder af miljø-, bygge- og erhvervsservice i Hedensted Kommune.

Annonce

Mulighed for ekstra spand

I beløbet er også indeholdt en lille spand, som hver husstand får til at sortere madaffald i, og en problemaffaldskasse, ligeledes til hver husstand, hvor man fx kan lægge batterier og lyspærer.

- Alt i alt giver problemaffaldskassen og de nye skraldespand mulighed for at opdele sit skrald i ni fraktioner, og så bliver tekstiler indhentet via storskraldsordningen. Dermed lever vi op til det politiske krav om 10 fraktioner, fastslår Morten Christensen.

De to nye skraldespande, som bliver leveret til husstandene i løbet af foråret, er i det store og hele ens, men med forskellige ruminddelinger. I den ene er der to lige store kamre til hhv. papir/pap og metal/plast/fødevarekartoner, og i den anden er der to kamre til hhv. madaffald og restaffald med mest plads til det sidste.

- Vores vurdering er, at det vil dække de flestes behov, men der vil givetvis være nogle familier, der i perioder har brug for mere plads - fx hvis man har blebørn. Så er der mulighed for at købe en ekstra spand, siger Morten Christensen.

Annonce

Spand med klimaregnskab

Selvom spandene bliver delt ud løbende i forårsmånederne, må de først tages i brug 1. maj, når den nye entreprenør, Meldgaard, overtager opgaven med afhentningen. Det er samme entreprenør, som henter skrald i Horsens og Vejle kommuner, men spandene er ikke helt de samme.

- De er valgt efter et udbud, hvor der i Hedensted Kommune dels blev lagt vægt på prisen, dels på spandens klimaregnskab. Derudover har politikerne bestemt, at begge spande skal være grønne, siger Morten Christensen.

Morten Christensen viser den nye skraldespand frem ved Uldum Rådhus. I løbet af foråret vil 22.000 husstande i Hedensted hver især modtage to af disse. Foto: Mads Dalegaard

Inden de nye, dansk producerede spande skal tages i brug, vil borgerne modtage grundig information fra kommunen om, hvordan skraldet skal opdeles.

Til den del har Hedensted Kommune hyret et kommunikationsbureau, som også skal forklare, hvorfor prisen på den nye affaldsordning bliver omkring 1000 kr. dyrere end den vægtbaserede ordning, som findes i dag.

Annonce

Derfor bliver det dyrere

- Vi er meget opmærksomme på, at det her projekt kræver klar og tydelig kommunikation i øjenhøjde med borgerne, og de vil blandt andet modtage en sorteringsvejledning, men også en forklaring på, hvorfor taksten er, som den er, siger Morten Christensen.

Flere borgere har i forbindelse med Folkebladets tidligere artikler om affaldsplanen undret sig over prisstigningen, blandt andet med henvisning til, at Regeringen har udtalt, at det ikke bliver dyrere, når der skal opdeles i 10 fraktioner.

Ifølge Lene Tingleff (V), formand for teknisk udvalg i Hedensted, er der dog en god forklaring på, hvorfor ordningen alligevel bliver dyrere lokalt.

- Det er fordi, Regeringen tager udgangspunkt i de større kommuner, hvor der allerede findes lignende løsninger. Vi er en af de få kommuner, der stadig kun har en spand, og det kan ikke undgå at blive dyrere, når vi får to. Prisen bliver altså højere, end den er i dag, men vi bliver ikke dyrere end andre kommuner, siger Lene Tingleff.


Vores vurdering er, at de to spande vil dække de flestes behov, men der vil givetvis være nogle familier, der i perioder har brug for mere plads - fx hvis man har blebørn. Så er der mulighed for at købe en ekstra spand.

Morten Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Politikerne har været til terminsprøve: Læs, hvad de siger til karaktererne

Annonce