Annonce
Vejle

Nyt afsnit åbner i dag: Sygehus vil give bedre pleje til døende patienter

Overlæge Kristin Enevoldsen står i spidsen for det nye afsnit sammen med afdelingssygeplejerske Dorthe Dall Kristensen. Foto: Mette Mørk
Vejle Sygehus samler de uhelbredeligt syge kræftpatienter på et sengeafsnit. Håbet er at give patienter en bedre behandling i deres sidste tid.
Annonce

Vejle: Den kræftsyge patient har få måneder tilbage af livet. Måske endda kun uger. Og hvordan giver man ham eller hende den bedste behandling i deres sidste tid?

Det spørgsmål har ledelsen på Sygehus Lillebælt stillet sig selv, og den nåede for et år siden frem til et svar: Patienterne skulle samles ét sted på hospitalet.

Mandag åbner et nyt afsnit på Vejle Sygehus for uhelbredeligt syge fra Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kommuner.

Afsnittet hedder "Afsnit for åbne indlæggelser", og i spidsen står overlæge Kristin Enevoldsen og afdelingssygeplejerske Dorthe Dall Kristensen.

De har begge mange års erfaring inden for kræftområdet, også kaldet onkologien. Kristin Enevoldsen har de seneste otte år været en del af det palliative team og haft sin gang på Sct. Maria Hospice i Bredballe.

Vi kommer ikke til at lave andet, så vi forventer også at blive endnu bedre til at tage os af de udfordringer, disse patienter måtte komme med.

Kristin Enevoldsen, overlæge

Annonce

Ensartet behandling

Indtil nu har patientgruppen ligget på forskellige afdelinger alt efter typen af kræft.

- Vi samler patienterne for at give dem en god og ensartet symptombehandling. Vi kommer ikke til at lave andet, så vi forventer også at blive endnu bedre til at tage os af de udfordringer, de måtte komme med, siger overlæge Kristin Enevoldsen.

Afsnittet på sjette sal er for patienter, der ikke tåler eller har gavn af mere behandling som for eksempel kemoterapi og immunterapi.

Patienterne skal være såkaldt terminalregistreret og have en åben indlæggelse af lægen. Sådan en har cirka 80 borgere i området. Den kan de gøre brug af, når behovet opstår uden at skulle forbi vagtlægen for at få en henvisning til afsnittet med 10 senge på enestuer.

- Der kan opstå mange lidelser, for eksempel åndenød eller forstoppelse, som patienten skal behandles for, selvom den overordnede behandling er stoppet. I de tilfælde skal de ikke bruge kræfter på at få fat i en henvisning. Der er tale om en skrøbelig patientgruppe, fortæller overlæge Kristin Enevoldsen.

Annonce

Tværfagligt samarbejde

Ombygningen af afsnittet har stået på i flere måneder.

Imens har Kristin Enevoldsen og Dorthe Dall Kristensen besøgt lignende afdelinger i Farsø, Odense og Sønderborg og ansat 21 sygeplejersker. En del arbejder i forvejen på Vejle Sygehus, men mange er nyuddannede og har ellers vidt forskellige baggrunde. De er mellem 23 og 63 år.

- For mig er erfaringen ikke det vigtigste. Vi har lyttet meget til deres engagement, og de glæder sig til at komme i gang nu, siger Kristin Enevoldsen.

De seneste to uger er medarbejderne fagligt blevet klædt på til opgaven, og de har også være igennem flere ryste sammen-oplevelser. De skal nemlig arbejde tæt sammen også på tværs af faggrupper.

Mange af de svære problemer kan bedst afhjælpes i et tværfagligt samarbejde mellem ikke bare læge og sygeplejerske, men også fysioterapeut, psykolog, præst, socialrådgiver og diætist.

- Vi tænker alle fagligheder ind fra start i et forløb. Det skal være sådan, at når vi taler om en patient og denne udfordringer, kan for eksempel fysioterapeuten byde ind med sine kompetencer, siger Kristin Enevoldsen.

Afsnittet har ansat 21 nye sygeplejersker. De er de seneste to uger blevet rystet sammen og styrket fagligt. Foto: Mette Mørk
Annonce

Læger i praktik

Sygehusafsnittet vil også få et tæt samarbejde med hjemmesygeplejersker og hospice, som man typisk kan blive henvist til, når man vurderer, at der er brug for en særlig pleje og indsats i den allersidste tid.

Afsnittet giver også mulighed for, at de yngre læger i kræftspecialet bliver uddannet bedre til at kunne vurdere og passe disse patienter.

Derfor har man planer om, at de i løbet af deres flerårige uddannelse er et par måneder på det nye "Afsnit for åbne indlæggelser".

- De skal kunne forholde til det helt svære. Det vil gavne dem og deres patienter fremover, siger Kristin Enevoldsen.

De første patienter kan i princippet blive indlagt allerede i dag, mandag. Her holder Vejle Sygehus også reception, hvor blandt andre regionsrådsformand Stephanie Lose (V) holder tale.

Afdelingssygeplejerske Dorthe Dall Kristensen viser de nye sygeplejersker rundt på afdelingen, der åbner mandag. Foto: Mette Mørk
Afsnittet har fået en stor altan. Planen er at sætte grønne projekter i gang og skabe en lille oase for patienterne. Foto: Mette Mørk
Foto: Mette Mørk
Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Præsten skiftede Ringive ud med Los Angeles: - Der er meget, Biden skal reparere

Kultur

Street Art-festival vender tilbage

Annonce