Annonce
Trekantområdet

Nyt anlæg på Carlsberg imponerede minister: - Vi kan ikke gøre det alene

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) var imponeret over den fremdrift og udvikling, hun så på Carlsberg, da hun besøgte bryggeriet i anledning af rejsegilde på det nye vandgenvindingsanlæg. Foto: Søren Gylling
Carlsberg holdt mandag rejsegilde på sit nye vandgenvindingsanlæg. Det kan genanvende 90 procent af bryggeriets procesvand. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbroe-Jørgensen (S) var med.
Annonce

Fredericia: Carlsberg har en ambition om at halvere virksomhedens forbrug af vand inden 2030.

Derfor opfører virksomheden en vandgenvindingsanlæg, som uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbroe-Jørgensen (S) mandag formiddag var med til rejsegilde på.

- Det ligger i vores dna at passe på vandforbruget. Når det er færdigt, vil vi kunne genanvende 90 procent og nedbringe vores vandforbrug med 50 procent i 2030. Det mål når vi allerede næste år her i Fredericia, fortalte direktør for Carlsberg Peter Haahr Nielsen.

Første spadestik til vandgenvindingsanlægget skulle være taget af ministeren den dag, statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, og måtte derfor aflyses.


Det ligger i vores dna at passe på vandforbruget. Når det er færdigt, vil vi kunne genanvende 90 procent og nedbringe vores vandforbrug med 50 procent i 2030. Det mål når vi allerede næste år her i Fredericia.

Peter Haahr Nielsen, direktør


Bygningen skal være teststed for Carlsbergs første "Total Water Recycling Plant", og på sigt skal resultaterne udbredes til Carlsbergs andre bryggerier rundt om i verden, hvor der flere steder er mangel på vand.

Annonce

Så rent som drikkevand

Netop samarbejdet mellem forskning og private virksomheder for at sikre et mere bæredygtigt samfund imponerede ministeren.

- Ambitionen i regeringen er, at vi vil gøre Danmark til et grønt og bæredygtigt foregangsland. Vi har brug for forskning, men vi kan ikke gøre det alene. Vi kan skaffe rammerne men har brug for nogen til at føre det ud i livet. Det kræver, nogen i erhvervslivet tør, og at nogen fra forskningsinstitutionerne tør, sagde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbroe-Jørgensen.

Bryggeriet i Fredericia er udvalgt som teststed for eliminere vandspild. Det skal senere udbredes til Carlsbergs andre bryggerier rundt omkring i verden. Her Carlsbergs direktør Peter Haahr Nielsen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) foran vandgenvindingsanlægget.  Foto: Søren Gylling

Det sjette verdensmål er netop at sikre rent drikkevand, og her spiller eliminering af vandspild i produktion en rolle.

Tidligere har Carlsberg hældt processpildevand i kloakken, men vandgenvindingsanlægget kan rense vandet for salt, næringsstoffer og organisk materiale, så procesvandet bliver så rent som drikkevand. Carlsberg har dog ikke planer om at bruge vandet i produkterne - kun i produktionen som eksempelvis til rengøring.

Annonce

Står klar i oktober

Testcentret i Fredericia er sat i gang via det offentligt-private partnerskab DRIP (Danish partnership for resource and water efficient industrial food production). Partnerskabet involverer danske veterinær-, miljø- og fødevaremyndigheder samt universiteter og teknologileverandører. Blandt andet er Arla, Grundfos, Landbrug & Fødevarer og Københavns Universitet med.

- Vi skal have mad, drikkevarer og rent drikkevand hver dag, og vi bliver flere og flere mennesker på denne klode. Det kommer vi ikke til at klare uden at tage ny teknologi i brug, konstaterede direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.

At det netop er en stor international virksomhed som Carlsberg, der går forrest, vil kunne vise vejen for andre virksomheder.

- Det er et af verdens største bryggerier, som implementerer det nu. Det vil vække opmærksomhed, sagde Ane Halsbroe-Jørgensen.

Niras og CJ A/S står for opførelsen af vandgenvindingsanlægget, som skal stå klar til oktober.

Der var både gul vest og adgangskort til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbroe-Jørgensen (S) ved ankomsten fra den ansvarlige på vandgenvindingsanlægget Simon Colding. Foto: Søren Gylling
Traditionen tro blev rejsegildet fejret med pølser og alkoholfrie øl. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce