Annonce
Vejle

Nyt lys på Vejles Rembrandt-samling: Kunsten skal ud af kunstmuseet

- Vi glæder os vildt meget. Det bliver så spændende, siger museumsinspektør Trine Grøne om museets kommende arbejde med at udbrede kendskabet til Rembrandtsamlingen. Her ses hun i museets nuværende Rembrandthjørne. Foto: Mette Mørk

Vejle Kunstmuseums Rembrandtsamling skal aktiveres, så gæsterne får større glæde af en større del af samlingen. Nu har politikerne givet penge til at lave fondsansøgninger for.

Vejle: - Kunsten skal ud af kunstmuseet, og Rembrandt skal ud af skabet. Vi har en fantastisk samling, men det er der ikke ret mange, der ved.

Sådan ridser byrådsmedlem Dan Arnløv Jørgensen (K) baggrunden op for, at børne- og kulturudvalget, som han er formand for, har givet Vejle Kunstmuseum 150.000 kroner til at udforme en ansøgning til fonde om støtte til at "aktivere" museets Rembrandtsamling.

- Den gennemslagskraft, vi har oplevet med Floating Art, har været en øjenåbner for os, tilføjer Dan Arnløv Jørgensen.

Jeg ønsketænker, at Vejle inden for få år år et kunst- og kulturhistorisk fyrtårn. Rembrandt kommer ind under huden på de personer. Det er ikke kun ydre portrætter. Han viser flere aspekter af det at være menneske, og dermed bliver hans kunst også relevant i dag.

Trine Grøne

Sådan skabtes samlingen

Hvorfor har Vejle en samling af Rembrandt'er? Fordi i slutningen af 1800-tallet begyndte den tanke at brede sig med demokratitænkningen, at kunsten tilhører folket, som derfor også skal have adgang til den.Tidligere havde kunstsamling været forbeholdt konger og herremænd. Men for 125 år siden ville enhver købstad med selvrespekten i behold have et museum. Etatsråd Christian Eckhardt havde været med i treårskrigen 1848-1850, og som rekreation rejste han rundt i Europa. Han oplevede fantastiske kunstsamlinger og fik lyst til selv at samle.

Han nåede op på at eje 2000 tryk. Dem ville han skænke til Vejle, hvis byen ville sikre et museum til dem. Det ville Vejle godt, men så døde etatsråden i 1899. Enken holdt dog fast i planen, og derfor har Vejle i dag en grafisk samling, der er førende i Danmark.

Her er han selv: Rembrandt Harmenszoon van Rijn, den nederlandske kunstmaler, der levede fra 1606 til 1669. Han brugte ofte sig selv som model for sine billeder. Denne radering er en af de 52, Vejle Kunstmuseum har i sin samling. Foto: Mette Mørk

Glæde på kunstmuseet

- Det er helt vildt dejligt. Vi har fået en god håndsrækning, så der er noget at arbejde med, siger museumsinspektør Trine Grøne fra kunstmuseet.

I 2011 havde Vejle besøg af en Rembrandtekspert, der skulle se på museets internationale "claim to fame". Dommen var, at der var tale om en "lille, men fin" Rembrandtsamling.

Nu er der en dobbelt opgave for museet: For det første skal de originale raderinger vises frem ud over de fem ud af 52, der nu kan ses. For det andet skal der ske en øget digital formidling. Det skal ske i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere.

- Vi ved ud fra erfaringer fra Kongernes Jelling, at man kan digitalt kan gøre rigtigt meget for at folde samlingen ud, siger Trine Grøne.

De 150.000 kroner fra kulturudvalget skal bruges til at udarbejde et ansøgningsmateriale til relevante fonde. Trine Grøne vurderer, at to-tre millioner kroner er det mindste beløb, der skal samles sammen fra fondene for at kunne skabe en ny Rembrandtverden i Vejle.

Museet har i forvejen et magasin, der opfylder kravene til indeklimastyring og udstillingssikring. Ellers skulle der bruges langt større beløb.

Rembrandt er kendt for i sine raderinger at vise folkelivet, som det var uden forskønnelse. Dette værk er udstillet på Vejle Kunstmuseum. Foto: Mette Mørk

Ramme om Rembrandt

Det er ikke bare at vise de 52 tryk, hvoraf flere er ganske små, men ufatteligt detaljerige. De skal sættes ind i en ramme, som handler om hans samtid i 1600-tallet, billedernes koder og citater af anden kunst, forstørrelser og lyssætning.

- En vigtig pointe ved Rembrandt er, at han viser hverdagsliv og hverdagsmennesker. Han raderinger er ofte mere uforskønnede gengivelser og dermed mindre "officielt formelle" end samtidens malerier.

- Jeg ønsketænker, at Vejle inden for få år får et kunst- og kulturhistorisk fyrtårn. Rembrandt kommer ind under huden på de personer. Det er ikke kun ydre portrætter. Han viser flere aspekter af det at være menneske, og dermed bliver hans kunst også relevant i dag, siger Trine Grøne.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce