Annonce
Vejle

Nyt lys på Vejles Rembrandt-samling: Kunsten skal ud af kunstmuseet

- Vi glæder os vildt meget. Det bliver så spændende, siger museumsinspektør Trine Grøne om museets kommende arbejde med at udbrede kendskabet til Rembrandtsamlingen. Her ses hun i museets nuværende Rembrandthjørne. Foto: Mette Mørk

Vejle Kunstmuseums Rembrandtsamling skal aktiveres, så gæsterne får større glæde af en større del af samlingen. Nu har politikerne givet penge til at lave fondsansøgninger for.

Vejle: - Kunsten skal ud af kunstmuseet, og Rembrandt skal ud af skabet. Vi har en fantastisk samling, men det er der ikke ret mange, der ved.

Sådan ridser byrådsmedlem Dan Arnløv Jørgensen (K) baggrunden op for, at børne- og kulturudvalget, som han er formand for, har givet Vejle Kunstmuseum 150.000 kroner til at udforme en ansøgning til fonde om støtte til at "aktivere" museets Rembrandtsamling.

- Den gennemslagskraft, vi har oplevet med Floating Art, har været en øjenåbner for os, tilføjer Dan Arnløv Jørgensen.

Jeg ønsketænker, at Vejle inden for få år år et kunst- og kulturhistorisk fyrtårn. Rembrandt kommer ind under huden på de personer. Det er ikke kun ydre portrætter. Han viser flere aspekter af det at være menneske, og dermed bliver hans kunst også relevant i dag.

Trine Grøne

Sådan skabtes samlingen

Hvorfor har Vejle en samling af Rembrandt'er? Fordi i slutningen af 1800-tallet begyndte den tanke at brede sig med demokratitænkningen, at kunsten tilhører folket, som derfor også skal have adgang til den.Tidligere havde kunstsamling været forbeholdt konger og herremænd. Men for 125 år siden ville enhver købstad med selvrespekten i behold have et museum. Etatsråd Christian Eckhardt havde været med i treårskrigen 1848-1850, og som rekreation rejste han rundt i Europa. Han oplevede fantastiske kunstsamlinger og fik lyst til selv at samle.

Han nåede op på at eje 2000 tryk. Dem ville han skænke til Vejle, hvis byen ville sikre et museum til dem. Det ville Vejle godt, men så døde etatsråden i 1899. Enken holdt dog fast i planen, og derfor har Vejle i dag en grafisk samling, der er førende i Danmark.

Her er han selv: Rembrandt Harmenszoon van Rijn, den nederlandske kunstmaler, der levede fra 1606 til 1669. Han brugte ofte sig selv som model for sine billeder. Denne radering er en af de 52, Vejle Kunstmuseum har i sin samling. Foto: Mette Mørk

Glæde på kunstmuseet

- Det er helt vildt dejligt. Vi har fået en god håndsrækning, så der er noget at arbejde med, siger museumsinspektør Trine Grøne fra kunstmuseet.

I 2011 havde Vejle besøg af en Rembrandtekspert, der skulle se på museets internationale "claim to fame". Dommen var, at der var tale om en "lille, men fin" Rembrandtsamling.

Nu er der en dobbelt opgave for museet: For det første skal de originale raderinger vises frem ud over de fem ud af 52, der nu kan ses. For det andet skal der ske en øget digital formidling. Det skal ske i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere.

- Vi ved ud fra erfaringer fra Kongernes Jelling, at man kan digitalt kan gøre rigtigt meget for at folde samlingen ud, siger Trine Grøne.

De 150.000 kroner fra kulturudvalget skal bruges til at udarbejde et ansøgningsmateriale til relevante fonde. Trine Grøne vurderer, at to-tre millioner kroner er det mindste beløb, der skal samles sammen fra fondene for at kunne skabe en ny Rembrandtverden i Vejle.

Museet har i forvejen et magasin, der opfylder kravene til indeklimastyring og udstillingssikring. Ellers skulle der bruges langt større beløb.

Rembrandt er kendt for i sine raderinger at vise folkelivet, som det var uden forskønnelse. Dette værk er udstillet på Vejle Kunstmuseum. Foto: Mette Mørk
Annonce

Ramme om Rembrandt

Det er ikke bare at vise de 52 tryk, hvoraf flere er ganske små, men ufatteligt detaljerige. De skal sættes ind i en ramme, som handler om hans samtid i 1600-tallet, billedernes koder og citater af anden kunst, forstørrelser og lyssætning.

- En vigtig pointe ved Rembrandt er, at han viser hverdagsliv og hverdagsmennesker. Han raderinger er ofte mere uforskønnede gengivelser og dermed mindre "officielt formelle" end samtidens malerier.

- Jeg ønsketænker, at Vejle inden for få år får et kunst- og kulturhistorisk fyrtårn. Rembrandt kommer ind under huden på de personer. Det er ikke kun ydre portrætter. Han viser flere aspekter af det at være menneske, og dermed bliver hans kunst også relevant i dag, siger Trine Grøne.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Christian kalder det skandaløst: Han må ikke hænge på Vejles mest travle gader - ingen kan rigtig huske, hvornår beslutningen er truffet

Navne For abonnenter

Vi snakker med den døde, holder ham eller hende i hånden og spiser snacks og drikker kaffe hele aftenen: Mød Maria i serien 'Mennesker'

Livsstil

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder nyder friheden - men vil spise brunch sammen i ny klub

Billund

Sidste løb nogensinde på Billund Trav: - Det er vanvittigt trist

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

Vejle Boldklub For abonnenter

Så kom den, sæsonens første VB-sejr: Derfor lykkedes det endelig at vinde en kamp

Debat

'Goddag, det er manden fra banken, må jeg bede om din kode?' Der er heldigvis godt nyt i kampen mod netbanksvindel

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

'Der skulle ikke meget til at imponere en flok jyske tranlamper som os': Sådan startede Pretty Maids - læs uddrag af den nye bog

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Så er valgkampen officielt i gang: Plakaterne er kommet op i lygtepælene

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Kultur

Stort halbyggeri mangler stadig millioner for til at nå i mål: Kommer med et sidste opråb om økonomisk hjælp

Annonce