Annonce
Trekantområdet

Nyt på Toppen: FDF'ere får nyt hus i ét plan

Huset Toppen stod ikke til at redde efter en voldsom brand den 3. september. Politiet har mistanke om, at branden kan være påsat, da der var tegn på påsat brand i de brandtekniske undersøgelser. Arkivfoto: Jan Bonde
Spejderhytten Toppen brændte ned i september, men nu har FDF'erne i Harndrup et nyt hus på tegnebrættet.
Annonce

Vindebjergvej: Et solidt hus på et spinkelt grundlag. Sådan beskrev kredsleder for FDF Brenderup-Harndrup Frederik Sørensen huset Toppen, som har tilhørt FDF'erne i mere end 60 år, da han sidste sommer omtalte den grund, som foreningens hus står på. Men jorden under den ejede de ikke selv - indtil sidste år. Huset bestod da også indtil natten til den 3. september, hvor brandfolk måtte rykke ud til et overtændt hus, som ikke stod til at redde.

Huset har været igennem en tumult periode, da jorden under det i sensommeren 2018 blev solgt til en entreprenør, der ville udvinde områdets råstoffer - i dette tilfælde grus. Uden at FDF'erne havde fået det at vide, var jorden under det hus, som de selv ejer, blevet solgt, og nedrivningsprocessen var i gang. Alle træer og buske var blevet fjernet, og huset stod også overfor at skulle væltes. Det blev stoppet i sidste øjeblik. Med egenbetaling og fondsmidler fik foreningen lov at købe gruset under deres eget hus, men glæden var kort, for under et år efter brød huset af uvisse årsager i brand, og det stod ikke til at redde.

Frederik Sørensen er kredsleder i FDF Brenderup-Harndrup. Her er han fotograferet i sensommeren 2018, hvor foreningen netop havde købt grunden, hvorpå huset lå. I baggrunden anes den grusgrav, der er lavet ved siden af huset. Et område, der før var skov. Arkivfoto: Mia Harm Madsen
Annonce

Nye tegninger justeres

Men FDF'erne er ikke sådan at vippe af pinden. Eller af toppen, om man vil. Et nyt hus er på tegnebrættet, og onsdag i sidste uge blev der foretaget nogle justeringer under et bestyrelsesmøde.

- Vi har planer om et etplanshus med 20 sovepladser. Det bliver 180 kvadratmeter, så grundarealet bliver større, og der bliver et stort overdækket areal, fortæller Frederik Sørensen.

Det er Fjordhauges Arkitekt- og Ingeniørfirma fra Gelsted, der står bag tegningerne til det nye hus på den blottede bakketop.

- Vi har søgt en landszonetilladelse inden nytår. Huset kommer til at være, hvor det andet hus var, men det bliver større i grundarealet, siger Frederik Sørensen.

Det er nu kun nogle små detaljer i husets udformning, der skal på plads.

- Det er noget med, om der skal være vinduer helt ned til gulvet, eller om de skal stoppe ved bordhøjde, fortæller kredslederen.

Annonce

Støtte i lokalsamfundet

Økonomien for det nye hus er på plads. Forsikringen har udbetalt 2,4 millioner kroner for det udbrændte hus, og med de planer, der nu ligger for det nye hus, vil det løbe op i omtrent 2,3 millioner.

- De 2,4 millioner er til selve byggeriet. Så kommer der indbo oveni, og der har vi fået 100.000 kroner, siger Frederik Sørensen.

Som en ekstra fjer i hatten kan FDF'erne være glade for, at der er et stærkt sammenhold i byen og dens foreninger.

Umiddelbart efter, at den voldsomme brand gjorde det af med Toppen, startede Gymnastikforeningen Fjelsted-Harndrup en indsamling til Toppen.

- Der er faktisk blevet samlet lige under 50.000 kroner ind. De skal gå til indbo i det nye hus, siger en glad Frederik Sørensen.

Byggeriet ventes at gå i gang i løbet af foråret, så det nye hus kan stå klart til sæsonstart i sommeren 2020.

Politiet mistænker, at branden i Toppen var påsat, men der er ikke yderligere nyt i den sag.

Det nye hus kommer også til at hedde Toppen, og resterne af det gamle er ved at blive revet ned.

Desuden er reetableringen af området i fuld gang. Der er blevet plantet mere end 1000 træer og buske, anlagt en bålplads og sået græs, så FDF'erne igen kan bruge den store naturgrund til deres mange aktiviteter.

FDF Brenderup-Harndrups nye spejderhytte får også navnet Toppen. Foto: Fjordhauges Arkitekt- og Ingeniørfirma
FDF Brenderup-Harndrups nye spejderhytte. Foto: Fjordhauges Arkitekt- og Ingeniørfirma
FDF Brenderup-Harndrups nye spejderhytte. Foto: Fjordhauges Arkitekt- og Ingeniørfirma
FDF Brenderup-Harndrups nye spejderhytte. Foto: Fjordhauges Arkitekt- og Ingeniørfirma
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce