Annonce
Vejle

For mange lommepenge og for lidt selvtillid: Nyt projekt giver unge et kærligt skub ind på arbejdsmarkedet

Kian, Mikkel, Justine og Magnus er fire af de 13 unge, som hver tirsdag dropper skoleundervisningen for at være en del af Coop Crew-projektet. I Fakta lærer de alt om, hvad der kræves af dem som ungarbejdere i detailbranchen, og størstedelen af dem har fået smag for af være en del af arbejdsmarkedet. Foto: Maria Søgård Jørgensen
Det er blevet svært at finde ungarbejdere. Det oplever man blandt andet i Fakta, som sammen med ungdomsskolen i Vejle er blevet en del af et projekt, der skal give unge en god introduktion til arbejdsmarkedet.
Annonce

Vejle: Butikschefen i Fakta på Enghavevej, Stephan Nielsen Andreasen, har altid brug for ungarbejdere.

Men selvom han har flere jobannoncer hængende i vindfanget til sin butik, så er det ikke ligefrem jobansøgninger, der hober sig op på hans skrivebord.

- Hen over sommeren havde jeg kun to ungarbejdere. Jeg kunne sagtens bruge otte, fortæller butikschefen.

Han har tidligere haft på fornemmelsen, at de 16-17-årige simpelthen får for mange lommepenge af deres forældre til at være motiverede for at få et job.

Nu har han også fundet ud af, at mange unge simpelthen er bange for at henvende sig med en jobansøgning.

- De oplever, at der er en kæmpe mur foran dem, som de ikke ved, hvordan de skal komme omkring, fortæller Stephan Nielsen Andresen.

Coop Crew: Når fritid bli'r til fremtid

  • Coop Crew-projektet har til formål at hjælpe unge med at få et fritidsjob.
  • Ungdomsskoleforeningen og detailkæden Fakta har i forbindelse med projektet indgået et samarbejde, som skal sikre unge i 9. og 10. klasse en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • Den A.P. Møllerske Støttefond bakker op om projektet med 27,6 millioner kroner i perioden fra 2019 til 2015.
  • Målet er, at 3700 unge i 25 kommuner skal blive en del af projektet i løbet af den seks år lange projektperiode.
  • Forhåbentlig vil minimum 1800 unge efterfølgende få et fritidsjob som resultat af projektet.
Annonce

De skal bygges op

Det er, efter at butikken på Enghavevej er blevet en del af projektet "Coop Crew", at butikschefen har gjort sig denne erfaring med de unge mennesker.

Projektet har nemlig betydet, at 13 unge hver tirsdag indtager butikken og får undervisning i, hvad det vil sige at være ungarbejder.

Her har Stephan Nielsen Andresen set, hvor stor viljen til at arbejde er hos de unge. Det er snarere selvtilliden, det kniber med.

- Der er nogen, som ikke tror på sig selv og tænker, at de ikke er gode nok. Det skal vi have vist dem, at de er, siger butikschefen og fortsætter:

- Derfor er der heller ikke nogen, der bliver sat til noget, de ikke kan finde ud af. Vi bygger dem op, og på den måde når de alle sammen hen til målet - også selvom det måske skal gå ad en broget omvej.

Sammen med sin chefkollega fra Merkurvej på Uhrhøj har Stephan Nielsen Andreasen valgt af tage imod de 13 unge mennesker, som tre tirsdage siden efterårsferien har været under oplæring i butikken på Enghavevej,.

Fra tirsdag skal de så forbi Uhrhøj for at prøve kræfter med Fakta-butikken her.

Annonce

Job giver mange fordele

De unge er blevet en del af projektet via Vejle Kommunale Ungdomsskole, hvor projektmedarbejder Trine Hindø har gjort forarbejdet.

Hun fortæller, at de 13 unge udgør første hold af forhåbentlig 12 hold, som i løbet af projektet vil få lov at snuse til arbejdsmarkedet og meget gerne skal ende med at få tilbudt et job.

- Planen er, at det fremadrettet skal være en fast del af Vejle Kommunes ungeindsats, siger Trine Hindø, som allerede her tidligt i projektets forløb har oplevet, hvor meget de unge har rykket sig.

- De får lov at være her i skoletiden og får en grundig træning i, hvad det vil sige af være ungarbejder i en Fakta-butik. Samtidig snakker vi om, hvordan man skal skrive en jobansøgning og træner dem i at være til jobsamtale.

Projektet henvender sig til alle unge, der drømmer om at få et fritidsjob, men som har brug for et lille ekstra skub for at komme i gang.

Vigtigheden af projektet funderer sig i forskning på området. Den viser nemlig, at unge med et fritidsjob får bedre karakter, har mindre fravær og kommer hurtigere i gang med en ungdomsuddannelse.

Det skyldes, at fritidsjobbet er med til at give deres tilværelse struktur. Samtidig giver det selvværd og en følelse af ansvar, fortæller Trine Hindø.

Annonce

En gevinst

Butikschef Stephan Nielsen Andresen har allerede nu kun ros til overs for de unge, der i øjeblikket bruger deres tirsdage i butikken.

- Det er en fed hjælp, når de unge er her. Det, de laver, gør butikken bedre, siger han og fortæller, at han derfor ikke er ked at, at han har afsat sine egne og endnu en medarbejders timer om tirsdagen til at hellige sig de unge.

- Vi går ikke ned i kadence i butikken af den grund, siger butikschefen.

Han regner allerede nu med at ansatte nogle af de unge fra projektet i sin butik.

Samtidig har han været rundt ved nabobutikkerne for at gøre dem opmærksomme på, at der snart kommer nogle dygtige ungarbejdere i omløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Vejle For abonnenter

Oprykningsfest blev sparket i gang på Lucky’s: - Lykkeligere kan man ikke være

Annonce