Annonce
Trekantområdet

Nyt projekt skal forskønne Middelfart: Berit vil skabe gadekunst i samarbejde med borgerne

Den 40-årige kunstner Berit Bærentsen fra Strib har sat gang i et gadekunstprojekt, hvor hun i 2020 vil udsmykke tunnelen under Middelfart Station og senere vil bevæge sig til andre dele af Middelfart by med nye værker. Foto: Peter Leth-Larsen
I løbet af de kommende år vil Berit Bærentsen fra Strib i et nyt gadekunstprojekt fylde flere dele af Middelfart by med værker, som borgerne sætter deres præg på. Det første skal udarbejdes på Middelfart Station i foråret 2020 og løber op i omkring 40.000 kroner.
Annonce

Middelfart: Både Middelfart Kommune, Trekantområdets Festuge, Middelfart Sparekasse og Fionia Fonden er inde over et borgerdrevet kunstprojekt, der i løbet af foråret 2020 kommer til at udspille sig på Middelfarts station.

Bag projektet står Strib-kunstneren Berit Bærentsen, som har planer om, at tunnelen under skinnerne skal udsmykkes med et op til fire kvadratmeter stort vægkunstværk, der kreeres i samarbejde med borgere med psykiske lidelser inde på livet.

- Det er vigtigt at komme ud at vise, at psykisk sygdom ikke er farligt og at få brudt nogle tabuer. Middelfart har også historisk haft meget at gøre med psykisk sygdom både med museet og Sindssyg God Søndag, forklarer Berit Bærentsen, der selv var til stede på Sindssyg God Søndag i sommer med kunstværket "Sansetelte".

- Så jeg var lidt sporet ind på det (temaet, red.), og jeg har allerede kontakt til nogle om at være en del af det. Jeg håber, der er flere, der er klar på det - og det er jeg sikker på, at der er, siger den 40-årige.

Hun forestiller sig, at værket på stationen bliver det første skud på stammen i et større gadekunstprojekt i Middelfart by, hvor hun en gang om året vil skabe ny kunst med et nyt tema og en ny gruppe borgere et andet sted i gadebilledet, som også trænger til pynt eller er et oplagt rum for et budskab.

Hvor trænger byen til fornyelse?

Fyens Stiftstidende vil meget gerne høre, hvilke dele af Middelfarts bybillede der efter din mening har brug for en opfriskning.

Er der et område, der trænger til at blive fornyet? Er der et sted, du ser, at netop gadekunst vil kunne pynte? Og har du måske endda et bud på, hvordan kunsten bør tage sig ud?

Så er du velkommen til at sende en mail til journalist Sofie Ejlskov Hugger på soehu@fyens.dk, kommentere i bunden af artiklen eller deltage i debatten på avisens Facebook-side, Vores Middelfart.

Efterfølgende samler vi inputtene, så vi kan lægge dem frem og give dem videre til kunstner Berit Bærentsen.

Annonce

Vil have unge med

Berit Bærentsen håber, at projekterne ikke kun vil tiltrække lokale, der i forvejen er kunstnere eller kreative hoveder, men at hun også kan få især byens unge mennesker til at gribe pensel og palette.

- Det handler om at få skabt noget liv. Og jeg synes især, det vil være spændende, hvis vi kan tiltrække nogle unge. Det er i forvejen tit, at her er noget for det ældre publikum, siger hun.

Prisen for kunsten på stationen løber op i 40.000 kroner, og med de penge, Middelfart Sparekasse, Fionia Fonden og andre donorer har skudt i, er Berit Bærentsen kun et mindre beløb fra at have finansieringen på plads.

Hun fortæller dog, at det har været et forholdsvis omfattende arbejde at få skaffet tilladelsen til at lave kunst på et areal, der egentlig tilhører Banedanmark. Det er også årsagen til, at Middelfart Kommune er inde over projektet, da tilladelsen er betinget af, at kommunen påtager sig ejerskabet over kunstværket, når det er færdigt.

- Men det er hundrede procent mig, der har drevet det sammen med Middelfart Kultur og Bibliotek og med Trekantområdets Festuge for at have nogle at søge sammen med, forklarer Berit Bærentsen.

Annonce

Dato er på vej

Hun har endnu ikke sat en dato for, hvornår kunstværket på banegården skal udarbejdes, om end hun forventer, at det bliver i marts eller april, hvor der ligeledes vil være en fernisering.

Selve værket kommer til at bestå af en form for motiv med spor og prikker som de, man kender med togenes rejsebaner. Hertil skal de medvirkende eksempelvis udvikle symboler, der repræsenterer deres egen levevej eller det sted, de er på vej hen i tilværelsen.

- Det handler om et mål for, hvad man gerne vil med sit liv, og hvor man gerne vil flytte sig hen, forklarer Berit Bærentsen og tilføjer, at det samtidig er med til at mindske graffiti, hvis man benytter kunst i bybilledet, for eksempel på banegårde.

Berit Bærentsen er foruden den kunst, hun har udstillet til Trekantområdets Festuge, blandt andet kendt for at lave kunstworkshops på biblioteket i Middelfart.

Berit Bærentsen inviterer ved sit første gadekunstprojekt personer, der har eller har haft psykisk sygdom inde på livet, til at deltage med motiver og symboler. Der er allerede mulighed for at tage kontakt, hvis man ønsker at være med. Foto: Peter Leth-Larsen
Berit Bærentsen er blandt andet kendt for sin udstilling "Sansetelte" under Sindssyg God Søndag ved Trekantområdets Festuge 2019 i Middelfart. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce