Annonce
Vejle

Nu risler vandet ned over Rådhustorvet: Du må gerne dyppe tæerne

Rådhustorvet er designet med tanke på lige dele fokus på pragmatik og æstetisk ynde. De tre vandløb er en reference til byens historie med tilknytning til fjord, bakker og rindende vand - men vandløbene kan overdækkes, hvis torvet skal bruges til eksempelvis arrangementer. Foto: Thomas Trondal
Vejles nye rådhustorv skal løfte på med hatten over for byens historie og danne ramme om den videre fortælling. Arkitekterne har sigtet efter et torv, der både rummer elegance og funktionalitet.

Vejle: Et anerkendende nik til byens historie og et byrum for livet, legen og mødet mellem mennesker.

Sådan beskrev borgmester Jens Ejner Christensen (V) det nye rådhustorv i Vejle, der fredag blev indviet efter at have fået et tydeligt ansigtsløft.

Projektet, der har kostet 8,5 millioner, har været undervejs siden 2017 - og renoveringen gik i gang i 2019. En proces, der flere gange har demonstreret, at vejlenserne nærer endog meget stærke holdninger om deres by og dens udseende.

Annonce


Hvis ikke vi lyttede til borgerne, ville vi have fejlet. For os har det været et stor opgave, i og med, at der er mange stærke følelser knyttet til stedet.

Rikke Juul Gram, partner i arkitektfirmaet Schønherr


Det har sat sine præg på den måde, rådhustorvet er endt med at tage sig ud, fortæller Rikke Juul Gram fra arkitektfirmaet Schønherr, der har tegnet det nye torv.

- Mere, end vi har søgt at skabe et mærke for eftertiden, har vi forsøgt at skabe et rum ud til borgerne, der forener og giver ro. Udgangspunktet har været, at pladsen - og brugen af den - skulle bestemme over rummet, siger hun og henviser til kapacitetsforøgelsen på 40 procent.

Den ekstra plads er blandt andet skabt ved, at Rådhustorvet er blevet i ét plan, mens brolægningen nu går fra facade til facade mellem bygningerne. Kun afbrudt af kunstinstallationen midt på torvet: Tre vandløb, der starter ved foden af rådhustrapperne og bugter sig ned mod gågaden, hvor vandet løber i en brønd.

Mange stærke følelser på spil

Kunstinstallationen er tegnet af billedkunstner Jesper Rasmussen, der i sin tale ved indvielsen gav udtryk for, at han håber, at værket vil minde Vejles borgere om behovet for en gang imellem at stoppe op; enten for at køle fødderne i sommervarmen eller blot for at lytte til vandets rislen i et minuts tid.

- Hellere en oase end et tivoli. Jeg har forsøgt at ramme den her fornemmelse af stedet som et åndehul, hvor tiden gerne må sætte spor. Blandt andet ved at vælge støbejern, som ældes på en flot måde, siger Jesper Rasmussen.

Rikke Juul Gram fra Schønherr beskriver det som en "gave", at det undervejs i projektet blev besluttet at arbejde ud fra en historisk referenceramme. For eksempel ved, at den nye brolægning består af torvets gamle brosten, der er slebet til og lagt på ny.

Samtidig var det i den indledende fase et stort diskussionsemne, hvorvidt Sigurjón Ólafssons granitskulpturer fra 1950'erne skulle forblive på torvet eller ej. Det er de blevet - helt efter flertallets ønske.

Vandet løber fra foden af rådhustrapperne og ned i en brønd tæt på Torvegades passage af torvet. Ifølge Jesper Rasmussen skal lyden fra vandet, der rammer brøndens bund, animere forbipasserende til at stoppe op og iagttage installationen. Foto: Thomas Trondal

- Hvis ikke vi lyttede til borgerne, ville vi have fejlet. For os har det været et stor opgave, i og med at der er mange stærke følelser knyttet til stedet. Og at skulle implementere nogle af de eksisterende elementer har været et fedt benspænd, siger Rikke Juul Gram.

Annonce

2,6 kilo kridtpiber

Mens Rådhustorvets makeover skriver et nyt kapitel til Vejle-historien, viste udgravningen til det nye torv også at åbenbare et gammelt kapitel.

Her stødte arkæologer fra Vejle Museerne nemlig på det, der viste sig at være 2,6 kilo gamle kridtpiber i jorden, fortalte formanden for teknisk udvalg Gerda Haastrup Jørgensen (V) i en af dagens taler.

Der var kortvarige tekniske problemer, da borgmester Jens Ejner Christensen med et tryk på knappen skulle aktivere Jesper Rasmussens vandkunstværk. Efter lidt rod med teknikken lykkedes det dog. Foto: Thomas Trondal

- Piberne blev fundet sammen med en masse glas- og potteskår, og derfor regner man indtil videre med, at der faktisk har ligget et udskænkningssted lige ved siden af trappen op til rådhuset. Det er er lidt sjov historie, og vi regner med, at der bliver lavet et messingskilt med historien, vi kan sætte på rådhusets væg, siger hun.

Indvielsen blev fuldendt, da borgmesteren erklærede det nye rådhustorv åbent ved at trykke på knappen, der aktiverede Jesper Rasmussens vandkunstværk.

Derefter stod den på let forplejning til de fremmødte. Naturligvis med henvisning til historien: Lakridspiber.

- Jeg håber, at folk - om ikke andet - vil stoppe op, køle fødderne og lytte til vandets rislen, sagde billedkunstner Jesper Rasmussen i sin tale. Foto: Thomas Trondal
Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce