Vejle: Et anerkendende nik til byens historie og et byrum for livet, legen og mødet mellem mennesker.
Sådan beskrev borgmester Jens Ejner Christensen (V) det nye rådhustorv i Vejle, der fredag blev indviet efter at have fået et tydeligt ansigtsløft.
Projektet, der har kostet 8,5 millioner, har været undervejs siden 2017 - og renoveringen gik i gang i 2019. En proces, der flere gange har demonstreret, at vejlenserne nærer endog meget stærke holdninger om deres by og dens udseende.
Rikke Juul Gram, partner i arkitektfirmaet SchønherrHvis ikke vi lyttede til borgerne, ville vi have fejlet. For os har det været et stor opgave, i og med, at der er mange stærke følelser knyttet til stedet.
Det har sat sine præg på den måde, rådhustorvet er endt med at tage sig ud, fortæller Rikke Juul Gram fra arkitektfirmaet Schønherr, der har tegnet det nye torv.
- Mere, end vi har søgt at skabe et mærke for eftertiden, har vi forsøgt at skabe et rum ud til borgerne, der forener og giver ro. Udgangspunktet har været, at pladsen - og brugen af den - skulle bestemme over rummet, siger hun og henviser til kapacitetsforøgelsen på 40 procent.
Den ekstra plads er blandt andet skabt ved, at Rådhustorvet er blevet i ét plan, mens brolægningen nu går fra facade til facade mellem bygningerne. Kun afbrudt af kunstinstallationen midt på torvet: Tre vandløb, der starter ved foden af rådhustrapperne og bugter sig ned mod gågaden, hvor vandet løber i en brønd.
Mange stærke følelser på spil
Kunstinstallationen er tegnet af billedkunstner Jesper Rasmussen, der i sin tale ved indvielsen gav udtryk for, at han håber, at værket vil minde Vejles borgere om behovet for en gang imellem at stoppe op; enten for at køle fødderne i sommervarmen eller blot for at lytte til vandets rislen i et minuts tid.
- Hellere en oase end et tivoli. Jeg har forsøgt at ramme den her fornemmelse af stedet som et åndehul, hvor tiden gerne må sætte spor. Blandt andet ved at vælge støbejern, som ældes på en flot måde, siger Jesper Rasmussen.
Rikke Juul Gram fra Schønherr beskriver det som en "gave", at det undervejs i projektet blev besluttet at arbejde ud fra en historisk referenceramme. For eksempel ved, at den nye brolægning består af torvets gamle brosten, der er slebet til og lagt på ny.
Samtidig var det i den indledende fase et stort diskussionsemne, hvorvidt Sigurjón Ólafssons granitskulpturer fra 1950'erne skulle forblive på torvet eller ej. Det er de blevet - helt efter flertallets ønske.
- Hvis ikke vi lyttede til borgerne, ville vi have fejlet. For os har det været et stor opgave, i og med at der er mange stærke følelser knyttet til stedet. Og at skulle implementere nogle af de eksisterende elementer har været et fedt benspænd, siger Rikke Juul Gram.
2,6 kilo kridtpiber
Mens Rådhustorvets makeover skriver et nyt kapitel til Vejle-historien, viste udgravningen til det nye torv også at åbenbare et gammelt kapitel.
Her stødte arkæologer fra Vejle Museerne nemlig på det, der viste sig at være 2,6 kilo gamle kridtpiber i jorden, fortalte formanden for teknisk udvalg Gerda Haastrup Jørgensen (V) i en af dagens taler.
- Piberne blev fundet sammen med en masse glas- og potteskår, og derfor regner man indtil videre med, at der faktisk har ligget et udskænkningssted lige ved siden af trappen op til rådhuset. Det er er lidt sjov historie, og vi regner med, at der bliver lavet et messingskilt med historien, vi kan sætte på rådhusets væg, siger hun.
Indvielsen blev fuldendt, da borgmesteren erklærede det nye rådhustorv åbent ved at trykke på knappen, der aktiverede Jesper Rasmussens vandkunstværk.
Derefter stod den på let forplejning til de fremmødte. Naturligvis med henvisning til historien: Lakridspiber.