Annonce
Børkop

Nyt regnvandsbassin skal aflaste ved mega-regn

Når himlens sluser åbner sig for alvor, og vandet kommer ned i store mængder har det hidtil givet problemer i kloaksystemet. Nu skal et nyt regnvandsbassin i Gårslev afhjælpe problemet. arkivfoto: scanpix
børkop - Når det regner - og naturligvis især når det regner rigtig meget - har Gårslev de senere år været stærkt udfordret på grund af manglende kapacitet i kloaksystemet.

Området er i dag fælles-kloakeret, så både regnvand og spildevand skal presses igennem den samme ledning frem til Gårslevs renseanlæg:

- Så snart det regner lidt voldsommere end normalt, kan systemet ikke følge med, og så løber noget af spildevandet stort set urenset ud i vandløbet. Det har vi længe arbejdet for at finde en løsning på, og nu er vi endelig i gang med anlægsarbejdet, fortæller ingeniør ved Vejle Spildevand Jane Mørk Bøjlesen.

Tanken er at lade et nyt bassin i Gårslev i belastede perioder opsamle overskydende regn- og spildevand, for derefter at sende vandet til rensning på det store renseanlæg i Brejning.

Ny pumpestation

Projektets kerne er etablering af et udligningsbassin og en ny pumpestation på området ved Nebbe Møllevej/Høllvej.

Bassinet bliver et lukket bassin, som ved regnvejr skal opsamle den vandmængde, der ikke er kapacitet til i kloaksystemet.

- I forbindelse med skybrud eller længerevarende kraftigt regnvejr vil der stadig kunne ske overløb til Høll Bæk, men det vil ske væsentligt sjældnere end i dag. Og pointen er, at overløb samles ét sted uden for byen, hvor det trods alt gennemgår en grov-rensning i bassinet, siger Jane Mørk Bøjlesen.

Det nye bassin nedsætter også belastningen på Gårslevs renseanlæg ved Høll.

- Det giver øget sikkerhed og bedre kvalitet af rensningen i Gårslev. Og når Gårslev by med tiden bliver kloaksepareret, vil det nye bassin kunne anvendes som spildevandsbassin. Og vi etablerer til den tid også et åbent regnvandsbassin, fortæller Jane Mørk Bøjlesen.

Lang trykledning

Alt regnvand og spildevand skal således fremover sendes fra bassinet i Gårslev til Brejning Renseanlæg via en cirka otte kilometer lang trykledning.

En stor del af den er allerede etableret langs med markerne, og man arbejder lige nu med at etablere koblingen gennem Brejning frem til renseanlægget.

- Arbejdet med ledningen startede i slutningen af august, men vi er ikke helt i mål endnu. Og der kommer først til at løbe vand i ledningen, når bassinet er færdigt, siger Jane Mørk Bøjlesen.

Der arbejdes med ledningen hen over vinteren, og Vejle Spildevand forventer, at ledningerne er færdige inden 1. marts.

Målet er, at vandet vil kunne løbe hele vejen til Brejning i foråret 2017.

Til den tid er der blevet begravet mellem 18 og 20 millioner kroner i jorden.

Trafik påvirket

Etableringen af ledningerne vil komme til at påvirke trafikken i Brejning:

- Vi har indtil videre orienteret folk i lokalområdet så godt som muligt og har lavet en aftale med Comwell omkring tilkørsel. De lokale, der påvirkes mest af anlægsarbejdet, vil få direkte besked, siger Jane Mørk Bøjlesen.

Det vil formentlig være nødvendigt at lukke enkelte veje eller områder i længere perioder.

Alle vil dog kunne komme frem til deres bolig, muligvis via mindre omveje i perioder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Vejle

Endnu en møgsag rammer sygehus: Lægelig direktør meddeler sin afgang samme dag, som medie afslører rod med cpr-numre

Annonce