Annonce
Vejle

Video og billeder: Skybrud faldt på værst tænkelige tidspunkt - nyt sandskred

Vardevej og andre veje i Vestbyen oplevede nye sandskred tirsdag eftermiddag. Skybrud ødelagde helt nyt projekt, der netop skulle modvirke nye skred.
Annonce

Vejle: Et kraftigt skybrud ramte i går eftermiddag Vejle by, og det resulterede i problemer flere steder i byen.

Værst gik det ud over beboere og bilister på Vardevej og Vestbanevej og de nærliggende veje. Her har man tidligere oplevet sand- og jordskred ved kraftige regnskyl, og derfor har Vejle Spildevand arbejdet i flere måneder på et projekt, der netop skal komme skredene til livs.

Men det havde ingen effekt i går.

Tværtimod havnede store mængder sand og stabilgrus neden for skrænterne på Vardevej og de lavereliggende veje, for skybruddet kom på det værst tænkelige tidspunkt.

- På Vardevej er det samme historie, vi har oplevet tidligere, hvor vandet løber ned ad skov og skrænter. Men denne gang blev vi ekstra hårdt ramt. Vi har lagt en ny ledning gennem skoven for at øge kapaciteten og er ved at lægge sidste hånd på projektet, fortæller chef for Produktionen hos Vejle Spildevand Claus Christensen.

Problemet var, at det hele var så nylagt, at det ikke havde nået at fæstne sig, så al sand og stabilgrus omkring ledningen blev skyllet ud.

Claus Christensen, produktionschef, Vejle Spildevand

Annonce

Stabilgrus blev skyllet ned

Entreprenøren havde lige lagt sand og stabilgrus ud i det område, der har været gravet op. Her var der netop sat græsarmeringssten, som netop skulle holde overfladen stabil og dermed undgå de tilbagevendende skred.

- Problemet var, at det hele var så nylagt, at det ikke havde nået at fæstne sig, så al sand og stabilgrus omkring ledningen og vejen op i skoven blev skyllet ned. Derfor har nogle beboere ikke oplevet en forbedring, selvom vi også har udformet vejene, så de kan lede mere vand ned og har etableret et nyt rørbassin på Vestbanevej, fortæller Claus Christensen.

Vejle Spildevand måtte tage en gravemaskine i brug, og fra klokken 14 til 15.30 gravede den sand væk fra vejbanen, så den var farbar. Gårsdagens hændelse får samtidig selskabet til at gå hårdere til værks.

- Vi starter nu forfra med belægningen, så nu prøver vi at lægge piksten og bruger cement, så vi ikke skal vente på, at det får ordentligt fat. Når vi er færdige med projektet, er det vores forventning, at der bliver tale om en mærkbar forbedring, siger produktionschefen.

Annonce

Beboer målte 44 millimeter

Han fortæller, at Vejle oplever markante forskelle i mængden af nedbør fra bydel til bydel, hvilket er med til øge udfordringerne ved skybrud. I går havde DMI ikke varslet skybrud for Vejle, men på Vejle Renseanlæg målte de 20 millimeter regn på halvanden time.

- Og en af vores folk talte med en beboer på Vestbanevej, som havde målt 44 millimeter i sin regnmåler. Det er helt enormt på så kort tid, og det er lidt det, vi er oppe imod, siger Claus Christensen.

Hos Vejle Kommune har Laila Thomsen højvandsvagt, og hun melder om store regnmængder især i et bælte fra Ibæk Strandvej til Grejsdalen og videre ud vestpå. Men på grund af tekniske problemer hos DMI kan hun ikke give konkrete målinger videre fra fjordbyen.

Lastbiler måtte køre de mange kubikmetre sand og stabilgrus væk fra Vardevej. Foto: Vejle Spildevand
Annonce

Holdt i kø ved sandsække

Skybruddet gav dog travlhed på den kommunale materielgård på Vardevej, hvor borgere altid kan hente sandsække.

- Vi har gerne 200-300 sække liggende klar uden for materielgården, og vi løb tør for sandsække klokken 21.15 i går. Derfor måtte vi sætte en container ud med 500-600 sandsække, og her holdt bilerne i kø. Folk helgarderer sig efter i går, og vi holder øje med udviklingen i dag. Lige nu ser det i prognoserne ud til, at Vejle går fri af skybrud i dag. Det skulle gå både øst og vest om byen, men det kan hurtigt ændre sig, sagde Laila Thomsen onsdag formiddag.

Vejen op gennem skoven ved Vardevej 160 havde endnu ikke fået fast belægning, og derfor blev den fuldstændigt skyllet væk og forvandlede sig til en mudderflod. Foto: Vejle Spildevand
Sand og stabilgrus blev skyllet ned fra det ovenliggende område og havnede på Vardevej, hvor Vejle Spildevand måtte have assistance fra en gravko, der arbejdede i halvanden time på at fjerne sand og grus. Foto: Vejle Spildevand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smitten eksploderer også i Vejle: Borgmesteren opfordrer alle til at holde fast i de gode vaner

Danmark

Plantekød og pølsesnak

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce