Annonce
Danmark

Nyt udspil: Danskere i provinsen skal have kortere vej til speciallægen

Speciallæger WEB
Der skal være færre patienter i provinsen, som får forringet deres livskvalitet eller forværret deres sygdom, fordi adgangen til en speciallæge er for bøvlet. Det mener Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger, der med et fælles udspil vil gøre op med den skæve geografiske fordeling af blandt andet øjenlæger, hudlæger, ørelæger, gynækologer og psykiatere.

Skævt: En ældre mand, der sad bag nedrullede gardiner i et år, fordi dagslyset gjorde ondt i hans øjne. Ældre mænd og kvinder, der i årevis ikke kan stille skarpt nok til at adskille bogstaver i bøger og aviser eller sætte sig bag rattet i familiens bil. Alt sammen uden grund.

Det er sådan den 46-årige øjenlæge Thomas Knutzen beskriver en patientgruppe, han ugentligt møder i sin øjenklinik i Esbjerg. Fælles for patienterne er, at de kunne få deres syn tilbage ved en simpel operation, men de har udskudt turen til speciallæge, fordi adgangen til den er bøvlet og lang i deres kommuner.

-For en del af vores patienter har det den konsekvens, at de i en årrække ikke har kunnet læse eller køre bil. Så kan man sige, at det ikke er så store konsekvenser, men det er nogle år, hvor de har mistet livskvalitet. For andre af vores patienter er tid en faktor, og når de venter længe med at komme til speciallægen på grund af afstand, kan det betyde at de får en højere grad af synstab, fordi udviklingen af øjensygdommen ikke stoppes eller bremses i tide. Desværre oplever vi ofte, at patienterne kunne have haft et bedre syn i flere år eller resten af deres liv, hvis de var kommet hertil tidligere, siger Thomas Knutzen.

Annonce

I Hørsholm vrimler det med speciallæger

Han peger på en skæv geografisk fordeling af speciallæger som årsag til, at patienterne kommer for sent til speciallæge.

- Det er klart, at det giver ulighed i sundhed, at folk, der bor i mindre byer i landzone har langt til speciallægen. Vi oplever, at især ældre patienter har svært ved at komme til øjenlæge, og at de har ventet længe, siger han.


Det er klart, at det giver ulighed i sundhed, at folk, der bor i mindre byer i landzone har langt til speciallægen. Vi oplever, at især ældre patienter har svært ved at komme til øjenlæge, og at de har ventet længe.

Thomas Knutzen, øjenlæge


En ny analyse Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger har lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Danske Regioner giver øjenlægen ret i, at fordelingen af speciallæger i Danmark er meget skæv.

Som eksempel er der i den ene af Esbjergs nabokommuner Varde ikke en eneste speciallæge på trods af, at der bor omkring 50.000 borgere i kommunen, og i den anden nabokommune Vejen Kommune er der blot 0,5 speciallæger pr. 10.000 indbyggere. I den anden ende af skalaen topper hovedstadskommuner som Gentofte, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk listen med over fem speciallæger pr. 10.000 indbyggere.

Annonce

- Speciallæger skal ud på landet

Den fordeling vil Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger, FAPS, nu lave om på. I et fælles udspil foreslår de blandt andet, at flere nyuddannede speciallæger i fremtiden skal etablere deres praksis i de områder, hvor der er langt til en speciallæge.

Derudover skal speciallæger i fremtiden have flere videokonsultationer med danskere i de områder, hvor der er dårlig speciallægedækning. Danske Regioner og FAPS foreslår også, at praktiserende speciallæger fra andre klinikker skal komme og arbejde en eller flere dage om ugen i eksempelvis lokale sundhedshuse de steder, hvor der ikke åbnes en klinik.

Udspillet

Danske Regioner og FAPS fremlægger 20 løsningsforslag i udspillet ”En fælles retning”. Udspillet skal sikre, at danskerne, særligt i udkantsområder, får kortere vej og lettere adgang til behandling hos en praktiserende speciallæge. Det foreslår de flere veje til, blandt andre:

I de områder, hvor der ikke grundlag for at åbne en klinik, kan der i stedet være praktiserende speciallæger fra andre klinikker, der kommer og arbejder en eller flere dage om ugen i eksempelvis det lokale sundhedshus.

Corona-krisen har vist, at digitale løsninger og videokonsultationer kan være med til at bringe undersøgelser, kontroller og behandlingen helt hjem i patientens egen stue. Det skal bruges mere i fremtiden, særligt til patienter, der har psykiske eller fysiske udfordringer ved at komme til en fysisk konsultation.

Når det samlede antal speciallæger forventeligt stiger fra 16.000 til 24.000 frem mod 2040, bliver der mulighed for, at en del af de nyuddannede læger kan etablere sig i en praksis der, hvor patienterne i dag har langt til specialiseret hjælp, uden at det samtidig betyder, at hospitalerne mister deres specialister.

Derudover foreslår Danske Regioner og FAPS, at de praktiserende speciallæger både yder mere rådgivning til almen praksis og i højere grad aflaster hospitalsafdelingerne. Det vil spare patienter for turen til sygehuset og sikre, at sundhedsvæsenets ressourcer bliver anvendt bedst muligt.

Det nye udspil glæder Annette Wandel, vicedirektør i interesseorganisationen Danske Patienter.

- Problemet er, at når folk ikke har ordentlig adgang til speciallæger, er der risiko for, at man ikke opklarer det, de fejler, og der kan være lange ventetider på behandling. Der skal være lige adgang på tværs af landet, og derfor er det vigtigt, vi udnytter de speciallæger, vi har, optimalt. Derfor er det godt med tiltag som digitale konsultationer og udflytning til sundhedshuse på de speciallægeområder, hvor det ville fungere, siger hun.

Annonce

Øjenlæge giver regioner skylden

Formand for FAPS, Ann-Louise Reventlow-Mourier, peger på, at der vil være forskel på, hvilke speciallægeopgaver det vil give mening at flytte ud i lokale sundhedshuse for eksempel en dag om ugen. Nogle speciallæger som for eksempel psykiatere har ikke særligt meget udstyr, men øjenlægers udstyr er for dyrt til, at det vil give mening at indrette en fuldt udstyret øjenklinik, som kun benyttes en dag om ugen, mener hun.


Vi mener, at uanset om man bor i Varde eller Hørsholm, skal man have mulighed for at få hjælp fra speciallægepraksis.

Ann-Louise Reventlow-Mourier, formand for FAPS


Derfor vil netop det forslag, sandsynligvis ikke få den store betydning for Thomas Knutzens patienter. Men han ser positivt på forslaget om at sende flere speciallæger ud i de dårligt dækkede områder. Thomas Knutzen mener dog også, at flere regioner allerede nu burde oprette nye ydernumre i de dårligst dækkede egne.

Det er nemlig i høj grad regionernes egen skyld, at fordelingen er skæv, mener han. Årsagen er, at der er stor forskel på, hvor stor en andel af det samlede antal speciallæger, regionerne har fordelt i praksis og på sygehusene. For eksempel har Region Hovedstaden en organisering, hvor man i højere grad har speciallæger ude i praksis.

Annonce

- En helt ny lydhørhed

Ann-Louise Reventlow-Mourier er enig i, at den skæve fordeling af praktiserende speciallæger er et resultat af regionernes hidtidige planlægning. Men hun påpeger, at FAPS og Danske Regioner med det nye udspil nu har et fælles mål om, at der skal være speciallæger i hele landet.

- Vi oplever en helt ny lydhørhed overfor, at flere speciallæger i praksis kan være en del af løsningen på de store udfordringer i sundhedsvæsenet. Der kommer mange flere kronisk syge og ældre, og det vil få supersygehusene til at sande til. Samtidig er der et politisk ønske om at mange patienter skal ses tættere på, hvor de bor. Vi mener, at uanset om man bor i Varde eller Hørsholm, skal man have mulighed for at få hjælp fra speciallægepraksis, siger hun.

Ifølge udspillet kan antallet af speciallæger i dårligt dækkede områder øges i takt med, at det samlede antal speciallæger forventeligt stiger fra 16.000 til 24.000 frem mod 2040.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, erkender også, at den del af den skæve fordeling til dels skyldes regionernes egne organiseringer. Men hun peger også på, at flere regioner allerede er i gang med at fordele speciallægerne bedre med nye ydernumre. Som eksempler nævner hun, at der i Region Syddanmark netop er startet en øjenlæge i Assens Kommune, at der er en øre-næse-hals-læge på vej til Varde Kommune, en gynækolog på vej til Grindsted/Brørup-området og en hudlæge på vej til Nyborg Kommune.

Annonce
Annonce
Vejle

1400 hemmelige adresser kan være i omløb: Vejle Kommune mistede USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger på valgdagen

VEJLE For abonnenter

Nyt system skal forhindre, at lastbilerne kiler sig fast under Højbanen: Nu frygter Ingelise og Robin, at deres vej bliver ekstra hårdt ramt

Give

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune kort før pressemøder: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænse

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Hedensted

Nyt lægehus på vej i Hedensted: 2400 borgere reddet fra at skulle vælge læge uden for byen

Se med lige nu: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

VEJLE For abonnenter

Delux Pizza & Kebab i Å-Centret er lukket: Nu kommer der et nyt spisested, og det er for de lækkersultne

Vejle

Trods kritiske røster på Facebook: DGI Huset holder fast i sangaften for 1100 gæster torsdag

Annonce