Annonce
Vejle

Nyt værktøj kan forudse oversvømmelser: Store vandmængder skal forsinkes, styres og skabe rekreativ værdi

Et digitalt bud på fremtidens promenade langs Skyttehusbugten. Området skal både fungere som en sikring mod vandmasser, men også som et byrum i sig selv. Illustration: SLA
Et nyt kort fra Region Syddanmark, der skal gøre det muligt at forudse oversvømmelser mere præcist, kan få betydning for fremtidens byplanlægning i Vejle Kommune. Foreløbig lader det dog vente på sig.

Vejle: Det er velkendt, at Vejle er udpeget som et af de 14 mest oversvømmelsestruede områder i Danmark.

Risikozonen hedder i særdeleshed Fjordbyen, og så sent som i december 2020 vedtog Vejle Byråd en overordnet plan for, hvordan man fremadrettet sikrer sig mod stormflodshændelser i kommunen.

Nu - knap fem måneder senere - er der endnu et strategisk værn på vej i beskyttelsen mod vind, vejr og voldsomme naturhændelser. Denne gang fra Region Syddanmark, der i april meldte ud, at der vil blive stillet et nyt kortlægningsværktøj til rådighed, som skal gøre det lettere at forudse potentielle oversvømmelser.

Annonce


Mange af de indsatser, vi i forvejen laver, krydser ind over kommunegrænserne. Så en samlet korttegning giver rigtig god mening, hvis man på den måde kan sammentænke den måde, vi tilpasser os potentielle stormfloder, regnskyl og andre former for vandpåvirkninger.

Lisbet Wolters, klimachef i Vejle Kommune


For Vejle Kommune betyder det, at man bedre vil kunne planlægge og prioritere de konkrete klimatilpasninger.

Et screeningsværktøj, der kan give pejlemærke

Region Syddanmark oplyste i sidste måned i en pressemeddelelse, at der er tale om et redskab, som kan fremskrive, hvor præcist risikoen for oversvømmelser er størst. Dermed forstærker man datagrundlaget og mulighed for at tilpasse sig klimaets udvikling.

- Vi ønsker at bidrage til, at mennesker og samfund ikke skal stå med ødelagte værdier og uoverskuelige udgifter til oprydning som følge af oversvømmelser, siger formanden for udvalget for regional udvikling, Søren Rasmussen (DF).

Kortlægningsværktøjet bliver ifølge Region Syddanmark stillet til rådighed for alle syddanske kommuner og deres respektive forsyningsselskaber, og i Vejle er man allerede i gang med at implementere de nye data.


Jeg ser det allermest som et screeningsværktøj, der kan give et pejlemærke af, hvor risikozonerne er og supplere vores kort fra klimatilpasningsplanen i 2014.

Ulla Pia Geertsen, klimakoordinator i Vejle Kommune


- Det er nye, opdaterede dataset, som vi lige nu er vi i gang med at putte ind i vores systemer, siger kommunens klimakoordinator, Ulla Pia Geertsen.

"Kortene" - eller de nye data - dækker ikke-kloakerede områder og fortæller blandt andet noget om sandsynligheden for regnvand, grundvand og vandstandsstigninger. Det skal dog ikke regnes for en decideret redningskrans.

- Jeg ser det allermest som et screeningsværktøj, der kan give et pejlemærke af, hvor risikozonerne er og supplere vores kort fra klimatilpasningsplanen i 2014.

Annonce

Kan blive afgørende for byplanlægningen

Til gengæld glæder klimachefen i Vejle sig over, at regionen er med til at "skubbe på" klimatilpasningsudviklingen.

- Mange af de indsatser, vi i forvejen laver, krydser ind over kommunegrænserne. Så en samlet korttegning giver rigtig god mening, hvis man på den måde kan sammentænke den måde, vi tilpasser os potentielle stormfloder, regnskyl og andre former for vandpåvirkninger, siger Lisbet Wolters.

Hun tør endnu ikke spå om, i hvilken udstrækning, det kan bruges til at løfte stormflodsstrategien i Vejle.

- Jeg glæder mig til at se deres kort - og vurdere, om det faktisk løfter noget. Man er simpelthen nødt til at have det i hænderne og se nærmere på beregningerne, før man laver den slags prognoser.

Den nye risikostyringsplan for oversvømmelser i Vejle midtby forventes at være i høring indtil august, hvor byrådet skal tage endelig stilling til den.

Annonce

Promenade-sikring mellem Bølgen og Skyttehushaven

I kommunens afdeling for Teknik & Miljø har man netop revideret den overordnede overordnede risikostyringsplan for oversvømmelser i Vejle midtby, der fastsætter mål og indsatser for seks år ad gangen.

Den har siden januar været i høring - blandt andet hos teknisk udvalg - ligesom man planlægger et borgermøde med afsæt i planen.

Et af fokusområderne i kommunen er stormflodssikring - konkret fastsat i den stormflodstrategi, byrådet vedtog i december måned.

Stormflodsstrategien i Vejle Kommune

  • Som led i gennemførelsen af EU's oversvømmelsesdirektiv skal alle EU's medlemslande planlægge for ekstreme oversvømmelser fra vandløb, søer og kyster, som kan medføre væsentlige negative følger for sundhed, miljø, kulturarv eller økonomi.
  • I 2011 udpegede staten 14 områder i Danmark, hvor det vurderes, at der er en særlig risiko for oversvømmelse. Vejle midtby blev udpeget som et af områderne.
  • Byrådet besluttede i 2017 at udarbejde en stormflodsstrategi med afsæt i Resiliensstrategiens vision om en klimaresilient udvikling af Fjordbyen.
  • Den blev seneste udgave af strategien blev vedtaget af Vejle Byråd i december sidst år.
  • Vejle Kommune har arbejdet med klimatilpasning og stormflodsbeskyttelse siden 2011.

Den foreslår blandt andet en sikring af området fra Bølgen og ud mod Skyttehushaven, fortæller stadsarkitekt Lisbet Wolters.

- Der er lagt op til en slags promenade - et grønt område, som skal være et byrum i sig selv. Både en sikring, men også et område, vi kan bruge til noget. Noget af det, der går igen i vores sikringsplaner er, at vi forsøger at tænke os om, så de løsninger, vi laver, også skaber en merværdi for borgerne, siger hun.

I stormflodsstrategien fremgår det desuden, at særligt områderne Grejsdalen og østbyen er fokusområder, hvor potentielle store vandmængder skal forsinkes, styres og skabe rekreativ værdi.

Annonce
Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittefordobling på en uge: Vejle i top 15 over kommuner med højest incidenstal

Vejle For abonnenter

René blev tvunget i arbejde med revnet pulsåre: Nu vil han have statsministeren til at ændre loven

Sport

Satset overhaling koster Leon Madsen topplacering

Hedensted For abonnenter

Grøfteslåning, frø og insekthotel: Kommunen vil have borgerne til at skabe mere biodiversitet

Alarm 112 For abonnenter

Flere danskere har dårlige oplevelser med politiet: Så mange klager om kritisabel adfærd er der registret i Sydøstjylland det seneste år

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle

Hvornår opstår partiet der står for sund fornuft

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

En bilist ramte gående i fodgængerfelt - en anden kørte ind i en parkeret bil

Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Alarm 112

Kvinde død i frontalt sammenstød på landevej

Annonce