Annonce
Ikast-Brande

Nyt vandværk er klar til vækst

Gammelt og nyt mødes. Det runde vandtårn er fra 1934, og det nye vandværk er nu næsten klar til indvielse. Foto: Peter Hald
Nørre Snede har fået et topmoderne vandværk, der allerede har opfyldt forventningerne.
Annonce

Nr. Snede: Det er så nemt at åbne for vandhanen - men at få vandet frem til forbrugerne er ikke helt så let en sag. Nu om dage er de fleste vandværker højteknologiske og avancerede, og det gælder også vandværket i Nørre Snede.

Sidste år tog bestyrelsen for Nørre Snede Vandværk hul på byggeriet af et nyt og moderne vandværk på Horsensvej, og projektet er blevet vellykket.

Vandet strømmer gennem de nye systemer, og vandværket fungerer efter hensigten. Selve indvielsen af de nye bygninger må dog vente til foråret, for først skal arealerne omkring vandværket gøres klar med fliser og tilkørselsvej, og det gamle runde vandtårn lige ved siden af skal have en kærlig hånd.

Nørre Snede Vandværk

Totalt projektbeløb er cirka 9 millioner kroner.

Værket er bygget som et lukket to-strenget system for sikring af optimal kvalitet- og forsyningssikkerhed. Iltning og filtrering sker i lukket system.

Årlig kapacitet på det nye værk er 150.000 kubikmeter.

Firmaet Kemic Vandrens A/S fra Give har været totalleverandør af det nye vandværk, og Kemic har valgt Allans Murerforretning ApS fra Nørre Snede som underleverandør på bygningen. Arkitekter er firmaet Frost Larsen A/S.

Annonce

Gammelt og nyt mødes

Det runde vandtårn stammer fra 1934 og er bygget af røde mursten. Samme materiale er brugt udvendigt på det nye vandværk, så de to bygninger udgør en harmonisk helhed. Men det kræver blot et enkelt kig ind ad de store vinduer på vandværket for at konstatere, at der er sket vældig meget med vand-teknologien i de seneste 80 år.

Inde i det nye vandværk møder man en verden af rustfrit stål, store vandtanke og hypermoderne pumpe- og filtersystemer.

- Det ligner en fabrik, nærmest et moderne mejeri. Men det er jo også en slags fødevarevirksomhed, siger vandværksformand Karsten D. Christensen.

Det nye vandværk er udstyret med den seneste nye teknologi, og det har et lukket to-strenget system for at sikre vandkvaliteten og forsyningssikkerheden. På en måde er det nærmest to vandværker i ét.

De nye filtre er næsten kørt ind, og vandkvaliteten er god, understreger Karsten D. Christensen.

Prisen for værket har været ni millioner kroner, men så kan man også regne med, at vandværket kan fungere i rigtig mange år.

- Det gamle vandværk holdt i 60 år, og det nye kan sikkert også holde i mindst 60 år, siger Karsten D. Christensen.

Annonce

God timing

Timingen er god med det nye vandværk, for takket være den moderne teknologi vil det være en smal sag at pumpe mere vand ud, hvis indbyggertallet i Nørre Snede begynder at stige.

Og det gør det faktisk på grund af de nye boligbyggerier. Som bekendt er der gang i byggeriet af Nama Parken og Rosenhaven, og meget tyder på, at der også snart kommer flere udstykninger med nye byggegrunde.

- Vi har masser af vand, og vi udpumper 135.000 kubikmeter årligt. Men det vil ikke være noget problem at øge kapaciteten, siger vandværkets driftsleder Erik Lund.

Der stilles mange miljøkrav til drikkevand, men Nørre Snede Vandværk er fremtidssikret også på den front. Hvis der kommer nye krav til vandrensning, så har værket sikret sig med yderligere filtre, blandt andet avancerede UV-filtre. Hvis vandet bliver ramt af bakterier, kan det klares med UV-filtrene, hvor ultraviolet lys dræber mikroorganismerne. Det lyder som det rene science-fiction, men det er såmænd bare virkeligheden på et vandværk anno 2019.

Driftsleder Erik Lund står her ved det hypermoderne UV-filter, der kan sikre drikkevandet mod mikroorganismer. Foto: Peter Hald
Vandværksformand Karsten D. Christensen regner med, at det nye vandværk kan holde i mindst 60 år. Foto: Peter Hald
Formand Karsten D. Christensen og kasserer Ole Nørgaard foran de store filtre i det nye vandværk. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle Boldklub

VB kan rykke op tirsdag, men det bliver en oprykningsfest for de få

Annonce