Annonce
Sport

OL-holdet fejrede jubilæum i Hornsyld

OL-holdet i Hornsyld i 1980, opstillet på samme måde som sølvholdet i Rom, foran fra venstre Jørn Sørensen, Bent Hansen, Poul Jensen, Tommy Troelsen og Flemming Nielsen, bagest Henry From, Poul Pedersen, Poul Andersen, Hans Chr. Nielsen, Harald Nielsen, Henning Enoksen og manager Helge Sander. Foto: Preben Knop.

Det var en forårsdag i 1980.

Vejret var smukt, og vi havde travlt på mange fronter.

Pludselig ringede telefonen.

- Det er Helge Sander. Hej med dig. Jeg kommer lige ovre fra Harald Nielsen, og vi har fået en skruptosset idé. Vi vil fejre jubilæum for OL-holdet i Rom. De vandt sølv i 1960, og hvis alle spillere skal på banen, skal det snart være, for de er ikke alle sammen kampklar ret meget længere, sagde Helge Sander.

- Harald Nielsen og jeg har talt om, at det ville være fint at arrangere jubilæet i Hornsyld-Bjerre IF. Det ligger centralt for os alle sammen, og vi har jo Juelsminde-Kalundborg-færgen, som jeg selv benytter flittigt. Er du med på den? spurgte Helge Sander.

- Ja, det lyder spændende. Harald Nielsen og Tommy Troelsen var mine store idoler. De fik mig i gang med at spille fodbold i 1959, og OL-holdet var mit hold. De skal også have et hold at spille mod, og Horsens' bronzehold fra 1967 er en oplagt modstander. Alle spillere er friske endnu, svarede jeg.

- Fint, sagde Helge Sander. Jeg kommer med de 11 spillere og tager Kai Johansen og Poul Meyer fra VB med som reserver. Du klarer resten.

Sagen var klar. Arbejdet var uddelegeret. Jeg kørte ud til Johnny Midtgaard, der var indehaver af Midtgaard Radio og TV, og fik ham til at være sponsor for arrangementet.

Vi fik 5000 kr. Heraf skulle vi bruge 2800 kr. til Jørn Sørensen, der stadig bor i Bellinzona i Schweiz, og hans flybillet.

Fredag den 30. maj var en kølig aften, men der kom 1500 tilskuere. Det var et arrangement, hvor vi brugte alle penge til banketten bagefter.

Der var et par mærkelige personer, der mente, at vi skulle dele overskuddet med dem, men det var ikke noget problem, for der var ikke noget overskud. Kun en kæmpeoplevelse.


Der var et par mærkelige personer, der mente, at vi skulle dele overskuddet med dem, men det var ikke noget problem, for der var ikke noget overskud. Kun en kæmpeoplevelse.


Da Hans Chr. Nielsen og Harald Nielsen mødtes i omklædningsrummet, sagde Harald til sin holdkammerat:

- Dav, Hans Christian, vi har ikke set hinanden, siden vi stod ud af flyveren fra Rom.

- Ja, det er rigtigt, bekræftede AGF'eren.

Helge Sander havde ansvaret for, at de 11 spillere med sølvmedaljerne kom alle sammen. Vi var lidt nervøse, for der manglede én, men da Poul Pedersen kom styrtende ind i omklædningsrummet med sportstasken og sagde "Hej, drenge", kunne vi ånde lettet op.

OL-holdet havde spillet i Hammerum, men uden Poul Andersen, Harald Nielsen og Jørn Sørensen.

Hornsyld var det eneste sted, hvor holdet var samlet alle 11 mand, og det blev den eneste gang, de var samlet. Hans Chr. Nielsen var den første, der døde - 5. marts 1990.

Horsens bragte sig foran 3-1, men OL-holdet vandt 4-3.

- Det var en træls måde at vinde på, for jeg følte, at Horsens lod os vinde, sagde Flemming Nielsen.

OL-holdet havde to maskotter, Dan Hoffmann og Mark Schou. De fik trøjer, hvor der var påtrykt Dan og Mark. De blev fotograferet sammen med OL-holdet.

Knud Andersen bragte HFS foran 1-0, Harald Nielsen udlignede, da han kastede sig frem og headede bolden i mål. Knud Andersen scorede yderligere to mål til 3-1. Finn Geertsen fik lov at sparke straffespark mod Henry From, men 54-årige From klarede med en mesterredning. Flemming Nielsen reducerede til 3-2, og Poul Pedersen lavede de to sidste mål for OL-holdet. Sejrsmålet var en sand perle. Han flugtede bolden i mål på Harald Nielsens aflevering.

Helge Sander strålede som en sol.

- Alle spillere var vildt imponerede over dette arrangement. Spillerne havde ikke troet, det ville blive så storslået. Det var en kamp, de aldrig vil glemme, fordi det er den eneste gang, de har mødt hinanden, og Hornsyld har for en dag været Danmarks centrum, sagde Helge Sander.

VB's Poul Jensen, anfører for OL-holdet, takkede på landsholdets vegne.

- Tak for kampen til Horsens. Vi fik vist, at vi stadig har konditionen i orden, og tak til Helge Sander for at samle os alle sammen.

Spillerne forsvandt i alle verdenshjørner. Harald Nielsen og højre back Poul Andersen tog en tur til Ejer Bavnehøj.

- Her stod vi dagen derpå og nød den smukke udsigt, og så sagde Poul Andersen "Løve", "ja, Harald, vi har sgu altid været på toppen".

Det var også Løven, der brød stilheden i omklædningsrummet efter 3-1 nederlaget i OL-finalen med ordene:

"Ja, sådan en aften skulle man have spillet Beethoven i stedet for back".

30 år senere mødtes de spillere, der levede endnu til 50 års jubilæum hos Harald Nielsen i Klampenborg. Der var otte af de 19 spillere tilbage. Kronprins Frederik var med som æresgæst og hilste på alle spillerne. Da han kom, gik Poul Pedersen frem og sagde:

"Dav, Frederik, jeg har også hilst på din bedstefar".

Kong Frederik var i 50'erne ofte til landskamp og hilste på spillerne, bl.a. i 1959, da Danmark kvalificerede sig til OL i Rom med 1-1 i Københavns Idrætspark på Henning Enoksens udlignende mål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce