Annonce
Vejle

Ole Kirk's Fond kom med 150.000 kroner: Christine ser Lego som et sprog

Christine Hempels Lego-model kan allerede nu ses på Vejle Bibliotek og opfølges i oktober af en række workshops. PR-foto
Bevæbnet med en idé og masser af Lego-klodser satte Christine Hempel sig for et år siden for, at børn og unge skal lære om bæredygtige byer. I dag står hun med en færdig bymodel, fremstillet af klodser.
Annonce

Vejle: På Vejle Bibliotek kan man lige nu se en Lego-model af en bæredygtig by. Bag den ligger månedsvis af arbejde, som Christine Hempel har lagt i modellen. Klods for klods.

- Lego er noget alle drages af, for vi fascineres af det. Der er hundredvis af bøger på hylderne om, hvordan man kan arbejde med landskaber. Men jeg tror, det her bliver en mere appellerende og direkte måde at lære på. En sjovere måde, forklarer Christine Hempel.

Og det handler netop om legende læring. Christine Hempel er nemlig på en mission: Flere børn og unge skal have fingre i byudvikling, planlægning og bæredygtighed, så det forhåbentlig bliver helt naturligt at tænke på naturen, når de som voksne bygger videre på vores byer.

Annonce

150.000 kroner fra fond

Ole Kirk’s Fond har støttet projektet med 150.000 kroner. Penge, der går til Vejle Biblioteks udstilling ”Design med natur”, hvor Christine Hempel fremover vil invitere skoleelever til at lære om bæredygtige byer igennem workshops.

Christine Hempel er canadier og husker tydeligt, hvordan hendes sønner og ægtemand legede med Lego hen over køkkenbordet, og at hun trådte på det på gulvet.


Folk læste og deltog ivrigt, så det endte lidt som i en gammeldags broderi- eller syklub, hvor man ser på håndværket og diskuterer det med hinanden.

Christine Hempel


- Jeg havde aldrig bygget med Lego før, men jeg havde masser af ideer og fik hjælp af erfarne byggere til at føre dem ud i livet. Derfor tror jeg, at voksne og børn kan få noget vidt forskelligt ud af modellen i dag. Samtidig viste byggeprocessen sig at være en hjælp for mig til at møde andre - også danskere - for folk spurgte ind til projektet.

Hør mere om modellen

Den grønne Lego-by-model kan ses på Vejle Bibliotek frem til 16. november.

Biblioteket holder en række workshops, hvor man - under behørig corona-sikkerhed - kan høre mere om modellen og tale med en eco-city-mentor. Det sker på følgende dage:

10. oktober kl. 10-14

24. oktober kl. 10-14

31. oktober kl. 10-14

7. november kl. 10-14

14. november kl.  10-14

- På den måde er Lego et sprog, som jeg nu taler, fortæller Christine Hempel.

Interaktionen omkring modellen kom bag på hende. Efter en periode, hvor hun byggede hjemme i lejligheden i Mølholm, rykkede hun modellen til Spinderihallerne, hvor hun oplevede stor interesse, og Lego-byggeriet banede vejen for nye bekendtskaber.

Så når hun i dag ser på den færdige model, mindes hun, hvem der hjalp med alt fra træer til den danske kirke og sommerfuglehabitater.

- I Spinderihallerne følte jeg, at jeg kunne stille et spørgsmål ud i rummet, der skulle nok være en eller anden til at svare. Det gav en interaktion omkring projektet at rykke derover. Jeg hængte plakater op og holdt åbent hus til jul, og folk læste og deltog ivrigt, så det endte lidt som i en gammeldags broderi- eller syklub, hvor man ser på håndværket og diskuterer det med hinanden.

Annonce

Viden med til Vejle

I Canada tegnede Christine Hempel for arkitekter, når der skulle bygges et nyt supermarked, lejligheder eller veje. Men efterhånden tyngede motiverne hende, og hun undrede sig over, om nogen tænkte på miljøet.

Derfor vendte hun tilbage til universitetet, hvor hun blev bekræftet i, at byer og landskab faktisk kan gå op. En viden, hun har taget med til Vejle.

- I Danmark oplever jeg, at folk er mere oplyste. Danskerne vil gerne forholde sig til deres by, selvom jeg også har oplevet dem som lidt mere reserverede, end jeg er vant til. Her forestiller jeg mig, at modellen kan være en samtalestarter om, hvordan vi får en planet, hvor der er balance mellem natur og byer.

- Det var de samme tanker, som fik mig til at skifte retning i min karriere og til at bygge modellen her i Vejle, forklarer hun.

Hun har nu kastet sig over endnu et projekt, en playbook, som skal sikre, at læringen om bæredygtige byer formidles på børne- og Lego-venlig vis, når Grønt Forum og Vejle Bibliotek åbner for workshops 3. oktober, og 15. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give

Stor efterskole har sendt 200 elever og 40 ansatte hjem: Men undervisningen kører for fuldt blus

Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Vejle

Mere end 4000 testet på en uge: Så lang er corona-køen i Spinderihallerne

Annonce