Annonce
Vejle

Oles forslag får Vejdirektoratet op af stolen: - Modforslaget vil bare flytte problemet, og det er megafarligt

Ole Buch i krydset mellem Fredericiavej og Vindinggård Ringvej i Vejle. Torsdag 15 juli 2021. Foto: Mads Dalegaard
Ole Buch foreslog i sidste uge, at der skulle etableres en rundkørsel for at afhjælpe trafikale problemer på Fredericiavej. Nu svarer Vejdirektoratet på forslaget. Et svar, der er udmærket - i hvert fald til en start.

Vinding: Vilde venstresving til og fra Vindingvej får måske snart en ende. Det oplyser Vejdirektoratet i en mail til Vejle Amts Folkeblad.

Avisen har de seneste uger haft fokus på strækningen på Fredericiavej, hvor Vindingvej munder ud. Her er der de seneste år sket flere uheld, hvoraf ét fik en dødelig udgang i november 2020.

Derfor foreslog Ole Buch i sidste uge, at der skulle etableres en rundkørsel på strækningen, for at få trafikken til at være mere flydende. 

Annonce

Det har nu fået Vejdirektoratet til tasterne.

Direktoratet oplyser, at analysen foreløbigt undersøger muligheden for at etablere et midterhelle ud for Vindingvej, så man ikke længere kan svinge til venstre til eller fra Vindingvej.

- I Vejdirektoratet bliver alle dødsuheld, som sker på statsvejene, gjort til genstand for en grundig analyse, skriver de i mailen.

Og selvom det er en fin løsning, er det ikke nødvendigvis en løsning, der holder. Det mener Per Olesen (V), Ole Buch og Lars Holmboe, der alle har været aktive i debatten om krydset.

Lappeløsning

I Vejdirektoratets svar skriver de, at der er registreret to færdselsuheld i krydset mellem Fredericiavej og Vindingvej siden januar 2016. De kan dog ikke fastslå, hvad uheldene skyldes, oplyser de.

Det tal undrer Per Olesen, der sidder i byrådet i Vejle Kommune for Venstre.

- Jeg blev helt vildt overrasket over, at de kun har registreret to ulykker i krydset, og at det kun måske skyldes ulovlige venstresving, siger han og forklarer, at der mangler en vigtig nuance:

- Det er jo ikke bare venstresvingene. Det er også, og det har de slet ikke med i svaret, at der er utrolig mange, der laver u-vendinger for at komme ned på motorvejen fra tankstationen, og det er jo megafarligt, tilføjer han.

Per Olesen (t.v.) og Lars Holmboe (t.h.) diskuterede for få uger siden dødsulykken i november. Foto: Kaare Johansen

Derfor er både Lars Holmboe, Ole Buch og Per Olesen (V) også enige om, at løsningen, Vejdirektoratet foreslår, kun er en midlertidig løsning.

- Hvis ikke de laver midterhellen langt nok, kommer de bare til at flytte det sted, hvor mange laver u-vendinger, og så er vi lige vidt. Det ændrer jo heller ikke på de trafikale udfordringer på vejen i øvrigt, forklarer Lars Holmboe, der selv var førstehjælper til dødsulykken i november, og kalder forslaget en lappeløsning.

Annonce

Mere trafik

Ifølge Ole Buch, der er næstformand i Grundejerforeningen Vindinggård, glemmer Vejdirektoratet med deres forslag at tage højde for den øgede trafik, der er på og omkring Fredericiavej.

- Der kommer en masse nye boliger ude i området, og hvis der er problemer på motorvejsbroen, hvad skal alle bilerne så? De skal ind gennem byen, og det giver alenlange køer ud på Fredericiavej på grund af krydset, forklarer Ole Buch.

Derfor havde han i sit forslag om en rundkørsel ud for indkørslen til Vindinggårdcenteret lavet en vej, der kører udenom rundkørslen, og direkte ned i byen.

Ole Buch foreslog i sidste uge at afskaffe lyskrydset mellem Vindinggård Ringvej og Fredericiavej, og erstatte det med en rundkørsel ud for indkørslen til Vindinggårdcenteret. Desuden skulle Vindingvej, ifølge Ole Buchs tegning spærres for både ind og udkørsel. 

Med den, mener Ole Buch, at trafikken bedre kan afvikles. Også Lars Holmboe og Per Olesen (V), ser rundkørslen som et fornuftigt løsningsforslag på den befærdede strækning.

- Vi skal ikke have folk slået ihjel og biler smadret, hvor folk kommer til skade. Især ikke, hvis vi kan undgå det, ved at finde en anden løsning, siger Ole Buch til avisen.

Vejdirektoratets svar til Oles rundkørsel

"Det kræver i sagens natur en nærmere analyse at tage stilling til forslaget. Vejdirektoratets umiddelbare vurdering er, at cyklister og fodgængere vil være vanskelige at tilgodese i forslaget. 

Forslaget vurderes desuden umiddelbart at kunne medføre kødannelser og lange ventetider, især ved tilslutningerne af Vindinggård Ringvej og Vindinggård Centeret. Vejdirektoratet deltager gerne i dialog med Vejle Kommune om forslaget til rundkørsel og antager, at Vejle Kommune bringer det op i den løbende dialog mellem de to vejmyndigheder"

Annonce

Håber på god dialog

I sidste ende er det dog hverken Per Olesen fra byrådet eller de to beboere, Lars Holmboe og Ole Buch fra Vinding, der kommer til at beslutte, hvad der skal ske med Fredericiavej.

Vejen er nemlig en statsvej, og derfor er det ultimativt Vejdirektoratet, der beslutter, hvilke problemer, der skal løses og hvordan.

Også selvom de skulle vælge at lave en midterrabat, der ifølge Lars Holmboe, Ole Buch og Per Olesen kun flytter problemet.

- De har en erfaring og ekspertise, der gør, at de kan gennemskue, hvad det er for en type kryds, og hvilke problemer, der skal løses. Jeg tror bare ikke, at midterrabatten holder ikke i længden, så jeg håber, at de bliver ved med at være åbne overfor rundkørslen, siger Lars Holmboe.

Kommunens helhedsplan

Selvom kommunen ikke nødvendigvis selvstændigt kan beslutte, hvad der skal ske med Fredericiavej, forbereder Per Olesen (V) sig på en række afledte effekter, uanset hvordan udfordringen løses. 

" Vi skal have lavet en helhedsplan, hvor vores eksperter skal sætte sig ned og undersøger, hvad der sker, hvis vi lukker én vej. Vi har nogle modeller, vi kan se på. Vi skal jo helst undgå, at vi, hver gang vi gør nogen glade ét sted, gør vi nogle andre sure et andet sted. Det er ikke det der er meningen. Vi skal have en fornuftig afvikling af trafikken alle steder.

Jeg vil prøve at se, om jeg kan få sat nogle penge af til en helhedsplan. Det er del to. Først og fremmest skal det farlige løses, og det kan vi næsten løse med det samme, hvis vi arbejder sammen med Vejdirektoratet"

Men når det så er sagt, er de tre herrer glade for, at der allerede er kommet en reaktion fra Vejdirektoratet. Også selvom de ikke er overbeviste om, at Vejdirektoratets forslag er den rigtige løsning.

- Jeg er positiv over, hvordan de reagerede på rundkørslen. Jeg havde egentlig frygtet, at de bare havde fejet den fuldstændig af brættet, men det har de jo ikke gjort, siger Per Olesen (V).

Nu er der kun tilbage at håbe på en god dialog med Vejdirektoratet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Vejle For abonnenter

Bevilling på 800.000 kroner skaber hundeslagsmål: Klubber vil ikke dele klubhus og toilet

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Jelling

Northside-festivalen skrotter kødet: Læs, om Charlie i Jelling også hopper på den bæredygtige musik-bølge

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

Alarm 112

To hjemmehjælpere reddede 88-årig fra truende brand: Bagefter måtte alle tre på skadestuen

Annonce