Annonce
Vejle

Oles selvtillid ligger i sproget

Ole Anders Rauff har selv udformet en masse undervisningsmateriale. Foto: Torben Hansen.
- Sproget har næsten reddet mit liv. Det er en slags lifesaver, og det fylder meget i hovedet, og jeg mærker, at jeg bare bliver bedre og bedre til det.

Det understreger 36-årige Ole Anders Rauff fra Vejle, der har sproget som den særinteresse, der er et af kendetegnene for den af hans tre diagnoser, der fylder mest hos ham: Hans aspergers, og det med life saver kan tages bogstaveligt. For han har været selvmordstruet, før han fik stillet sine diagnoser for to et halvt år siden og kunne komme til en forståelse og en behandling.

Men selv om det har været svært at leve med sine lidelser, så har Ole Anders Rauff formået at vende dem til sin fordel - i hvert fald den del af dem, der gør ham i stand til at fokusere ekstremt på et emne.

Mens IT-nørderne i det Vejle-baserede Aspit-program er vanvittigt dygtige til IT og Dustin Hoffman til at tælle i filmen Rainman, så er Ole Anders Rauff så sprogligt begavet, at han taler to sprog på højniveau, syv-otte på mellemniveau og syv-otte på et lavere niveau - "så lover jeg ikke for meget", som han siger - og for at kompensere for mangelfulde undervisningsmaterialer har han foreløbig lavet otte sprogvideoer, som er lagt ud på You-Tube og kan findes under hans navn.
Men han er på vej med endnu flere gratis videoer, som han opfordrer folk til at bruge.
Annonce

Indoeuropæiske sprog

Ole Anders Rauff har primært kastet sig over ikke-indoeuroæpiske sprog, som kun få andre danskere taler - fordi det bl.a. kan hjælpe flygtninge og indvandrere.

Med sproget kompenserer han for de mangler, hans lidelser efterlader ham i, og gør ham endnu mere opsat på at lære det.

Man hører om mange med aspergers syndrom, der strander i uddannelsessystemet og får tidlig pension. Men Ole Anders Rauff formåede at få en universitetsuddannelse med russisk og serbokroatisk som hovedfag - fordi det interesserede ham, men som heldigvis også var studier med få deltagere på holdene.

For som de fleste aspergers har han det svært i store forsamlinger - hvis han ikke selv styrer det og taler om noget, der virkelig interesserer ham. For så går det fint.

Elsker at formidle

Derfor går det også fint med at undervise i tyrkisk, arabisk og kroatisk hos FOF i Horsens og Vejle - ja, han er pt. også startet på at undervise et hold politifolk over 20 gange, der skal stifte bekendtskab med arabisk. Men det førte også til et anfald med ticks, før han gik ind, indrømmer han.

- Jeg elsker at formidle det, der interesserer mig - også fordi der ikke findes noget på You Tube på dansk af de sprog. Det driver mig også, at jeg er pioner, siger den unge vejlenser, der anslår, at han arbejder med sprog syv-otte timer om dagen.

De to andre lidelser, tourette og OCD, handler for Ole Anders vedkommende dels om hhv. en trang til at slynge grimme udtalelser ud i hovedet på folk og om tvangstanker - og som kræver en masse energi at holde nede.

For Ole Anders Rauff er fransk og italiensk lette sprog, mens arabisk er mega vanskeligt for en europæer.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Borgmesterkandidat med kampgejst: Han har ført sag mod sin egen kommune og været i strid med fagbevægelsen

Annonce