Annonce
Vejle

Ombygning kan fjerne morgenkøer i stort Vejle-kryds

Krydset Koldingvej-Damhaven- Fredericiavej står til at miste forbindelsen til Sønderbrogade. Derved kan venstresvingsbanerne fra Koldingvej gøres tosporede, hvilket vil øge krydsets kapacitet. Foto: Mette Mørk
Ombygning af det store kryds ved Posthusgrunden kan fjerne de obligatoriske morgenkøer ned ad Koldingvej. Samtidig vil den nye vejføring aflaste Fredericiavej, mener Vejle Kommunes projektchef.

Vejle: Vejle Byråd er stort set delt på midten, når det gælder tilhængere og modstanderne af byggeprojektet på Posthusgrunden.

For flere af kritikerne er det især lukningen af Sønderbrogade og den nye forbindelsesvej tværs over den omdiskuterede grund, de er utilfredse med.

Det er et vejprojekt, som byrådsflertallet har valgt at afsætte 75 millioner kroner til, mens der er bevilget yderligere 25 millioner kroner til trafikforbedringer på den såkaldte havnerute via Østerbrogade og Toldbodvej.

Annonce

Men lytter man til projektchef hos Vejle Kommune Paw Bro Larsen, så kommer investeringen ikke kun udviklingsselskabet NPV's byggeprojekt til gode.

Får to venstresvingbaner

Den vil også løse nogle af midtbyens trængselsproblemer.

Det viser beregninger fra konsulentfirmaet Rambøll, og det uddybede projektchefen i sidste uge på det virtuelle borgermøde om Gammelhavn-projektet.

- Et af hovedgrebene er at afbryde Sønderbrogade og gøre krydset trebenet, så vi også får et nyt trebenet kryds lidt længere henne ad Frederciavej. Ombygningen af krydset Koldingvej/Damhaven betyder, at vi kan anlægge to venstresvingsbaner for de bilister på Koldingvej, der skal svinge mod vest (ad Damhaven, red.), forklarede Paw Bro Larsen.

Annonce

Kan fjerne morgenkøer

Anlæggelsen af to venstresvingbaner betyder, at flere biler end i dag kan nå igennem krydset, mens der er grønt lys.

- Det øger kapaciteten i krydset og kan afhjælpe nogle af de morgenkøer, vi oplever på Koldingvej. I dag er krydset tæt på kapacitetsgrænsen. Kapaciteten er ikke stor nok til at afvikle den trafik, vi ønsker, sagde projektchefen.

Neden for plejehjemmet Bakkegården snævrer Koldingvej ind til ét spor, hvilket ofte får køen til at strække sig op ad Koldingbakken i morgenmyldretiden. Arkivfoto: Torben Glyum

Den såkaldte middelventetid i krydset Koldingvej/Damhaven er i dag mellem 40 og 140 sekunder. Det vil ifølge beregningerne falde til mellem 15 og 40 sekunder i et trebenet kryds.

Annonce

Lige så hurtig som Vejle C

Paw Bro Larsen plæderede endvidere for, at ombygningen af det firebenede kryds også vil afhjælpe en del af trængslen på Fredericiavej.


Det øger kapaciteten i krydset og kan afhjælpe nogle af de morgenkøer, vi oplever på Koldingvej.

Paw Bro Larsen, projektchef, Anlæg & Infrastruktur, Vejle Kommune


- En langt større kapacitet i krydset gør ruten fra Vejle Syd-afkørslen på motorvejen ned til byen noget mere attraktiv. Det vil betyde, at tiden vil nå ned på samme niveau, som hvis man benytter Vejle C-afkørslen ned til midtbyen. Det vil aflaste Fredericiavej, sagde Paw Bro Larsen.

Annonce

Lettere adgang til P-hus

Anlæggelsen af den nye vej hen over de nuværende godsbanespor har dog også til formål at lægge asfalt for beboere, ansatte og besøgende til de mange nye boliger, kontorer og butikker på Gammelhavn.

Her viser beregninger, at der hver dag vil køre 2330 biler til og fra det nye område. Altså 4660 ekstra køreture i området i døgnet.

Ved det virtuelle borgermøde orienterede projektchef Paw Bro Larsen (til venstre) tilhørerne og teknisk chef Michael Sloth om konsekvenserne af den trafikomlægning, som er en del af projekteringen af det store byggeprojekt på Posthusgrunden ved Gammelhavn. Foto: Torben Juhler

- Den nye forbindelsesvej bliver adgangsvej til projektets parkeringshus (700 pladser oven over Kvickly, red.) og de 120 parkeringspladser i terræn. Men en anden fordel er, at det nye vejsystem også giver en lettere adgang til det parkeringshus, kommunen bygger på den nuværende grusparkeringsplads ved renseanlægget (1000 pladser, red.), fortalte Paw Bro Larsen.

Beregningerne viser, at døgntrafikken på Gammelhavn vil stige fra 4500 køretøjer i dag til 6700 om syv år, mens der vil køre cirka 17.500 biler ind over den nye forbindelsesvej i 2027.

Annonce

Langt færre på Dæmningen

Den store gevinst hentes hjem på Dæmningen, hvor der vil køre 11.100 færre biler i døgnet i 2027, hvis de vedtagne vejinvesteringer er realiseret.

Samtidig vil en gade som Havnegade også blive aflastet, når en stor del af trafikken flyttes ud på havneruten, som samtidig skal opgraderes.

- Vi vil gerne have flyttet trafikken længere ud fra byens kerne og nærmere vejfirkanten (havneruten, Damhaven, Boulevarden og Vardevej/Vesterbrogade), som også er en del af den overordnede strategi i mobilitetsplanen, forklarede projektchefen.

Til gengæld stiger trafikken på Enghavevej med op mod 2000 biler i døgnet og på Blegbanken/Kirkegade med cirka 1500 biler, mens Danmarksgade og Sjællandsgade også får flere biler.

Samtidig opfordrer rapporten kommunen til at overvåge trafikudviklingen i Kirkegade, Borgvold og Gl. Ribevej.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Good Food Group taber millioner: Krigen i Ukraine har afskåret Vejle-virksomheden fra to vigtige varer

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce