Annonce
Debat

Områdedirektøren i Sydbank tager fat i fakta og myter: Kvinder investerer også

"Når det gælder seriøse investorer, er der omtrent lige mange af hvert køn," skriver ugens lørdagsbandit. - Her et glimt fra New York-børsen NYSE. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

I august 2021 kunne vi alle læse, at Vejle Kommune har rundet års målet for nye nettotilflyttere på hele 1000 indbyggere, hvilket i sig selv er rigtig dejlig læsning, for det nyder alle, der driver virksomhed i kommunen, godt af.

Vi er således over 118.000 borgere i kommunen. Et forsigtigt bud er, at kommunens indbyggere er ret ligeligt fordelt på hvert køn, hvis vi et øjeblik ser bort fra, at kvinder gennemsnitligt lever nogle få år længere end mænd.

Når det gælder kønnenes tilstedeværelsen på de finansielle markeder, er det dog umiddelbart hankønnet, der fører an i statistikkerne. Udpeger man for eksempel en tilfældig dansk privat investor, er der således større sandsynlighed for, at personen har et drengenavn end et pigenavn.

Annonce

Forklaringen er enkel: Flere mænd end kvinder ejer et investeringsdepot.

Ifølge Danmarks Statistik har 27 procent af alle voksne danske mænd investeret en del eller hele deres opsparing i de finansielle markeder, hvor det samme er tilfældet for 23 procent af voksne danske kvinder.

Men er det så grundlag nok til at konkludere, at der er kønsforskelle blandt danske investorer?

Nej, lyder det kortfattede og måske lidt overraskende svar fra bankernes brancheforening, Finansdanmark, der sidste år gennemførte en stor og, synes jeg, en interessant analyse af den danske investorkultur. Her nåede man frem til, at forskellene i investeringsadfærd mellem kvinder og mænd var “ganske begrænsede” - og dermed mere myte end fakta.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Analysen bekræftede ganske vist Danmark Statistiks data om, at flere mænd end kvinder har investeret i de finansielle markeder. Men det skyldes ifølge Finansdanmarks investoranalyse, at “en stor andel af de mandlige investorer investerer relativt useriøst, for relativt små beløb og ofte i enkeltaktier.”

Når flere mænd end kvinder investerer, skyldes det ifølge Finansdanmark “i høj grad at hænge sammen med en ‘typisk arbejdsdeling’ blandt voksne, der lever i parforhold. Den ene voksne i parforholdet - oftest manden - investerer på vegne af parret og opgør alle investeringer på sin skatteopgørelse. Ser man bort fra betydningen af denne ‘arbejdsdeling’ blandt par, og alene ser på andelen af singler, der investerer, er kønsforskellene små.”

Analysens resultater bekræfter med andre ord, at der på investeringsområdet findes visse nuancer mellem kønnene, men at betydelige kønsforskelle er en myte.

Når det gælder seriøse investorer, er der omtrent lige mange af hvert køn. Som en sidegevinst kan investoranalysen bidrage til at skabe en større samfundsdebat om investering, og det er der i den grad behov for.

Ifølge Danmarks Nationalbank har danske husholdninger mere end 1000 milliarder kroner stående på bankernes indlånskonti, hvilket svarer til mere end 220.000 kroner for hver enkelt dansker over 18 år.

Ifølge Danmarks Nationalbank har danske husholdninger mere end 1000 milliarder kroner stående på bankernes indlånskonti, hvilket svarer til mere end 220.000 kroner for hver enkelt dansker over 18 år.

Set med privatøkonomiske briller er det uhensigtsmæssigt at have store summer stående inaktive i banken over flere år. En væsentlig del af indlånsmilliarder står nemlig til nul- eller minusrente, og dermed udhules opsparingernes købekraft af inflationen. Det er langt mere hensigtsmæssigt at investere en del eller hele opsparingen på de finansielle markeder.

Jeg vil gerne love, at rådgivning i banken af den enkelte investeringskunde ikke tager hensyn til køn. For en investeringsrådgivers opmærksomhed vil være rettet mod de økonomiske realiteter. Man ønsker naturligvis at alle investorer, uanset køn, har sunde og solide investeringer, der afspejler den enkelte investors valgte investeringsstrategi og dermed den ønskede risikoprofil.

For ved at sikre, at man har fået lagt en god investeringsstrategi, er den pågældende person nemlig bedre rustet i forhold til de økonomiske udfordringer, som vedkommende eventuelt møder på livets vej. Derfor håber jeg, at vi kan få endnu flere vejlensere, uanset køn, til at interessere sig for og investere i de finansielle markeder eller få investeringsstrategien pudset af så den passer til livsfasen en er i.

Skulle der være en læser, der kunne tænke sig at dykke mere ned i Finansdanmarks investoranalyse, kan den findes via deres hjemmeside og den er gratis tilgængelig.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand, og Trefors hjemmeside gik ned

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Debat For abonnenter

Meningsmager Anders Samuelsen: Gad vide, hvad vi tænker om vores tid om 25 år?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Erhverv

Her er regningen: Vejles største boligforening måtte betale over en halv million kroner til lokal elektriker

Annonce