Annonce
Debat

Områdedirektøren i Sydbank tager fat i fakta og myter: Kvinder investerer også

"Når det gælder seriøse investorer, er der omtrent lige mange af hvert køn," skriver ugens lørdagsbandit. - Her et glimt fra New York-børsen NYSE. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

I august 2021 kunne vi alle læse, at Vejle Kommune har rundet års målet for nye nettotilflyttere på hele 1000 indbyggere, hvilket i sig selv er rigtig dejlig læsning, for det nyder alle, der driver virksomhed i kommunen, godt af.

Vi er således over 118.000 borgere i kommunen. Et forsigtigt bud er, at kommunens indbyggere er ret ligeligt fordelt på hvert køn, hvis vi et øjeblik ser bort fra, at kvinder gennemsnitligt lever nogle få år længere end mænd.

Når det gælder kønnenes tilstedeværelsen på de finansielle markeder, er det dog umiddelbart hankønnet, der fører an i statistikkerne. Udpeger man for eksempel en tilfældig dansk privat investor, er der således større sandsynlighed for, at personen har et drengenavn end et pigenavn.

Annonce

Forklaringen er enkel: Flere mænd end kvinder ejer et investeringsdepot.

Ifølge Danmarks Statistik har 27 procent af alle voksne danske mænd investeret en del eller hele deres opsparing i de finansielle markeder, hvor det samme er tilfældet for 23 procent af voksne danske kvinder.

Men er det så grundlag nok til at konkludere, at der er kønsforskelle blandt danske investorer?

Nej, lyder det kortfattede og måske lidt overraskende svar fra bankernes brancheforening, Finansdanmark, der sidste år gennemførte en stor og, synes jeg, en interessant analyse af den danske investorkultur. Her nåede man frem til, at forskellene i investeringsadfærd mellem kvinder og mænd var “ganske begrænsede” - og dermed mere myte end fakta.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Analysen bekræftede ganske vist Danmark Statistiks data om, at flere mænd end kvinder har investeret i de finansielle markeder. Men det skyldes ifølge Finansdanmarks investoranalyse, at “en stor andel af de mandlige investorer investerer relativt useriøst, for relativt små beløb og ofte i enkeltaktier.”

Når flere mænd end kvinder investerer, skyldes det ifølge Finansdanmark “i høj grad at hænge sammen med en ‘typisk arbejdsdeling’ blandt voksne, der lever i parforhold. Den ene voksne i parforholdet - oftest manden - investerer på vegne af parret og opgør alle investeringer på sin skatteopgørelse. Ser man bort fra betydningen af denne ‘arbejdsdeling’ blandt par, og alene ser på andelen af singler, der investerer, er kønsforskellene små.”

Analysens resultater bekræfter med andre ord, at der på investeringsområdet findes visse nuancer mellem kønnene, men at betydelige kønsforskelle er en myte.

Når det gælder seriøse investorer, er der omtrent lige mange af hvert køn. Som en sidegevinst kan investoranalysen bidrage til at skabe en større samfundsdebat om investering, og det er der i den grad behov for.

Ifølge Danmarks Nationalbank har danske husholdninger mere end 1000 milliarder kroner stående på bankernes indlånskonti, hvilket svarer til mere end 220.000 kroner for hver enkelt dansker over 18 år.

Ifølge Danmarks Nationalbank har danske husholdninger mere end 1000 milliarder kroner stående på bankernes indlånskonti, hvilket svarer til mere end 220.000 kroner for hver enkelt dansker over 18 år.

Set med privatøkonomiske briller er det uhensigtsmæssigt at have store summer stående inaktive i banken over flere år. En væsentlig del af indlånsmilliarder står nemlig til nul- eller minusrente, og dermed udhules opsparingernes købekraft af inflationen. Det er langt mere hensigtsmæssigt at investere en del eller hele opsparingen på de finansielle markeder.

Jeg vil gerne love, at rådgivning i banken af den enkelte investeringskunde ikke tager hensyn til køn. For en investeringsrådgivers opmærksomhed vil være rettet mod de økonomiske realiteter. Man ønsker naturligvis at alle investorer, uanset køn, har sunde og solide investeringer, der afspejler den enkelte investors valgte investeringsstrategi og dermed den ønskede risikoprofil.

For ved at sikre, at man har fået lagt en god investeringsstrategi, er den pågældende person nemlig bedre rustet i forhold til de økonomiske udfordringer, som vedkommende eventuelt møder på livets vej. Derfor håber jeg, at vi kan få endnu flere vejlensere, uanset køn, til at interessere sig for og investere i de finansielle markeder eller få investeringsstrategien pudset af så den passer til livsfasen en er i.

Skulle der være en læser, der kunne tænke sig at dykke mere ned i Finansdanmarks investoranalyse, kan den findes via deres hjemmeside og den er gratis tilgængelig.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Leder For abonnenter

Her tænker man kun på penge og ikke anstændighed: Derfor er Facebook ikke et medie

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce