Annonce
Hedensted

On the Corner kan ikke få corona-lån: Vi ved ikke, hvornår hjælpepakkerne kommer

Michael Balken kan ikke forstå, at hans bank, Sydbank, set i lyset af coronasituationen, ikke vil give ham et midlertidigt lån, indtil On The Corner kan åbne igen. Arkivfoto: Morten Pape
Forpagter af On The Corner i Juelsminde bad banken om et midlertidigt lån, indtil hjælpen fra bankpakkerne når frem, men fik blankt nej.
Annonce

Juelsminde: Statsminister Mette Frederiksen (S) havde en besked til bankerne, da hun mandag aften holdt pressemøde.

- Der er for mange eksempler på små erhvervsdrivende, der har svært ved at få den nødvendige kredit, eller som bliver budt på for høje renter. Den går ikke i den her situation.

Michael Balken og Tulle Jette Kærgaard Balken, der henholdvis er forpagter og ansat i baren On The Corner, har oplevet præcis det, statsministeren taler om.

De overtog forpagtningen af værtshuset på Odelsgade i Juelsminde i november sidste år for at have god tid til at lære stedet at kende og få styr på driften, inden det forventede sommerrykind.

- Vinterhalvåret er sløvt, men vi havde faktisk fået godt gang i stedet, og i februar, hvor bortforpagteren siger, at omsætningen normalt ligger på 50.000 kr., omsatte vi for 97.000 kr., fortæller Michael Balken, der havde regnet med, at det underskud, der har været i vinterhalvåret, ville blive så rigeligt dækket ind i foråret.

Men så kom coronavirussen og lukkede On The Corner.

Det er ikke rart at skylde penge væk, selvom folk er venlige og siger, at vi ikke behøver betale.

Michael og Tulle Balken

Annonce

Hjælpepakker søgt

Michael Balken har et aps-selskab og er selvstændig og har derfor ved hjælp fra sin revisor søgt to af regeringens hjælpepakker, men hvornår pengene kommer, ved han ikke.

On The Corner har faste udgifter for 35.000 kr. om måneden, og selvom deres bortforpagter har givet henstand, så de ikke skal betale huslejen på 22.000 kr. om måneden, så vil Michael Balken gerne have et lån, så han er sikker på at kunne svare sine kreditorer.

Derfor gik han til sin bank, Sydbank i Horsens, og bad om et lån på 100.000 kr., så han fortsat kan betale sine kreditorer, indtil pengene kommer. Michael Balken har nemlig ikke en stor opsparing eller en kassekredit, da han er nystartet.

- Vi har kæmpet med næb og klør for at få det her op at køre, men er blevet pålagt at lukke. Et lån vil kunne hjælpe os, så vi kan klare os, indtil hjælpepakkerne kommer. Lånet vil også hjælpe, så vi kan købe varer ind, når vi igen må åbne, siger Michael Balken.

Annonce

Nej til lån i banken

- Men banken sagde blankt nej, og det forstår jeg ikke. Min kone og jeg har ikke en dårlig økonomi, men stedet kan ikke fremvise et årsregnskab, fordi vi jo er nystartede, siger Michael Balken, hvis hustru Tulle Jette Kærgaard Balken er ansat som fleksjobber på On The Corner.

Han har givet tilladelse til, at virksomhedens revisor kommenterer på sagen. I følge revisor Daniel Mortensen fra Revisionsfirmaet Rathmann og Mortensen er On the Corner berettiget til to hjælpepakker, som begge er søgt.

- Men hvornår pengene kommer, ved vi ikke. Det forlyder, at der er to ugers ventetid fra ansøgningsfristen, så vi kan godt ryge ind i maj måned, inden pengene bliver udbetalt. Derfor vil en midlertidigt kredit hjælpe, siger Daniel Mortensen.

I følge Michael Balken har banket ikke givet en særskilt begrundelse for afslaget. Banken henviser i stedet til et afslag på en kassekredit, som blev givet i januar.

- Jeg bad om en mindre kassekredit i januar, men fik nej, fordi vi ikke havde et overskud. Men det var fysisk umuligt efter to måneder, siger Michael Balken.

Hjælpepakker

Virksomheder, der er blevet lukket ved påbud som følge af coronavirus kan få 100 pct. kompensation af faste udgifter.

Selvstændige kan få en kompensation på op til 75 pct. af det forventede omsætningstab i perioden sammenlignet med den gennemsnitlige omsætning i seneste regnskabsår - dog maksimalt 23.000 kroner om måneden.

Betaling af moms, AM-bidrag og skat er blevet udsat.

Hjælpepakkerne kan søges for op til tre måneder og kan kun søges én gang.

Kilde: SMV Danmark

Annonce

Bank: Få afslag

Søren Hansen Rreumert kommunikations- og marketingdirektør i Sydbank, siger til Folkebladet, at banken ikke vil kommentere på konkrete kundeforhold.

- Det er en helhedsvurdering fra virksomhed til virksomhed. I den sammenhæng kan man ikke komme med generelle retningslinjer, for det handler om individuelle forhold, siger han.

I følge Søren Hansen Reumert er antallet af henvendelser fra virksomheder om lån eller kassekredit ikke steget de seneste uger.

- Vi har ca. 1500 kreditsager om ugen, og det er der ikke ændret på som følge af coronakrisen. Vi har en afslagsprocent under fem, og det ligger stadigvæk lavt, som det hele tiden har gjort, siger Søren Hansen Reumert, der ikke ved, om det tal vil stige efterhånden, som man kommere lægener hen i forløbet.

- Hvordan tolker I Mette Frederiksens opfordring til bankerne?

- Vi skal hjælpe vores kunder, og det gør vi også. Vi har en lav afslagsprocent på kreditsager og hjælper kunderne med de værktøjer, vi har til rådighed fra sag til sag, siger Søren Hansen Reumert.

Hos On The Corner frygter Michael Balken for fremtiden.

- Vi kan jo blive nødt til at lukke helt, før vi overhovedet kom i gang, men vi vil gøre alt for at få åbnet igen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce