Annonce
Vejle

Sandvadborgerne følte, at de blev talt ned til: 'Det var et hårdt møde'

Sandvadborgerne demonstrerer tre gange ugentligt mod kriminelle på asylcentret i landsbyen mellem Jelling og Tørring. Foto: Leif Baun
Efter flere måneders demonstration og utryghed i landsbyen Sandvad 10 kilometer fra Vejle mødtes Røde Kors og Udlændingestyrelsen fredag med de utilfredse borgere.

Artiklen er rettet, da et tidligere citat har vist sig ikke at være sandt. Desuden er artiklen opdateret med en kommentar fra Udlændingestyrelsen samt nyt interview med Lars Lindholm.

Sandvad: Det var et hårdt møde for borgerne i Sandvad, da de fredag eftermiddag mødte Udlændingestyrelsen, Røde Kors og Sydøstjyllands politi. Det fortæller Lars Lindholm, der er formand for lokalrådet i Hovedkær.

Ifølge ham kom der nemlig ikke nye informationer på bordet.

Annonce

Kort om Sandvad-sagen

  • Sandvad er en lille landsby mellem Jelling og Vejle.
  • Byen har i mange år haft et asylcenter, som det seneste år har fungeret som karantænecenter for coronasmittede flygtninge.
  • I august i år meldte Udlændingestyrelsen ud, at centret igen skal huse flygtninge. Dengang var meldingen, at der var tale om flygtninge med særlige behov, men at der ikke var kriminelle iblandt. 
  • I oktober skrev Ekstra Bladet, at flere af de kommende beboere på centret har domme for mord og sædelighedsforbrydelser.
  • Meldingen skabte vrede blandt borgerne i Sandvad, som indkaldte Udlændingestyrelsen, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), Røde Kors og Vejle Kommune til borgermøde. 
  • Udlændingestyrelsen har efterfølgende valgt at opsige den kontrakt, den har med Vejle Kommune, så de nye beboere kun kan bo på centret i Sandvad frem til oktober 2022. 
  • På trods af flere protester og demonstrationer, står Mattias Tesfaye ved Udlændingestyrelsens beslutning om, at de potentielt farlige flygtninge skal bo i Sandvad. 

For selvom Udlændingestyrelsen ifølge Lars Lindholm selv mener, at de har besvaret en masse spørgsmål undervejs, føler borgerne sig fortsat ført bag lyset.

- Vi har søgt en masse aktindsigter, og har indtil videre fået én i slutningen af december, og lovning på, at en anden ville komme i februar. Det er jo helt forrykt, at de skal være så lang tid om det. Hvor svært kan det være at sende, hvis papirerne er i orden? sagde den frustrerede formand umiddelbart efter mødet.

Borgermøde med borgmesteren

Derfor så han frem til et borgermøde på onsdag, hvor borgmester Jens Ejner Christensen (V) også skulle deltage. Dette møde er siden blev rykket til en uge senere.

- Vi skal opdatere borgerne, og så ved vi, at Vejle Kommune arbejder i kulissen, hvor de undersøger de juridiske spor. Så vi er spændte på, om de har noget nyt på onsdag, sagde Lars Lindholm og tilføjer:

- Vores kamp rækker længere en blot vores nuværende kamp i Sandvad. Vores kamp med Udlændingestyrelsen omkring deres uordentlige arbejde slutter ikke nødvendigvis, når de nuværende beboere flytter, fastslog Lars Lindholm.

Det var lørdag ikke muligt at få en kommentar fra Udlændingestyrelsens repræsentanter ved  fredagens møde.

Annonce

Udlændingestyrelsens svar

Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Lars Lindholm fortalte, at Udlændingestyrelsen og Røde Kors på mødet skulle have opfordret borgerne til blandt andet at droppe deres demonstrationer.

Mandag modtog redaktionen følgende skriftlige svar fra Udlændingestyrelsen.

- Vi kan helt afvise, at borgerforeningerne af os er blevet bedt om at indstille demonstrationerne eller i øvrigt begrænse deres ytringsfrihed for eksempel i forhold til skiltning, kommunikation med presse eller lignende, skriver Udlændingestyrelsen.

Og netop, at det aldrig er blevet sagt af styrelsen, erkender Lars Lindholm også tirsdag.

Er vi enige om, at du har haft artiklen fra lørdag til gennemsyn og godkendt den samme dag?

- Ja.

Det vil sige, at du står ved, at det avisen har citeret dig for, også er det, du fortalte under interviewet i telefonen lørdag? 

- Ja.

Mandag modtager vi en besked fra Udlændingestyrelsen, hvor de skriver, at det har de ikke sagt på mødet. Er det rigtigt, at det ikke er dem, der har sagt det?

- Det blev ikke direkte sagt nej.

Hvordan kan det være, at du fortalte mig noget andet fredag end det, du fortæller mig nu?

- Det var et psykisk hårdt møde. Jeg talte med styregruppen dagen efter mødet, og vi var enige om, at det var sådan, vi oplevede det. Jeg sendte artiklen til gennemsyn ved de andre i vores gruppe, vi er fire i alt, og der var ingen indvendinger. Det er først, da jeg lytter til optagelsen af mødet, at det går op for mig, at det ikke var, som vi havde oplevet det, siger han tirsdag.

Annonce
Jelling Musikfestival For abonnenter

Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Annonce