Annonce
Fredericia

Penge skal flyttes: Forvaltning skal finde 95 millioner kroner til mere velfærd

Fredericia Kommune får blandt andet brug for flere sosumedarbejdere i de kommende år. Derfor skal der flyttes penge rundt på budgettet for 2020. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Forvaltningen skal finde 95 millioner kroner i mulige besparelser i Fredericia Kommune. Pengene skal flyttes til kerneydelser som børn, ældre, syge, handicappede og udsatte borgere. Politikere tager stilling til "mulighedskatalog" op til budgetforhan

Fredericia: Forvaltningen skal i de kommende seks uger finde mulige besparelser på 95 millioner kroner på Fredericia Kommunes budget for 2020.

Politikerne i økonomiudvalget ønsker at flytte penge på budgettet, så der bliver flere penge til børn, ældre, syge, handicappede og udsatte borgere.

- Samlet set skal vi ikke spare, men vi skal omprioritere, så der flyttes penge over til kernevelfærd, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Han understreger, at kommunen har en robust økonomi med en god kassebeholdning på godt 250 millioner kroner. Men de seneste år har der været stigende udgifter til eksempelvis ældre, handicappede og børn. Den udvikling fortsætter, og derfor skal der afsættes flere penge til områderne på budgettet. Men på grund af servicerammen kan udgifterne ikke bare skrues op, og derfor skal politikerne prioritere om.

Annonce
Der er stor enighed i økonomiudvalget om, at vi vil have en ansvarlig økonomi, der hænger sammen.

Jacob Bjerregaard

Højt serviceniveau koster

Fredericia Kommunes serviceramme ligger på 2,3 milliarder kroner i 2019. Men tallet for 2020 er ikke på plads endnu, da det afhænger af den nye regerings aftale med Kommunernes Landsforening. Folketingsvalget i juni forsinkede aftalen, som først falder på plads i september. Derfor forhandles Fredericia Kommunes budget også først på plads i slutningen af oktober.

Det sker ud fra det "mulighedskatalog" på 95 millioner kroner til "omprioritering", som forvaltningen fremlægger for byrådspolitikerne i slutningen af september.

- Vi har valgt et højt tal, fordi vi gerne vil have nogle muligheder at vælge imellem. Udfordringen er, at vi skal have flere penge flyttet over til børn, ældre, syge, handicappede og udsatte borgere. Vi vil gerne beholde et højt serviceniveau, og det kommer til at koste mere, siger borgmesteren.

De konkrete forslag er endnu ikke udarbejdet. Men der kan eksempelvis blive tale om at sælge ejendomme eller opsige lejemål. Stillinger og afdelinger kan blive slået sammen, og der kan også blive færre konsulentstillinger.

- Samlet set forestiller jeg mig, at vi kommer til at have flere medarbejdere de kommende år. Men vi kommer for eksempel til at ansætte flere i hjemmeplejen, og der vil være nogle medarbejdere, der skal lave andre ting, siger Jacob Bjerregaard.

- Vi er ikke fattige

I 2014 var Fredericia Kommune ude i en sparerunde på 80 millioner kroner. Men situationen adskiller sig markant fra dengang, forklarer Jacob Bjerregaard.

- Den store forskel er, at vi for fem år siden ikke havde nogen penge i kassen, og vi var en fattig kommune. I dag er vi ikke en fattig kommune. Vi må bare ikke bruge de penge, vi har, siger Jacob Bjerregaard.

Han henviser til, at Fredericia Kommune har godt 250 millioner kroner i kassen. Men kommunen er bundet af servicerammen, som er aftalen mellem regeringen og kommunerne. Den bestemmer, hvor meget kommunerne samlet må bruge på service.

Ved et økonomiudvalgsmøde mandag den økonomiske status for 2019 også gennemgået. Det skete ved "2. budgetopfølgning", og tallene er de samme som før sommerferien. Der er fortsat et merforbrug på cirka 45 millioner kroner, men Fredericia Kommune forventer stadig et overskud for 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hjulboltene var skruet af Toyota

Annonce